trnjenje desne ruke

Da li osećate trnjenje prstiju na desnoj ruci, trnjenje cele desne ruke ili vam trne desna ruka do lakta ? Evo šta mogu biti uzroci i šta da preduzmete…

Trnci koji prolaze desnom rukom mogu biti samo privremena neprijatnost, ali ako postoji još simptoma, vrlo je moguće da je u pitanju nešto ozbiljnije. Utrnulost desne ruke može biti delimično obično do lakta  ili zahvatiti celu ruku. U daljem tekstu, pročitaćete šta može uzrokovati ovaj osećaj i šta možete raditi da ublažite problem.

Uroci za trnjenje desne ruke

Postoji mnogo razloga zbog kojih može da vam trne desna rukae, ukoliko je ono privremeno, najverovatnije je izazvano pritiskom, kao što je naslanjanje na ruku duže vreme. Može se javiti i u trudnoći ili uz migrenu, kao i uz oboljenja poput multiple skleroze, bolesti kičmenih prošljenova i Rajnaudove bolesti. U ozbiljnijim slučajevima, trnjenje je trajno, a nastaje posle neke povrede ili moždanog udara. Mnoga oboljenja mogu biti uzročnici trnjenja u desnoh ruci, a mi ćemo izučiti sve izazivače i simptome.

Nedostatak vitamina ili minerala

Naše telo se oslanja na esencijalne nutrijente kao što su vitamini B6, B12, B5, C i čiste minerale poput kalijuma, kalcijuma i fosfora, kako bi što bolje funkcionisalo. Uskraćenje bilo kog od ovih nutrijenara može izazvati trnjenje nekog dela tela, uklučujući i ruku.

Sindrom karpalnog tunela

Jedan od češćih uzročnika privremenog trnjenja u desnoj ruci je sindrom karpalnog tunela. Ova specifična povreda medijalnog nerva u zglobu može izazvati trnjenje i peckanje u donjem delu ruke, kao i u šaci i prstima. Uz karpalni sindrom se često javlja i bol, pogotovo ukoliko ste u drugom stanju, ili imate reumatski artritis, kao i ako često ponavljate neki pokret uz rotaciju zgloba.

Dijabetičarska neuropatija

Upala nerava, nastala zbog nestabilnog nivoa šećera u krvi može izazvati utrnjenje. Ovo je jedan od glavnih simptoma dijabetesa koji se javlja zajedno sa osećajem slabosti, prevelike žeđi i čestog mokrenja.

Toksini

Unutrašnja i sopljašnja izloženost toksiniama može izazvati trnjenje u dtrne mi desna rukaesnoj ruci. U toksine spadaju mnoge svakodnevne stvari, od duvana preko lekova i alkohola do terapije zračenjem. Skriveni toksini mogu se nalaziti u morskim plodovima ili u ujedima insekata.

Povreda

Povreda živca u ruci, vratu, ramenu ili čak leđima može biti uzročnih utrnuća u desnoj ruci. Povreda može izazvati suženje krvnih sudova, infekciju ili stvaranje ožiljka. Promrzline ili iščašenje diska mogu izazvati oštećenja u desnoj ruci.

Moždani udar

Trnci u desnoj ruci mogu biti izazvani moždanim udarom može biti u vezi sa funkcionisanjem leve strane mozga kod većine ljudi. To može uticati na koncentraciju i govor. Važno je da znate da i kod levorukih ljudi, desna strana mozga kontroliše jezik. Od drugih simptoma mogu se pojaviti paraliza, jaka glavobolja ili nesvestica. Moždani udar javlja se zbog slabijeg (ili nikakvog) dotoka krvi u mozak i oštećenja moždanog tkiva. Pre šloga može se javiti ishemijski napad, delimična i privremena blokada dotoka krvi, gde je utrnuće glavni simptom.

Kako lečiti trnjenje desne ruke

Žmarci u ruci ili utrnulost u zavisnosti od uzroka i jačine simptoma  može zahtevati specijalizovano lečenje. U ozbiljnim slučajevima sindroma karpalnog tunela, jedino se operacijom može ublažiti pritisak na medijalni nerv. Kod drugih povreda živaca, fizikalna terapija može pomoći kod utrnuća. U slučaju moždanog ili ishemijskog napada može se obaviti hitna hirurška intervencija kako bi se uklonio ugrušak koji je napravio problem.

Kada treba zvati doktora ?

Ukoliko se jave neki od ovih simptoma, javite se lekaru što pre:

  • Povreda glave, vrata ili leđa u nekoj nezgodi
  • Nerazgovetan govor
  • Problemi sa vidom
  • Otežano kretanje
  • Nesvestica
  • Spazam mišića
  • Osip
  • Duži period trnjenja

Koji su prirodni lekovi dobri kad se jave trnci u rukama ?

Kada utrnulost ruku izaziva akutna povreda, deficijencija vitamina i minerala ili niski nivo šećera u krvi, sami možete uraditi nešto kako biste se rešili ovog i drugih manjih simptoma.

Topli oblog

Ugrejte peškir, flašicu vode, jastuče ili natopite krpu u vrućoj vodi kako biste opustili nerve i mišiće koji trnu. Ovako ćete podstaći cirkulaciju i na ovaj način možete pomoći sebi sve dok se osećaju trnci.

Podignite ruku

Utrnulost u desnoj ruci izazvana lošom cirkulacijom može se rešiti jednostavnim podizanjem ruke u nivo iznad srca na samo par minuta.

Budite aktivni

Kada trne desna ruka možete podstaći protok krvi u ruci ili bilo kom delu tela tako što ćete se kretati. Utrnulost može popustiti uz pomoć jednostavnih vežbi, kao što su podizanje ruke i kruženje podlakticama. Problem ove vrste izbeći ćete ako ne budete dugo bili u jednom položaju (na primer, naslonjeni rukom na sto). Redovno umereno vežbanje sprečiće ponovno utrnuće.

Masaža

Poboljšajte cirkulaciju u ruci tako što ćete masirati deo koji je utrnut. Koristite ugrejano maslinovo ili kokosovo ulje direktno na koži i kružnim pokretima ponovo pokrenite cirkulaciju.

Epsom so

Trnci u desnoj ruci se mogu ublažiti natapanjem nogu u kupci sa Epsom solima, pošto one podstiču cirkulaciju kroz celo telo tako što povećava nivo magnezijuma. Dodajte pola šolje gorkih soli u toplu vodu i lezite u kadu svaki put kada osetite utrnuće.

Kurkuma

Antiupalna svojstva kurkumina koji se nalazi u kurkumi može poboljšati protok krvi u telu. Nanesite pastu od vode i kurkume u prahu na mesto koje je utrnulo. Ako redovno imate problema sa trnjenjem, možete popiti čašu ugrejanog mleka sa kašičicom kurkume u prahu. Pre nego što počnete da primenjujete bilo koji biljni lek, razgovarajte sa lekarom koji će vas posavetovati u vezi sa nuspojavama ili alergijskim reakcijama koje se mogu javiti sa vašim zdravstvenim stanjem.

Postoji još tradicionalnih lekova i promena koje možete napraviti kako biste poboljšali cirkulaciju sprečili trnjenje desne ruke.

Unos minerala i vitamina

Povećajte unos esencijalnih nutrijenata uz pomoć hrane obogaćene vitaminom B kao što su jaja, žitarice, mlečni proizvodi, riba, mahunarke, sušeno voće, orašasti plodovi i semenke. Povećajte unos magnezijuma tako što ćete uživati u jogurtu sa manje masti, tamno zelenom povrću, orašastim plodovima, bananama, soji, ribi i crnoj čokoladi. Dodajte cimet u hranu i poboljšajte cirkulaciju, pijući toplu vodu sa kašičicom cimeta u prahu svakog dana.

Izbegavajte prekidače cirkulacije

Postoje namirnice i stvari koje nesvesno radimo na uštrb dobre prokrvljenosti. Izbegavajte obrađenu hranu, dehidraciju, kao i korišćenje kofeina, alkohola i duvana.

Trnjenje u desnoj ruci ili osećaj golicanja, peckanja može biti razlog za brigu ukoliko dugo traje ili ga prate drugi simptomi. Uvek postoji razlog za trnjenje, bilo da je to stojanje u istom položaju duže vreme ili uklješten živac. Nažalost, nekada može biti teško naći pravi uzrok problema, pošto mnogi zdravstveni problemi imaju utrnuće ruke kao jednu od posledica. Ne zaboravite da, ukoliko se jave ozbiljniji simptomi zatražite hitnu lekarsku pomoć, a tu spadaju otežan govor, gubitak vida i pokretljivosti.