bambus palma

Bambus palma

Ova mala palma uspeva u prostoru sa puno hlada i često cveta i donosi plodove. Najbolja je za filtriranje benzena i trihloroetilena iz vazduha. Ovu biljku je možda najbolje staviti pored nameštaja u sobi, koji može ispuštati formaldehid.

Chamaedorea (od grčkih reči chamai, što znači „na zemlji“ i dorea, što znači poklon, i to u smislu, lako dohvatljivih plodova) je rod  od 107 vrsti palmi, poreklom iz subtropskih i tropskih delova Američkog kontinenta. To su male palme, vitkog stabla, koje mogu porasti od 0,3 do 6 metara, koje rastu u podnožju tropskih šuma. Imaju listove u obliku pera (koji su retko celi), sa puno listića. Cvetovi su, u zavisnosti od biljke, muški ili ženski. Plod je crvene ili narandžaste boje, prečnika 0,5-2 centimetra, i ima košticu u sebi. Najpoznatija vrsta ovih palmi je Chamaedorea elegans (salonska palma), poreklom iz Meksika i Gvatemale. Ovo je popularna sobna biljka. Druga poznata vrsta ovih palmi je Chamaedorea seifrizii, bambus palma.

Nega bambus palme: kako da gajite bambus palmu

Bambus palma u saksiji, uneće živost i toplinu svakoj prostoriji u kući. Postoji puno tropskih biljaka koje možete gajiti, ali je većini njih potrebno mnogo indirektne svetlosti. Bambus palma (Chamaedorea seifrizii) je izuzetak od ovog pravila i dobro uspeva sa malo svetla, a ako ga bude puno, samo će rasti više. Visina odrasle palme varira od 1,2 do 3,6 metara, sa rasponom od 0,9 do 1,5 metra.

Nastavite sa čitanjem i saznajte kako da gajite bambus palmu u stanu.

bambus palma uzgoj

 

Kako da uzgajate bambus palme

Ako počnete sa zdravom biljkom, gajenje u sobnim uslovima može biti prilično lako. Zdrava palma ima uspravne, tamno zelene listove. Nemojte kupiti biljku koja ima braonkaste listove i deluje kao da vene.

Čim kupite biljku, presadite je u saksiju koja je 5 centimetara šira. Saksija treba da ima rupe za drenažu, koje možete pokriti kamenčićima, kako zemlja ne bi bežala.

Koristite kvalitetnu, bogatu zemlju za svoju novu biljku. Napunite četvsrtinu saksije zemljom i stavite palmu u sredinu. Dopunite ostatak zemljom, 3 centimetra  do vrha saksije. Utapkajte zemlju oko palme rukama, da se lepo slegne.

Čim presadite bambus palmu, zalijte je filtriranom vodom. Stavite je na sunčano mesto, ali nemojte je direktno izložiti sunčevim zracima. Takođe, obratite pažnju da palma ne bude blizu ventilacije ili klima uređaja.

uzgoj bambus palme

Bambus palme vam neće oduzeti puno vremena i energije. Zalivajte svoju biljku filtriranom vodom sobne temperature, kada primetite da je površina zemlje suva. Zalivajte sve dok zemlja nije ravnomerno vlažna ali ne preterujte i ne dozvolite da voda curi preko palme. Proveravajte povremeno da li rupe za drenažu i dalje dobro rade.

Saznajte više>>>  Nega sobne palme

Tokom sezone rasta, bambus palmama je potrebno đubrenje. Zrnasta đubriva su najbolja za njih. Pratite uputstvo sa pakovanja i uvek zalijte biljku nakon đubrenja.

Kada biljka postane prevelika za saksiju u kojoj je, presadite je.

Obratite pažnju na donju stranu listova, tu se obično pojavljuju vaši. Ako se pojave, operite listove sapunom i vodom. Redovno uklanjajte braon listove.

bambus palma gajenje

Bambus palma je prirodan prečišćivač vazduha

Ova biljka je prirodno sredstvo protiv zagađenja vazduha. Poboljšava kvalitet vazduha u sobama tako što filtrira toksine, poput azot oksida i formaldehida.

Većina predmeta koje koristimo svakog dana, poput tapeta, tepiha, izolacije, laminatskih površina, furnirskog nameštaja, šperploče, sredstva za čišćenje, osveživača vazduha, lepka, štampača i kopir mašina, sadrže isparljive organske hemikalije, tačnije, to su sintetički materijali koji ispuštaju toksine.

Povezano>>>  Kokosova palma uzgoj u saksiji

Ove isparljive organske hemikalije ne možemo izbeći, pošto se nalaze u gomili predmeta koje imamo u kućama; ali, ako imate bambus palmu, možete udisati čistiji vazduh. Na 100 kvadratnih metara, potrebna vam je jedna velika palma ili dve manje.

Osim što čisti vazduh, Chamaedorea erumpens ispušta kiseonik i disanje čini lakšim.

Kako da negujete bambus palmu

Nega

Svetlost: ne treba joj puno svetla, možete je držati blizu prozora koji propušta svetlost.

Temperatura: bambus palma voli temperaturu od 12-30 stepeni, ali može izdržati i do 4 stepena celzijusove skale.

Zalivanje: dobro zalijte biljku, sačekajte da se ocedi pa izbacite višak vode. Koristite zemlju koja dobro propušta vlagu, kako koren ne bi istrulio.

Vlažnost vazduha: bambus palma voli vlažno okruženje. Svakodnevno je prskajte, ili stavite ovlaživač vazduha u sobu u kojoj je i palma.

Đubrenje: tokom sezone rasta, đubrite je granularnim đubrivom koje se sporo otpušta.

Presađivanje bambus palme: kada potpuno ispuni saksiju u kojoj je presadite je u sterilisanu zemlju i veću posudu.

Razmnožavanje: možete koristiti semenke i mladice.

Orezivanje: kada primetite da lišće žuti, vene ili postaje braon, potpuno isecite te listove.

Štetočine: na donjim stranama listova mogu se pojaviti paučinari i vaši, koje možete ukloniti pesticidom. Ili, operite listove sapunastim rastvorom, da umanjite vaši.

Bambus palma je egzotična, lepa biljka koja dobro uspeva u kućnim uslovima i kada postane zrela, nagradiće vas malim cvetovima.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply