devojka-polje

Biljka kola ima plod koji je, iako gorak opor, važan  deo afričke tradicionalne duhovne kulture i religije. U zapadnoj Africi koristi se kod svih značajnih događanja: venčanja, sahrana, vračanja, proricanja, sastanaka starešina, mirenja, nakon molitvi i obraćanja precima.

Semenke kole se lome ili seku nožem i svi dobijaju po deo. Isto je i kad vas pozovu u kuću, jer kolu smatraju znakom dobrodošlice i prijateljstva.
Priroda se pobrinula za sve, pa tako u delovima Afrike gde nema dovoljno vode i hrane rastu biljke usled čije konzumacije ne osećate glad. Čak i ako imate hrane a nemate vode, nije je preporučljivo jesti, jer vam za varenje treba voda, a pošto je nemate, smrt je neminovna. Iako možda mislite da je ovo uvod za biljku Hoodia gordonii, koju koriste Bušmani u pustinji Kalahari i koja je postala hit medu gojaznim osobama, ipak sam se odlučio za drugu biljku koja ima sličan efekat, a raste u kišnim šumama Afrike- Colaacuminata. Razlog je taj što nikada nisam video ni probao Hoodiu, dok u plodovima kole uživam gotovo svake godine. Dakle, posle svih tih godina još ne znam da razlikujem semenke po kvalitetu, neke su crvene i izgledaju zrelo, dok su druge bledocrvene ili žućkaste, ali kao takve mogu biti bolje od crvenih.

Ako želite kvalitetnije, birajte skuplje!

Kako god, boja nema nikakve veze. Na sreću, semenke su na afričkim pijacama podeljene po grupama različitih cena, pa ako želite kvalitetnije, birate skuplje, i onda još pozovete nekog lokalca da izabere za vas i nagradite ga semenkom, koju niko ne odbija. A onda ponovo, kao i svake godine, zažalim što sam je kupio ili dobio na poklon. Osećaj je takav da se vraćam u daleku prošlost, kad sam još bio dete i kad mi je mama govorila: “Jedi, to je zdravo.” Da, upravo je takav ukus, odvratno gorak i opor, pa mi mozak govori da ga ispljunem što pre. Žvakanjem treba da postane slatkast, što ja još nisam doživeo, ali trebalo bi. Sta bi tek bilo da sam dobio one lošijeg kvaliteta? Kako god, trudim se da ga zadržim u ustima radi poštovanja, jer je ovaj plod ipak važan deo afričke tradicionalne duhovne kulture i religije, a i kako mama kaže, zdrav je. U zapadnoj Africi kola se koristi kod svih značajnih događanja: venčanja, sahrana, vraćanja, proricanja, sastanaka starešina, mirenja, nakon molitvi i obraćanja precima. Semenke se lome ili seku nožem i svi dobijaju po deo. Isto je i kad vas pozovu u kuću, jer kolu smatraju znakom dobrodošlice i prijateljstva. Neumorno žvaćem, a drugi deo premećem po rukama dok semenka tamni na mestima oko zagriza. Iako sam to rekao i prošle godine, sledeće sigurno neću jesti kola semenke!

Plodovi koji leče razne bolesti

Cola je rod koji spada u porodicu Malvaceae (slezovi) i obuhvata stotinak različitih vrsta u tropskoj Africi. Orašasti plodovi sadrže kofein, teobromin i tanin. Semenke se razlikuju po količini kofeina i oporog sadržaja, pa se uglavnom koriste u obliku tinkture i koncentrata dobijenogkuvanjem. Iako je poreklom iz Afrike, komercijalno se uzgaja u raznim tropskim krajevima širom sveta, naročito Cola acuminata i Cola nitida, za dobijanje popularnog osvežavajućeg napitka. Cola acuminata naraste od 7 do 13 metara u visinu i ima ovalne, kožaste, sjajne listove. Cvetovi su žuti sa ljubičastim mrljama u obliku zvezde, do 2,5 cm veliki. Plod je gladak, zelenkastosmeđ, 5 do 20 cm širok, unutar njega je smešteno desetak okruglih ili kvadratnih semenki u beloj semenskoj ljusci. Kola plodovi se tradicionalno koriste za lečenje raznih bolesti, ali prekomerno uzimanje može dovesti do nesanice, nemira, mučnine, povraćanja, psihoze i ubrzanog srčanog ritma.

Kola za mršavljenje

Jedno istraživanje na životinjama, objavljeno u “Nigerian Journal of Physiological Sciences”, pokazalo je da se unosom kole može smanjiti unos hrane i telesna masa kod pacova bez uticaja na unos vode. Veruje se da je uzrok gubitka telesne težine smanjenje apetita zbog svojstva kofeina u plodovima kole. Članak objavljen u “African Journal of Bio-technology”, navodi da se unosom kole ubrzava metabolizam pri niskim koncentracijama, a to može da podstakne mršavljenje. Međutim, velike količine kola plodova redukuju ritam metabolizma i srčani ritam.

Stimulacija nervnog sistema

Jedna kašika kola ploda u prahu u šolji crne kafe može da podstakne i čuva nervnu i mišićnu energiju, kaže Richard Alan Miller, autor knjige “The Magical and Ritual Use of Herbs” (Magijska i ritualna upotreba bilja). Kola plod je takođe bio korišćen u kombinaciji sa efedrinom, za lečenje sindroma hro-ničnog umora.

 

Infekcije

Ekstrakti dobijeni iz različitih kola plodova mogu značajno da spreče rast bakterija uzročnika raznih bolesti, uključujući tuberkulozu i meningitis, ističe se u studiji obavljenoj u “Phytotherapy Research”. Purdue Universitv, Odsek za hortikulturu, ustanovio je da kola plodovi takođe mogu biti efikasni u uklanjanju infekcija iz tela, da deluju antivirusno i antimikrobno. Kola plodovi mogu takođe da spreče infekcije grla i bronhitis, kao i prehlade, a mogu se koristiti i za lečenje jetre i bubrežnih bolesti.

Karcinom prostate

 

Ekstrakt kola plodova sadrži nesteroidne biljne materije koje imaju sposobnost da izazovu smrt kancerogenih ćelija prostate, a mogu prilagoditi rast i funkciju prostate, navodi Rajasree Solipuram, u članku objavljenom u “Journal of Toxicology”. Nema sprovedenih kliničkih ispitivanja da bi se proučile prednosti ekstrakata kola plodova kod pacijenata obolelih od raka prostate i biljka možda ipak ne može biti zamena za postojeće lekove na recept.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply