kvrzice na jeziku

Izrasline na jeziku, ili na njegovoj zadnjem delu, mogu da vas uplaše, ukoliko ne znate šta im je uzrok.

Dobra vest je da se većina takvih ispupčenja lako uklanja i nije opasna. Ima, međutim, nekih slučajeva kada je neophodna medicinska intervencija, stoga je dobro da razgovarate sa lekarom da biste znali o čemu se radi kod vas.

Izrasline na jeziku, ili na njegovom zadnjem delu, mogu da budu smetnja pri jelu, pričanju, gutanju, a čak mogu da utiču i na čulo ukusa.

Ako ste se već imali iskustvo sa kvržicama na jeziku, dobro je da znate šta ih najčešće izaziva i kako se leče kućnim lekovima.

izrasline na jeziku

Uzroci nastanka kvržica na jeziku

 • Povrede – Ujed, opekotina ili bilo koja druga povreda jezika, mogu da izazovu prolazne izrasline i ranice. Dobra vest je da su privremenog karaktera i da će zaceliti.
 • Nedostatak hranljivih materija – Nedostatak nekih vitamina izaziva pojavu izraslina na jeziku.
 • Alergija – Kada dođete u kontakt sa nekim alergenom, kao reakcija mogu da se pojave ispupčenja na jeziku.
 • Pušenje – Preterano pušenje iritira jezik i izaziva pojavu izraslina na jeziku.
 • Specifična oboljenja – Anemija i dijabetes, na primer, spadaju u oboljenja usled kojih se javljaju izrasline na jeziku.
 • Afte – Afte su čirići u ustima, čiji tačan uzrok nije poznat, a koji mogu da se pogoršaju usled stresa.
 • Stomatitis (zapaljenje oralne sluzokože) – Obično se javlja usled loše higijene usta.
 • Šarlah – Ovo je streptokokna infekcija kod koje može da dođe do izbijanja crvenih izraslina na jeziku. Praćena je i temperaturom.
 • Herpes – Usled herpesa mogu da se pojave bolne, crvene kvržice na jeziku koje obično traju sedam dana.
 • Kavasaki sindrom – Ova bolest pogađa decu mlađu od pet godina. Napada krvne sudove, usled čega dolazi do pojave kvržica na jeziku.
 • Sindrom gorućih usta – Ovaj sindrom se javlja u menopauzi, a karakteriše ga osećaj da jezik gori.
 • Uvećane papile – Ispupčenja na zadnjem delu jezika mogu da budu posledica uvećanih papila – organa ukusa – koje su nadražene i otečene.
 • Oralni drozd – Ovo je kvasac infekcija koja se javlja u ustima. Oralni drozd mogu da izazovu steroidi, antibiotici jer ubijaju dobre bakterije, kao i dijabetes, a najčešće se sreće kod starijih osoba ili sasvim male dece.
 • Leukoplakija – Ćelije u ustima počinju da se nenormalno umnožavaju, a to dovodi do pojave belih mrlja u ustima i na jeziku. Ovo bi mogao da bude jedan od ranih znakova karcinoma, a okidač može da bude duvan.
 • Rak usne šupljine – Ako se kvržice ne povuku nakon dve do tri nedelje, možda je u pitanju rani znak raka usne šupljine i trebalo bi da se posavetujete sa lekarom.

Saznajte više>>>   Plikovi na jeziku mogući uzroci i lečenje

Izrasline na bočnim stranama jezika

Bilo šta od navedenog može da izazove nastanak izraslina na bočnim stranama jezika, uz još neke dodatne uzroke. Upozorenje za početnike: zubne proteze koje ne naležu dobro mogu da izazovu lezije na bočnim stranama jezika, stoga bi bilo dobro da se obratite svom zubaru da biste rešili problem.

Oralni lišaj (oralni lihen planus) je zapaljensko oboljenje koje izaziva pojavu belih mrlja i čirića na sluzokoži usta. Kvržice i crvene ranice mogu da se jave i duž jezika. Dobra oralna higijena i izbegavanje začinjene i kisele hrane mogu da spreče pojavu oralnog lišaja.

Crvene kvržice na jeziku

Postoje različiti razlozi za nastanak crvenih izraslina na jeziku.  Trauma, iritacija i konzumiranje zasoljenih ili zaslađenih namirnica, mogu da dovedu do toga da prirodne kvržice na jeziku pocrvene.

Bolesti, kao što su obična prehlada, grip i infekcija sinusa, takođe iritiraju papile na zadnjem delu jezika, a usled toga one pocrvene. Konačno, ranice, alergije ili herpes, sve to doprinosi nastanku crvenih kvržica, a da biste ustanovili uzrok crvenila jezika, obratite se lekaru.

Kvržice na zadnjem delu jezika

Uzroci usled koji se javljaju izrasline na jeziku, važe i za zadnji deo jezika, uz dodatak još nekoliko:

 • Prirodne kvržice

Svi imamo prirodne kvržice na zadnjem delu jezika, međutim, različita oboljenja – infekcija sinusa, na primer – mogu da dovedu do nadraženosti pa one postaju izraženije. Neki ljudi prirodno imaju veće papile na zadnjem delu jezika, što će reći da nema razloga za brigu.

 • Trauma

Ujed, opekotina pa čak i prežustro četkanje jezika mogu da budu uzrok nastanka izraslina na zadnjem delu jezika. Traume jezika obično prolaze same, međutim, antiseptična tečnost za ispiranje usta može da ubrza proces i spreči infekciju.

 • Bradavice

Bradavice su posledica infekcije i mogu da se pojave bilo gde unutar ili oko usta. Najčešći uzrok je stavljanje inficiranog prsta u usta. Bradavice imaju malo drugačiju boju po kojoj se razlikuju od drugih ispupčenja na zadnjem delu jezika.

Prirodni lekovi protiv kvržica na jeziku

Ovo su neki od kućnih lekova koje možete da isprobate, a koji mogu da ublaže pojavu kvržica na jeziku.

Imajte na umu da neki uzroci traže medicinsku intervenciju pa zato, ako je nešto ozbiljnije u pitanju, idite kod lekara po recept.

Ovi lekovi mogu da vam pomognu kod povreda jezika, bezazlenijih oboljenja i alergija:

 • ispirajte usta i grlo slanom vodom
 • žvaćite lišće nane
 • jedite hranu koja je hladna i žitka, kao jogurt
 • izbegavajte namirnice „okidače“ ako imate alergiju ili okidače koji će pojačati bol i oticanje kvržica – kao što su slana i kisela hrana
 • redovno i pravilno održavajte higijenu usta – pranje, čišćenje zubnim koncem i tečnost za ispiranje usta
 • redovno idite kod zubara jer će on primetiti sve promene u ustima

Kada bi trebalo da se obratite lekaru zbog izraslina na jeziku

Kada izrasline na jeziku postanu velike i diskolorisane, odmah idite kod lekara. Ako izrasline ne prolaze nedeljama, to je još jedan indikator da bi trebalo da posetite lekara.

Konačno, ukoliko se izrasline javljaju samo na jednoj strani, bez očiglednog razloga, idite kod lekara.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply