Postoji puno mogućih razloga za bol u predelu pazuha i celom delu ispod ruke. Jedan primer je uvećanje limfnih čvorova. Uz to, postoji još delova blizu pazuha, koji mogu uzrokovati nelagodnost ili bol ispod levog ili desnog pazuha. Ponekad, bol ispod pazuha javlja se zbog poremećaja u nervnom sistemu, povrede ili drugog razloga medicinske prirode. Neki zahtevaju hitnu medicinsku pomoć, kako bi se našao i rešio uzrok bola, zbog čega je bitno da posetite lekara čim osetite neku vrstu diskomforta.

Šta može uzrokovati bol ispod pazuha ?

 1. Alergije

Ponekad, antiperspiranti, sapuni ili dezodoransi imaju u sebi sastojke koji nadražuju kožu ili izazivaju alergiju. Reakcija koja se javi, osim bola može izazvati otok i crvenilo.

 1. Obična prehlada

Bol koja se javlja kod obične prehlade, utiče na celo telo, uključujući pazuh. Bol u predelu ispod ruke je uobičajena kod infekcija gornjeg respiratornog trakta. Kada prehlada prođe, trebala bi sa sobom da odnese i bol.

 1. Gorušica

Ova vrsta problema sa varenjem manifestuje se tako što stomačna kiselina odlazi uz jednjak, i ponekad, u srce. Osećaj vreline može se proširiti sve do pazušnog predela, uz oštar bol koji traje nekoliko minuta.

 1. Istegljenje mišića

Istegnut mišić može voditi do jakog bola ispod pazuha. Možda ste istegli grudni mišić pri nekoj aktivnosti, poput podizanja nečeg teškog, ili pri vežbanju.

 1. Herpes zoster

Kod osoba koje su imale boginje, može se javiti herpes. Infekcija obično napada samo jedan deo tela, a počinje sa bolom, u predelu pazuha.

 1. Povreda brahijalnog pleksusa

Brahijalni pleksus je mreža nerava koja se nalazi u ramenu i vratu, a pruža se sve do pazuha. Može se oštetiti nekom vrstom povrede, istezanjem ili pritiskom, a najčešći uzrok povrede je trakcija. U težim slučajevima, živci se čak mogu iskidati iz korena koji se nalazi u vratnom delu kičme. Uz bol ispod pazuha, osobe sa ovakvom povredom mogu osećati i peckanje i ukočenost ruke, ili smanjenu pokretljivost.

 1. Rak dojke

Tvrde kvržice u dojkama i kancerogene kvržice ispod pazuha mogu izazvati bol ispod pazuha i u dojci. Ne bi trebalo ignorisati ove simptome, jer rak dojke može biti veoma ozbiljan.

 1. Cerebralnovaskularna povreda

Ovaj tip povrede uzrokuje oštećenje mozga, što vodi do njegovog lošijeg funkcionisanja, glavobolja i vrtoglavica. Uz ovo, možda ste zapatili i povredu nervnih završetaka u pazušnom predelu, zbog kojih osećate bol koja podseća na električni šok.

 1. Degeneracija vezivnog tkiva

Kada se vezivno tkivo na neki način degeneriše ili propadne, osećate bol ispod pazuha, bez prisustva kvržica. Ukoliko pokušate da pomerate ili istegnete ruke, bol će se verovatno pojačati.

 1. Ciste

Ciste se lako formiraju u predelu pazuha, jer je to okruženje tamno, vlažno i toplo, idealno za skupljanje malih kuglica punih tečnosti. U većini slučajeva su bezopasne, i samo su sredstvo putem kog se organizam rešava toksina. Uprkos ovome, ciste mogu izazvati bol ispod pazuha, i uvek ih morate proveriti na pregledu, kako biste se uverili da ne predstavljaju rane znake raka.

 1. Dijabetes

Ukoliko se ne leči, dijabetes podiže nivo šećera u krvi toliko da izaziva perifernu neuropatiju. To znači- višak glukoze, koja oštećuje male kapilare koji su povezani sa nervima, te se zbog toga javlja bol, ponekad i u pazuhu.

 1. Infekcije žlezda

Ovaj termin odnosi se na upalu ili infekciju znojnih žlezda koje se nalaze u pazuhu. Upala izaziva otok ili formiranje manjih čvorova. Neki od uobičajenih razloga su- slaba higijena, vrućina, obilno znojenje, a sve vodi do formiranja manjih čireva i jakog, tupog bola.

 1. Hipertireoza

Kada je štitna žlezda previše aktivna, može izazvati natečenost žlezda ispod pazuha, i bol u tom delu tela. Češće se javlja kod osoba koje unose puno joda svakog dana.

 1. Infekcija limfnih čvorova

Ovo je infekcija žlezda ili limfnih čvorova, koju može pratiti i bakterijska infekcija. Limfodentitis javlja se kada su limfni čvorovi uvećani zbog upale, što je obično reakcija na gljivice, virus ili bakterije. Natečeni limfni čvorovi obično se javljaju u blizini područja sa tumorom, upalom ili infekcijom, i, limfodentitis može napasti bilo koji limfni čvor, uključujući one ispod pazuha. Ostali simptomi uključuju tvrde, osetljive i natečene limfne čvorove i bolnu, crvenu kožu.Ovo je veoma čest uzrok!

Postoje i drugi mogući uzroci koji izazivaju ovaj problem ali se veoma retko javljaju.

Periferna arterijska bolest

Ova bolest obihvata začepljenje arterija koje se nalaze blizu srca ili mozga, uključujući one koje se nalaze u rukama i nogama. Kada je krvotok otežan u delovima poput pazuha i ramena, možete osetiti oštar bol, koji se širi iz pazuha prema ramenu.

Iščašenje ramena

Kada se iščaši rame, kosti gornjeg dela ruke potpuno ili delimično ispadnu iz ramenog zgloba, zbog čega pacijenti osećaju neprijatnost i bol ispod pazuha i u ramenu. Dodatni, česti simptomi uključuju slabost, modrice, utrnuće i otok u ramenu i ispod pazuha.

Sporotrikozis

Ova gljivična infekcija može izazvati bolne kvržice i osip u predelu pazuha. Obično se javlja kod osoba koje se bave baštovanstvom, zbog prisustva gljivica u mahovini, grmovima ruže i zemlji.

Kada da potražite lekarsku pomoć

Ponekad, bol ispod pazuha može nagovestiti stanje opasno po život, te je potrebno što pre zatražiti lekarsku pomoć. Možda je u pitanju angina (bol u grudima koja se javlja zbog smanjenog dotoka krvi u srce) ili ozbiljan prelom. Uvek zatražite hitnu medicinsku pomoć ukoliko osećate bol ispod pazuha, zajedno sa jednim od simptoma:

   • Jako ili nekontrolisano krvarenje
   • Probadanje, jak bol ispod pazuha
   • Problemi sa disanjem, koji se odnose na sve- gušenje, šištanje, otežano disanje, kratki udasi
   • Poteškoće sa pomeranjem delova tela, ili paraliza
   • Lupanje srca, pritisak, stezanje ili bol u grudima
   • Kost koja štrči kroz kožu

Efektni načini za ublažavanje bola ispod pazuha

  • Iskoristite hladan oblog. Uzmite hladnu pamučnu krpu ili led, i nanesite direktno na pazuh, kako bi ublažili bol i upalu
  • Napravite toplu kupku. U slučaju upale i infekcije, dodajte kašiku soda bikarbone u kadu punu tople vode i opustite se kako bi ublažili bol, upalu i svrab
  • Masirajte se. Probajte da nežno izmasirate pazuh, kako bi poboljšali cirkulaciju i umanjili otok
  • Izbegavajte začinjenu i masnu hranu. Zbog ljute i masne hrane se više znojite, što uključuje i deo ispod pazuha. Ovo može ubrzati razvoj bakterija, što pogoršava problem, pa izbegavajte ovu vrstu hrane
  • Ne zapostavljajte higijenu. Otoci, bolest i infekcija se uvek smanjuju pravilnom negom, što u ovom slučaju znači- održavanje pazuha čistim i suvim. Održavajući pazuh čistim i suvim, sve bolne kvržice će nestati, uključujući i one koje su nastale zbog začepljenih pora i bakterijske infekcije.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply