Cveće begonija

Begonija je rod višegodišnjih cvetnica iz porodice Begoniaceae. Rod sadrži 1.795 različitih biljnih vrsta. Begonije su poreklom iz vlažnim suptropskih i tropskih predela. Neke vrste se obično gaje u zatvorenom prostoru kao ukrasne kućne biljke u hladnijim klimatskim uslovima. U hladnijim klimatskim uslovima, neke vrste se uzgajaju izvan u letnjem periodu zbog svog svetlog raznobojnog cveća.

Begonije se javljaju u suptropskim i tropskim vlažnim predelima, u južnoj i centralnoj Americi, Africi i južnoj Aziji.

Neke vrste begonije mogu narasti i do 3 m, dok su neke visoke svega nekoliko cm. List je malo nakriv – asimetričan, a neki su listovi okrugli, srcoliki, režnjeviti, jajasti, duguljasti itd.

Cveće begonija će obezbedi kontinuiranu boju tokom leta do prvih mrazeva. Ono je lako za održavanje i sve sorte dobro rastu u delimičnoj senci.

zute begonije

Begonije uzgoj, nega, zalivanje

Različite sorte begonije imaju različite potrebe što se tiče uzgoja i nege, ali većina vrsta dolazi iz tropskih područja, pa i njihovi hibridi zahtevaju veće temperature jer begonijama odgovara toplota i vlaga. Većina vrsta zahteva svetlu senku; malo će tolerisati puno sunce, naročito u toplijim klimatskim uslovima. Uopšteno, begonije zahtevaju dobro osušen supstrat koji nije ni konstantno vlažan niti ostavljen da se osuši u potpunosti. Mnoge begonije će rasti i cvetati tokom cele godine, osim tuberozne begonije, koje obično imaju period mirovanja. Tokom ovog perioda mirovanja, krtole se mogu čuvati na hladnom i suvom mestu.

Begonije grupe semperflorens (ili voštane begonije) se često uzgajaju kao saksijsko cveće na otvorenom. Nedavna grupa hibrida izvedenih iz ove grupe se prodaje kao “zmajeva krila” begonije; one imaju mnogo veći i list i cvet. Iako su većina vrsta begonija tropske ili suptropske, kineska vrsta Begonia grandis je veoma otporna i poznata je kao “jaka begonija”. Većina begonija se mogu gajiti na otvorenom tokom cele godine u predelima sa suptropskom ili tropskom klimom, ali u umerenim klimatskim uslovima, begonije se na otvorenom uzgajaju kao godišnjaci, ili kao kućne biljke ili biljke u staklenoj bašti.

Za begonije uzimamo uvek pliće i šire lonce, jer im korijen više raste u širinu nego u dubinu.

Vrtlarski se begonije dele na dve velike grupe – na one koje se uzgajaju zbog lepog dekorativnog lista i one koje se uzgajaju zbog cveta.

Begonije su veoma zahtevne po pitanju zalivanja, ali svakako da ne treba preterivati. Kod preobilnog zalivanja, javlja se manjak kiseonika u zemlji, te se oštećuje koren i odumire biljka.

Ukoliko ih gajite u zatvorenim prostorijama koje se greju, treba ih obavezno orošavati vodom, jer vole visoku vlažnost vazduha. Takođe treba redovno provetravati prostoriju gde su begonije, jer svež vazduh sprečava oboljevanje biljke. Obolele listove begonije treba odmah ukloniti.

Supstrat treba održavati suvljim i ne preterano vlažnim, ali jasno da busen nikad ne sme sasvim da se isuši i trebalo bi ga umereno zalivati. Prilikom zalivanja, begonije treba đubriti i to tako što se u 1 l vode doda 0,8 g punog đubriva, a pre toga rastvoriti 40 g mineralne soli u 1 l vode, a zatim dodati 20 ml rastvora u vodu za zalivanje. Ukoliko primetite da begonija brže raste, treba joj više vode i hranljivih materija.

Sadnja i razmnožavanje

Što se tiče sadnje, begonije treba saditi plitko, tek toliko da se gomoljice prekriju zemljom, uz obilno zalivanje, u saksije u rano proleće, 6 nedelja pre nego što se mogu izneti na otvoreno (terasu ili vrt) ili senovito mesto.

Što se tiče razmnožavanja begonije, mogu se razmnožavati semenom, reznicama, lišćem ili gomoljem – što sve zavisi od vrste begonije.

Gajenje u saksiji

Begonija se smatra kraljicom enterijera, i to svakako ne bez razloga. Gajenje begonije u saksiji je i više nego popularno među ljubiteljima ukrasnog cveća, a saksije se mogu držati kako u kući, tako i na terasi, u dvorištu. Naročito su interesantne viseće begonije koje je gaje u visećim saksijama. Kod gajenja u saksiji naročito treba voditi računa da podmetač ne bude pun vode, jer je to znak da ste preobilno zalili biljku – a ovo uzrokuje nhedostatak kiseonika i samim tim odumiranje biljke.

begonija u saksiji

Begonija zimi

Begonije su biljke koje vole toplotu, pa se postavlja pitanje – šta sa njima zimi? Ako želite da begonija i preko zime cveta, biljku treba zasaditi u jesen u saksiju, te je staviti na prozor, dobro orezati i umereno zalivati. Biljka treba da je na suvom i svetlom mestu. Kao što smo rekli, ako ih uzgajate u svojoj kući ili prostoru koji se greje, obavezno jhe orošavanje begonije i često provetravanje prostorija.

Viseće begonije

Viseće begonije su veoma lepe. Ne podnose jako sunce i promaju, a najbolje uspevaju kada je temperatura od 12° C. Viseće begonije brzo rastu i lako se zakorenjuju. Vrlo su prikladne za sadnju u viseće posude, košarice i sanduke na terasi ili prozoru.

visece begonije

Vrste begonije

Begonije se mogu podeliti u dve velike grupe – lisnate begonije (koje se uzgajaju zbog dekorativnog lista) i cvetne begonije (koje se uzgajaju zbog dekorativnog cveta).

U prvu se grupu spadaju: Begonia rex (carska begonija), Begonia corallina, Begonia metallica i dr.

Cvetne begonije obuhvataju sledeće sorte: Begonia semperflorens (prikladna i za uzgoj u vrtu), Begonia “Gloire de Lorraine” (koja cveta tokom cele godine), Begonia tuberhybrida (krupnocvetna) ili gomoljasta begonija.

Vrste begonije:

Begonia semperflorens
semperflorens
Ova vrsta begonije je uvek u cvetu (kao što i samo ime kaže), žbunasta je i ima jednostavne cvetiće. Neke od ovih begonija mogu biti visoke samo 30 om. Postoje crvene, roze i bele; a uzgajaju se u saksijama, sanducima ili napolju u zemlji. Najviše se razmnožavaju semenom ili razdvajanjem korena, ali begonije razmnožene semenom su lepše. Za ove begonije se koriste male saksije.

Begonia rex
rex
Ima lepo šareno lišće, dok je cvet mali i neupadljiv. Ova vrsta begonije dobro napreduje samo ako je vazduh vlažan i ako je na zasenjenom mestu. Biljku treba samo odozdo zalivati, a listove ne prskati. Begonia rex se preko zime drži na prozoru, na suvom i svetlom mestu. Presađuje se u martu, a razmnožava se deljenjem i sejanjem.

Saznajte više>>> Begonija – lepa, prefinjena a tako skromna

Begonia metallica

Ova vrsta begonije ima maslinasto sjajno dlakavo lišće, čija je donja strana crvena, a biljka može narasti i do 75 cm visine. Cvet je roze boje. Leti voli zaklonjeno mesto, a zimi svetlo i sunčano. Begonia metallica takkođe može da prezimi i u hladnoj sobi, ali se lišće sasuši i otpadne, pa tek na proleće kad otopli, opet se pojave listovi.

Begonia tuberosa (krtolasta ili gomoljasta begonija)
tuberosa
Raznovrsiih je boja (osim plavih i crnih) i oblika, sadi se u saksije ili male sanduke, i to u martu u zemlju bogatu humusom izmešanim sa krupnim peskom i drvenim ugljem. Ova vrsta begonije se sadi plitko, tek da se gomoljica pokrije i ne zaliva se. Tek kad se pojavljuju listići, treba početi sa vrlo pažljivim zalivanjem, odozdo. Kada otopli, iznesite je napolje na prozor, terasu ili u vaš vrt (dvorište), ali isključivo na sunčaio mesto i tada je treba dobro zalivati, ponekad i ‘’đubrevitom’’ vodom. Cvetovi su veoma lepi i raznobojni, mogu biti sa duplim pravim i tršavim kruničnim listićima.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply