uredjeno-dvoriste

S dolaskom toplog vremena, sve se aktivnosti sele na otvoreno. Svjež zrak, priroda i sunce svaki sport ili zabavu čine boljom, a isto vrijedi i za odmaranje. Uživanje u šalici biljnog čaja još je ljepše ako ste okruženi zelenilom i sjedite u udobnom naslonjaču obasjani suncem. Zato je korisno da vaši vrtni stolovi i ostatak namještaja na terasi budu takvi da najbolje iskoriste prostor i pomognu vam stvoriti pravu zelenu oazu.

U uređivanju prostora za uživanje koristit će vam neki savjeti uz koje ćete postići idealnu atmosferu, a vaš novčanik to neće znatno osjetiti. Vodite se ovim smjernicama i ubrzo ćete imati vrt iz snova.

Odaberite kvalitetan namještaj

Bilo da ručate, pijete čaj ili se družite s prijateljima, bitno je imati udobne i kvalitetne blagovaonske stolice. Budući da će vrtni namještaj cijelo vrijeme biti izložen vremenskim uvjetima, odaberite one od otpornih materijala kao što je drvo.

Odabir kvalitetnog namještaja omogućit će vam ugodno odmaranje u vrtu bez da ga morate redovito mijenjati. Osim toga, bitno je imati udoban naslon koji će vam dodatno pomoći da zaboravite na ostatak svijeta i uživate u zelenilu.

Okružite se zelenilom

Prava atmosfera za opuštanje postiže se s velikom količinom zelenila oko vas. Poznato je da biljke imaju smirujući učinak, kako unutrašnji, tako i vanjski. Stoga, proučite koje biljke odgovaraju vašoj klimi i odaberite čim veći broj njih kako biste postigli čarobnu atmosferu nalik arboretumu.

Ne samo što ćete se moći svakodnevno transportirati u šumu, već ćete s biljkama dobiti prirodni hlad i ugodnu klimu u vrtu. Jedno stablo dovoljno je za znatnu razliku u odnosu na klasične nadstrešnice, a ukomponirate li u svoj vrt mirisne biljke poput lavande ili začine kao što je ružmarin, on će imati i ulogu u domaćinstvu.

Odlučite se za namjenu svog vrta

Prije nego se upustite u uređenje vrta, razmislite o tome što želite postići. Ako vam je cilj prostor za odmaranje, nabavite dovoljno ugodnih naslonjača, suncobrana i ukrasa koji će doprinijeti opuštajućoj atmosferi.

S druge strane, neki s dolaskom toplog vremena odluče preseliti velike obroke kao što su ručak i večera u vrt. Za to su korisni vrtni stolovi koje je moguće naći u različitim inačicama – od malih stolića za kavu do velikih stolova za obroke. Oni koji rade od kuće mogu od terase stvoriti malu radnu sobu i uz dovoljni hlad, svaki će radni dan biti opuštajući.

Dodatno ukrasite vrt

Iako su biljke same po sebi često dostatne za čaroban ugođaj, vrlo su efektivni vrtni dodatci poput pojilica za ptice, fontana ili jezeraca. Imate li dovoljno prostora za neki od ovakvih ukrasa, odaberite neki koji vam je po volji i vaš će se vrt popeti na novu razinu.

S jednom kamenom skulpturom ili pojilicom za ptice možete postići atmosferu engleskog ili francuskog vrta i svatko tko vas posjeti bit će očaran. S ovim savjetima za uređenje vrta, stvorit ćete posebno mjesto za uživanje, a ispijanje čaja doseći će novi nivo. Biljke nas istovremeno liječe izvana i iznutra, stoga je važno provoditi čim više slobodnog vremena okružen njima.