grc u misicu

Bilo da ste aktivni ili ne, u nekom trenutku života svako iskusi  grčeve u mišićima. Ove kratke neprijatnosti su tipične za sportiste ili one koji redovno pate od mišićnih grčeva, međutim, važno je da znamo kako i zašto se javljaju, kao i neke od najboljih načina za prirodno lečenje.

Mišićni grčevi

Redovne fizičke vežbe i aktivan način života su veoma važni za ukupno zdravlje, međutim, ako ne znate svoje granice ili niste u dobroj kondiciji za preduzimanje takve vrste fizičkih aktivnosti, možete da se povredite. Grčevi u mišićima su često prvi znak da vaš organizam nije spreman da se izbori sa fizičkim zahtevima koje ste stavili pred njega.

Grčevi mogu da se jave u bilo kojoj mišićnoj grupi, ne samo rukama i nogama, a uglavnom ih izazivaju iste osnovne stvari. Kada vas uhvati grč, dolazi do nevoljnog kontrahiranja mišića. Premda je to obično privremeno, ipak vas može onemogućiti da koristite taj mišić neko vreme. Do ovoga može doći usled preterane upotrebe mišića, istezanja mišića ili dehidracije, u najvećem broju slučajeva.

Međutim, razlog zbog koga se javljaju hronični grčevi u mišićima koji  može biti ozbiljan je taj što to možda ukazuje na neko oboljenje u pozadini simptoma, a ono može biti mnogo opasnije. Nekada je grč u mišiću izazvan uklještenjem nerva, neodgovarajućom ili blokiranom krvnom cirkulacijom ili nedostatkom minerala. Ako se ne leče, ovi problemi će se nastaviti, a uz njih i grčevi u mišićima.

grcevi misicima

Primarni simptom mišićnog grčenja je očigledan – mišić se grči i bolno steže, obično iznad praga fleksije koja je uobičajena. Osetićete oštar bol i čvor ili tvrdo stisnuto tkivo ispod kože. Regija može biti osetljiva na dodir ili pritisak.

U većini slučajeva, grčevi u mišićima se mogu izlečiti pomoću prirodnih lekova ili vežbi istezanja, međutim, u nekim slučajevima je veoma važno da idete kod lekara. Na primer, ako grčevima ne prethode nikakve teške fizičke vežbe, ako se redovno dešavaju ili ako regija oko grča otekne ili postane diskolorisana. U većini normalnih situacija, grč mišića se može kontrolisati brojnim efikasnim kućnim lekovima, o kojima ćemo govoriti detaljnije u nastavku.

Prirodni lekovi protiv mišićnih grčeva

Kalcijum – Jedan od najvažnijih minerala u organizmu je kalcijum. Od gustine kostiju do funkcionisanja nervnog sistema, kalcijum igra ključnu ulogu u svim našim aktivnostima. Kada govorimo o grčevima u mišićima, mnogi specijalisti veruju da je nedostatak kalcijuma odgovoran za najveći broj ovih slučajeva jer nedostatak kalcijuma sprečava pravilnu kontrolu mišića i kretanja. U hranu bogatu kalcijumom spadaju zelenolisno povrće, sir, badem i riba.

Elektroliti – Postoji dobar razlog zašto u reklamama za mnoga energetska pića pominju da sadrže elektrolite. Ovi važni minerali su od suštinske važnosti za transfer tečnosti i mišićne pokrete. Dva primarna elektrolita koja su povezana sa grčevima u mišićima su kalijum i magnezijum pa ako patite od hroničnih grčeva, velike su šanse da imate nedostatak ovih nutrijenata. Magnezijuma obično ima u orašastim plodovima, pasulju i zrnima, dok kalijum možete naći u bananama i dinjama cerovačama.

Voda – Verovatno najčešći uzrok za grčeve u mišićima je dehidracija. Kada mišići ne dobijaju dovoljnu količinu vode, oni ne mogu da funkcionišu, stežu se i dolazi do grčeva. Brz i pouzdan način da se rešite mišićnih grčeva je da „preplavite“ organizam vodom, posebno kada se to kombinuje sa narednim lekom.

Pritisak – Kada primenite pritisak na mestu pojave grča u mišiću, obično dolazi do boljeg dotoka krvi u tu regiju pa se mišić opušta. Ovo možete da izvedete u obliku nežne masaže ili prostim pritiskanjem mišića koji je u grču.

Tople obloge – Ako primenite tople obloge na regiju kad se javi grč u mišiću, podstaći ćete dotok krvi u nju, što može da reoksigenizuje i hidrira tkivo, a tako dovede i do popuštanja tenzije grča. Tople obloge treba zameniti ledom, naročito u prvim satima nakon grča i posebno ako traje dugo vremena.

Jabukovo sirće – Jabukovo sirće je višestruko korisno za organizam, a koristi se za sve – od poboljšanja zdravlja kože do optimizacije varenja. Međutim, jabukovo sirće ima visok nivo kalijuma koji je od suštinske važnosti za popuštanje mišićnih grčeva. Kalijum je važan i za ravnotežu i transfer tečnosti kroz organizam pa konzumiranje jabukovog sirćeta u malim količinama može da ojača sposobnost organizma da se izbori sa tenzijom u zgrčenom mišiću.

Ulje karanfilića – Osobama kod kojih se redovno javljaju grčevi u mišićima se obično preporučuju jaki antiinflamatorni lekovi, međutim, druga mogućnost je da jednostavno nanesete antiinflamatornu supstancu direktno na mesto gde se grč javio. Jedna takva supstanca je ulje karanfilića. Aktivni sastojci u ulju karanfilića ne samo da će smanjiti otok na zahvaćenom tkivu, već će umanjiti i bol jer su analgetici.

Vežbe istezanja – Mnogo puta se dogodi da osobe dobiju grč u mišiću usled istezanja mišića, a ništa vam neće pomoći da tako brzo istegnete mišić kao izbegavanje vežbi istezanja. Međutim, istezanje može da bude i tretman protiv mišićnih grčeva jer će pobuditi dotok krvi u zahvaćenu regiju i ublažiti pritisak i stezanje. Stoga, istezanje je i preventivna mera i efikasan tretman.

Vitamin E – Vitamin E je bio predmet mnogih ispitivanja jer izgleda da ima uticaja na mnoge aspekte zdravlja. Kada su grčevi u mišićima u pitanju, vitamin E se preporučuje jer se pokazalo da pojačava protok krvi kroz arterije, usled čega su mnogo manje šanse za pojavu mišićnih grčeva.
 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply