jesenja-bundeva

Kao što i samo ime kaže, sok od bundeve je sok dobijen iz sirovih bundeva. Ovaj sok je stekao ogromnu popularnost među decom kada je prikazan kao deo čarobnjačkog sveta u serijalu o Hariju Poteru. Sok od bundeve poseduje nekoliko pozitivnih efekata po zdravlje, zbog čega se može koristiti kao zdrava alternativa gaziranim pićima. Štaviše, bundeva ima visok sadržaj vitamina D, kao i minerala poput bakra, gvožđa i fosfora. Pretvaranje u sok je valjan način da se dobiju ove hranljive dobrobiti iz bundeve.Sok od tikve je visoko cenjen među vegetarijancima zbog njegovog izuzetnog ukusa i raznovrsnosti upotrebe. Osim konzumacije, takođe se koristi i kao aktivni sastojak u mnogim slatkišima i farmaceutskim proizvodima.

Kako napraviti sok od bundeve?

Sok od bundeve je sok sa izuzetno širokim spektrom upotrebe, koji se koristi u sastavu nekoliko recepata pored toga što se pije u sirovoj formi. Način za dobijanje soka od bundeve je prilično jednostavan. Pre nego što pristupite pravljenju soka, postarajte se da bundeva bude slatka, odnosno pogodna za jelo ili pravljenje pita. Ove bundeve su relativno male veličine. Bundeva bi takođe trebalo da bude jednako obojena po čitavoj svojoj površini.

Temeljno operite spoljašnjost bundeve i oljuštite njen tvrdi spoljašnji omotač.

Očistite bundevu od semenki i isecite je na male komade.

Stavite komade bundeve u sokovnik i napravite sok.

Zasladite sok dodavanjem željene količine šećera (alternativno, možete koristiti med ili sok od jabuke u slučaju gojaznosti).

Ukus soka od bundeve možete pojačati dodavanjem začina poput mlevenog oraščića, mlevenog cimeta ili đumbira ili čak soka od limuna. Ali sve ove dodatke bi trebalo dodati u umerenim količinama, kako ne bi poremetili prirodni ukus ovog pića. Sok od bundeve se može služiti sa ledom kako bi se pojačao njegov rashlađujući i osvežavajući efekat.

Pozitivna dejstva soka od bundeve

Evo nekih pozitivnih dejstava koje sok od bundeve ima po vaše zdravlje, kožu i kosu.

Sok od bundeve za zdravlje

Dobrobiti soka od bundeve su brojne. Kao i samo povrće, sok od bundeve sadrži vitamine B1, B2, B6, C, E i beta karoten; ima i minerala poput kalijuma, fosfora, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, ima sukroze i organskih materija. Takođe sadrži ugljene hidrate i određene, vitalno značajne, soli i proteine.
Preporučuje se unos pola šolje soka od bundeve svakoga dana, imajući u vidu njegove brojne medicinske i terapijske karakteristike. Neke od njih nabrojane su ispod.

1. Pozitivno dejstvo na jetru i bubrege:
Sok od bundeve je veoma koristan za jetru i bubrege. Oni koji pate od kamenja u bubregu i problema sa mokraćnom bešikom mogu poboljšati svoje stanje konzumiranjem pola čaše soka od bundeve 3 puta dnevno u trajanju od 10 dana.

2. Prevencija ateroskleroze:
Ovaj narandžasto obojeni sok je odlično sredstvo za pročišćavanje koje vam pomaže da se rešite davno nataloženih ateromatoznih naslaga u zidovima arterija, te na taj način smanjite rizik od oboljenja srca i šloga. Visok sadržaj anti-oksidanasa pomaže u prevenciji ateroskleroze (očvršćavanja zidova arterija).

3. Pomaže varenju i leči zatvor:
Sok od bundeve je koristan za digestivni sistem i od velike je pomoći u lečenju zatvora, obzirom da olakšava pražnjenje usled svog laksativnog dejstva.

4. Pomaže adekvatno funkcionisanje bubrega i urinarnog sistema:
Ovaj sok je efikasan u lečenju čireva i aciditeta. Omogućava valjano funkcionisanje bubrega i urinarnog sistema.

5. Dobar sedativni efekat:
Zbog svojih sedativnih osobina, sok od bundeve je efikasan u lečenju nesanice. Pacijentima koji pate od nesanice se savetuje da pre spavanja popiju čašu soka od bundeve sa medom.

6. Smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska i snižava holesterol:
Ovaj sok smanjuje rizik od nastanka povišenog krvnog pritiska. Sadrži pektin koji pomaže u snižavanju nivoa holesterola.

7. Odlično sredstvo za hlađenje:
Mešavina soka od bundeve i meda je odlično sredstvo za hlađenje, te može biti efikasno u snižavanju povišene telesne temperature.

8. Smanjuje jutarnje mučnine:
Sok od bundeve je efikasan u postizanju olakšanja od jutarnjih mučnina kod trudnica.

9. Leči virusni hepatitis A i reaktivira funkciju jetre:
Oni koji pate od virusnog hepatitisa A mogu imati koristi od konzumiranja soka od bundeve kroz svakodnevnu ishranu. Biološki aktivne supstance koje su prisutne u njemu pomažu u reaktiviranju jetrinih funkcija.

10. Pojačava imunitet:
Vitamin C i drugi minerali prisutni u ovom soku imaju ulogu pojačivača imuniteta, te na taj način štite telo od raznih bolesti.

11. Održavaju kožu zdravom i lepom:
Kao što je već napomenuto, svež sok od bundeve je odličan izvor vitamina C, vitamina E i beta-karotena, koji učestvuju u održavanju kože zdravom i lepom.

12. Podstiču ponovni rast kose:
Dobrobiti soka od bundeve za kosu se ne mogu zanemariti. Kao što je ranije rečeno, ovaj sok je odličan izvor vitamina A, koji je neverovatno koristan za vašu poglavinu. Štaviše, poseduje visok sadržaj kalijuma, hranljivog sastojka koji promoviše ponovno izrastanje kose. To ovaj sok čini efikasnim u tretmanu opadanja kose.