Negovani i lepi nokti, pored lepe kose glavna su odlika žene koja vodi računa o sebi i o svojoj higijeni. Ako mučite muku sa lomljivim noktima, pročitajte u narednim redovima kako da prirodno ubrzate rast noktiju i naravno, kako da iste ojačate kako ne bi došlo do listanja i lomljenja. Proces nije dug, samo treba da budete strpljivi i za nekoliko nedelja rezultati će izaći na videlo.

Kako ubrzati rast noktiju na rukama

Da biste ubrzali rast noktiju na rukama pre svega morate da izmenite ishranu. Kalcijum, kojeg ima u mlečnim proizvodima i vitamin C ključni su faktori koji pospešuju rast noktiju. Unošenjem vitamina C utičete na to da vam se nokti ne lome i da se ne listaju. Ništa manje bitan je i vitamin D koji vrlo lako možete nadoknaditi sunčanjem tokom leta. Sunce takođe povoljno utiče na rast noktiju, bitno je da ne preterujete i da koristite zaštitni faktor. Vrlo je bitno i da konzumirate namirnice poput žumanceta i tunjevine koja je bogata omega 3 kiselinama.
Pored ishrane, za prirodan rast noktiju je jako bitan piling i masaža kako bi se pokrenula i obnovila cirkulacija u rukama.

kako ubrzati rast noktiju

Takođe, kao i kod kose, vrlo je bitno skraćivanje noktiju jer što ih češće kratite, to će i brže da se obnavljaju i rastu.

Ako vam je stalo da imate duge i negovane nokte, trebalo bi da se pridržavate nekih pravila kada je u pitanju poboljšanje rasta noktiju. Naime, trudite se da sudove perete sa zaštitnim rukavicama (ako vam rukavice baš smetaju, trudite se da bar nakon pranja ruke namažete kremom). Takođe, odviknite se od grickanja noktiju i umesto toga grickajte hranu bogatu proteinima koja je ključna kada je u pitanju poboljšanje rasta noktiju. Dijete će vam takođe poremetiti stanje u organizmu jer ga obično šokiraju a to će se svakako odraziti i na nokte. Bilo bi dobro da ih izbegavate ali i da u svoj dnevni meni uvedete mnogo voća i povrća.

Izbegavajte tretmane poput izlivanja noktiju i veštačkih noktiju jer gelovi stanjuju nokat i za oporavak vaših noktiju će vam nakon skidanja gela trebati od mesec do dva dana. Nokti su nakon skidanja gela toliko istanjeni da ćete morati da ih skratite do živca. Nosite rukavice, isto kao što je koži potrebna zaštita od hladnoće, isto je potrebno i noktima.

Šta je dobro za brzi rast noktiju

Postoji gomila prirodnih recepata kako možete da ubrzate rast noktiju. Postoji mnogo prirodnih preparata koji se nalaze u vašem frižideru a koji su dobri za brz rast noktiju. Pa tako, jedan od proverenih je maslinovo ulje i limun. U ovu kombinaciju potopite nokte i držite tako 15 do 30 minuta. Ukoliko imate vremena, ovo možete raditi svaki dan. Maslinovo je samo jedno u nizu ulja koje je zaslužno za rast noktiju. O tome koja su ulja još korisna biće reči u jednom od narednih pasusa.

Takođe, za brz rast noktiju dobro je i da pijete čaj od koprive sa malo meda a isto tako je dobro da sa vremena na vreme na nokte utrljate malo lanenog ulja.

Postoji teorija da ako često mažete nokte lakom, oni će brže rasti. To se kod mnogih pokazalo kao tačno, ali isto tako, ako ne koristite prvo bezbojni lak, postaće i žuti. Isto tako, u mnogim apotekama i parfimerijama možete čak i nabaviti specijalne lakove za brži rast noktiju, ali kao što smo već pomenuli, ništa vam to neće značiti ukoliko ne izmenite ishranu. Takođe, vrlo je bitno koji skidač laka koristite a mi vam savetujemo da izbegavate skidanje laka acetonom jer on samo isušuje nokte i utiče nepovoljno na nokatnu ploču. Najbolje je da se koriste uljani skidači jer ne deluju invazivno na nokte a i istovremeno neguju nokatnu ploču i zanoktice.

Isto tako, možete napraviti svoj lak za rast noktiju i to tako što ćete u lak sipati malo isitnjenog belog luka. Ova smesa treba da odstoji 48 sati nakon čega bi trebalo svaki dan da ga mažete. Nemojte skidati prvi sloj, tek kada nokat premažete peti put, tada je vreme za skidanje laka i ponavljanje postupka. Dokazano je da beli luk utiče na rast noktiju u šta ćete se i uveriti i sami.

Ricinusovo ulje za brzi rast noktiju

Ricinusovo ulje je poznato po tome što podstiče rast kako kose, obrva i trepavica, tako i noktiju. Nije potreban nikakav poseban tretman, dovoljno je da ricinusovim uljem utrljavate zanoktice i nokte i pored toga što će brže rasti, vaši nokti će postati jači i neće se listati. Pored ovog, dobro je i maslinovo, kokosovo kao i ulje jojobe za negu i brzi rast nokiju.

Vitamini za rast noktiju

Već smo pomenuli koliko je pravilna ishrana a posebno vitamini bitni za rast noktiju. Pa tako, za ubzani rast vrlo je bitno da se unose vitamin C i D, oni utiču na dužinu, a takođe je bitan i vitamin E koji je odgovoran za kvalitet noktiju. Trudite se da unosite što više mlečnih proizvoda jer je noktima potreban i kalcijum da bi bili čvrsti i otporni na lomljenje. Unosite što više šargarepe, zelenog povrća, spanaća. Dozvoljeno je i korišćenje multivitaminskih preparata kao i čia ulje koje sadrži vitamin D. Iskustva su pokazala da korišćenjem čia ulja nokti postaju dugi i jaki posle 2 do 3 meseca korišćenja. Tokom postupka rasta noktiju vrlo je bitno da noktima obezbedite i jačinu što ćete najbolje uraditi unošenjem vitamina B kojeg najviše ima u povrću, kikirikiju i žumancetu.

Još metoda kojima možete ubrzati rast noktiju

U jeftine a ujedno i odlične metode za ubrzanje rasta noktiju su svakako čaj od rastavića, na vama je da odlučite da li ćete ga piti ili ćete potapati u ovaj čaj nokte, kao i sok od sveže pomorandže (dovoljno je da potopite nokte na 10 minuta u ovaj sok).

Pomenuli smo i da je kokosovo ulje često odgovorno za brz rast noktiju pogotovu kada se pomeša sa medom i eteričnim uljem ruzmarina. Ovu smesu treba da zagrejete u mikrotalasnoj a zatim da potopite nokte u istu i tako držite svega 15 minuta.

Od povrća se odlično pokazao paradajz koji se meša sa dve kašike maslinovog ulja. U ovaj napitak je isto potrebno da potopite nokte i tako držite 10 minuta, dovoljno je jednom dnevno da vršite ovaj tretman za nokte.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply