Tumor jetre koja je centralna laboratorija organizma u početku se razvija bez ikakvih simptoma, a naruku mu ide gojaznost i konzumiranje alkohola…

Oboljenja jetre ne treba shvatati olako – bilo da se radi o virusnom hepatitisu, masnoj jetri ili cirozi, obavezno je striktno pridržavanje terapije koju je propisao lekar.

U suprotnom, može doći do razvitka malignog tumora na jetri organu koji se smatra centralnom laboratorijom organizma, jer je zadužen za detoksikaciju otrovnih materija, proizvodnju proteina i enzima, lučenje žuči, te skladištenje vitamina, gvožđa i korisnih šećera.

Ako tumor počne da se razvija u samoj jetri, najčešće se govori o hepatocelularnom karcinomu koji nastaje usled nekontrolisanog razmnožavanja hepatocita.

Ipak, tumori na jetri mnogo se češće javljaju kao metastaze kancera drugih organa.

Gubitak težine jedan od prvih simptoma tumora jetre

Rizik od raka jetre povećava se dugogodišnjim konzumiranjem alkohola, a naruku mu ide i gojaznost. Ako dođe do razvitka tumora, simptomi u prvoj fazi najčešće izostaju.

Znaci da nešto nije u redu mogu biti nagli gubitak telesne težine, smanjen apetit, bol u gornjem delu stomaka, te mučnina i povraćanje, javljaju se i opšta slabost i umor, kao i naduvenost stomaka, dok koža i beonjače mogu biti žute.

U slučaju bilo kojeg od ovih simptoma koji ukazuju na tumor jetre, obavezno je javljanje lekaru koji će testovima krvi, CT skeniranjem, magnetnom rezonancom ili biopsijom jetre utvrditi je li došlo do razvitka kancera. Ukoliko vam uspostavi takvu dijagnozu, obavezno je strogo pridržavanje propisane terapije, a kao pomoćno sredstvo u lečenju mogu se koristiti prirodni lekkovi za rak.

1. Prečica i i iđirot su prirodni lekovi za tumor

Čaj od prečice najdelotvorniji je prirodni lek ako se rak otkrije u ranoj fazi. Potrebno je tri-četiri kašike osušene biljke preliti litrom ključale vode, ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata, a nakon toga procediti. Ujutru na prazan stomak popiti 200 ml čaja, a ostatak tokom dana. Čaj se po želji može zasladiti medom, najbolje od heljde.

Uz čaj od prečice preporučljivo je i dve-tri šolje čaja od koprive na dnevnom nivou, kao i šest gutljaja čaja od korena iđirota, koji se priprema tako što se jedna ravna mala kašika korena ostavi da odstoji preko noći u 250 ml hladne vode. Ujutru se zagreje i procedi, a pre upotrebe čaj treba ugrejati stavljanjem u posudu s toplom vodom.

2. Lekovite obloge

Držanje parnih obloga od rastavića u predelu jetre i to ujutru i po podne po dva sata ležeći u krevetu, kao i tokom cele noći. Obloge se pripremaju tako što se pregršt biljke stavi u sito, koje okači nad posudu s kipućom vodom. Kad zelje omekša, vruće ga treba umotati u pamučnu tkaninu i staviti na bolno mesto.

Savetuje se i korišćenje obloga od švedske grančice, tj. sveden bitera. Obloge se prave tako što se vata natopi točnošću i stavi na bolno mesto, a onda se prekrije suvom vatom, plastičnom folijom i maramom.

3. Sok od povrća i čaj od žalfije za rak jetre

Pojedini filoterapruti preporučuju da se rak jetre leči sokom od povrća. U sokovnik staviti 300 g cvekle, 100 g šargarepe, 100 g celera, 30 g crne rotkve i 1 krompir srednje veličine. Tu količinu soka piti tokom dana tri nedelje u kontinuitetu. Istovremeno, 1-2 kašike sušene žalfije sipati u 1/2 l ključale vode i kuvati tri minuta. Potom dodati pomalo nane, matičnjaka i kantanona, pa poklopljen čaj ostaviti da odstoji 10 minuta, procediti i piti u toku dana.

4. Rosopas i propolis protiv bolesti jetre

Rosopas se od davnina koristi protiv bolesti jetre, a čaj se spravlja tako što se kašičica lista i cveta biljke prelije šoljom ključale vode. Nakon što odstoji 10 minuta, procedi se i pije po jedna šolja tri puta dnevno, tokom tri nedelje. Ipak, rosopas je delotvorniji ako se 20 g lista i cveta pomeša s 20 g trave ive i pa 15 g matičnjaka, nane, podubice i petrovca.

Tri kašike mešavine proliti sa 1/2 l ključale vode, a nakon što odstoji dva sata van šporeta, procedi se i pije po jedna šolja tri puta dnevno pre obroka. Vreme trajanja terapije može se uzimati i propolis, koji prema novijim istraživanjima može pomoći u borbi protiv malignih oboljenja. Treba ga uzimati u čistom obliku i to 5 do 7 g tri puta dnevno pre obroka.

5. Gljiva čaga kao lek za rak

Parazitska gljiva čaga raste na kori breze i izgledom podseća na ugljenisanu koru drveta. Istraživanja su pokazala da je najlekovitija ona koja raste u Sibiru.

Koristi se protiv upala, kardiovaskularnih i koštano-zglobnih tegoba, a smatra se odličnom saveznicom u borbi protiv raka jetre, ali i i drugih oblika kancera, s obzirom na to da otežava razmnožavanje malignih ćelija i ne škodi zdravim.

Ruska čaga kao prirodni lek se pravi tako što se pola kilograma gljive izrenda i pomeša s pola litra vode. Nakon što odstoji 48 sati, dobro se procedi kroz gazu. Treba uzimati po pola što je napitka tri puta dnevno pre obroka, a preporučuje se da lečenje traje najmanje dva meseca.

6. Hajdučka trava je dragoceni lek protiv raka jetre

Čaj od hajdučke trave smatra se jednim od najboljih lekova protiv raka jetre – treba piti najmanje jednu šolju dnevno, i to u gutljajima tokom dana. Međutim, ova biljka najdelotvronija je ako se koristi u kombinaciji s kantarionom i cvetom trnjine.

Jednake delove tih biljaka sjediniti, a potom jednu kašiku mešavine preliti šoljom ključale vode. Procediti nakon pola sata, zasladiti medom i piti tri puta dnevno pre obroka.

7. Vodopija i šipak

Pomešajte jednake delove hajdučke trave, vodopije, usitnjenih plodova šipka, pupoljaka breze i rastavića, ali vodite računa da biljke budu sveže. Jednu kašiku mešavine prelijte šoljom ključale vode i ostavite da odstoji 60 minuta. Procedite i pijte po pola šolje tri puta dnevno pre obroka. Može pomoći i mešavina od jednakih delova dobričice, kantariona i lanenog semena. Jednu kašiku mešavine sipajte u kljućalu vodu, kuvajie 10 minuta na tihoj vatri, a potom procedite. Pijte po pola šolje, tri puta dnevno, pola sata pre obroka.

8. Efekat belog luka i semena kima

Prema pojedinim istraživanjima, redovno konzumiranje belog luka može usporiti razmnožavanje malignih ćelija jetre, međutim, istraživanja u vezi s tim zasad su sprovedena samo na životinjama. To važi i za seme kima, a rezultati jedne studije na životinjama takođe su pokazali da kim može usporiti rast tumora jetre. S druge strane, kurkuma je dokazano efikasna u borbi protiv različitih vrsta kancera, pa tako i malignog oboljenja jetre. Možete je koristiti u prahu (kao dodatak jelima) ili u obliku ulja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply