plod-cveta

Od lekovitog bilja najčešće se koriste listovi, cvetovi, plodovi ili koren, ali travari i dobri poznavaoci narodne medicine ne zaboravljaju ni pupoljke i mlade izdanke. U nekim slučajevima to su najlekovitiji delovi biljaka, pa ne čudi što ih zovu i „riznicama zdravlja”. Pupoljci i izdanci obiluju vitaminima, smolama, saponinima, taninima i drugim lekovitim materijama.
Podsećamo vas na neke biljne vrste čije se mladice i pupoljci tradicionalno beru tokom marta.

Podbel

Dok se još ne nazire nijedan vesnik proleća, podbel pokazuje žuti cvet (pojavljuju se mnogo ranije od listova). Cvetovi se beru bez drški pre nego što se sasvim razviju. Sadrže sluz, inulin, tanine, gorku supstancu (tusilagin), galnu kiselinu, kalijumove soli i cinkova jedinjenja.
Koristi se: protiv kašlja da pospeši mokrenje za ublažavanje i lečenje napada astme – protiv upale bronhija, grkljana i ždrela, za lečenje tuberkuloze pluća protiv zapaljenja plućne maramice da se dezinfikuju usta i grla.

ZA ISKAŠLJAVANJE

– 30 g pupoljaka podbela
– 30 g komorača
– 30 g razgona (čestoslavice)
– 10 g korena ljubičice Sa pola litra ključale vode poparite tri kašike mešavine i poklopite. Posle 2 sata procedite, zasladite medom i uzimajte svaki drugi sat po kašiku čaja.

Troskot

Pupoljci troskota su lekoviti jer sadrže vitamin C, vosak, sluz, smole, silikate i tanine.

Koristi se:

za lečenje zapaljenja sluzokože organa za varenje

– protiv pojačane i produžene menstruacije
– da rastvori kamen i pesak u bubrezima 8 protiv proliva
– da zaustave krvarenja creva

POJAČANA I PRODUŽENA MENSTRUACIJA

– 30 g pupoljaka troskota
– 30 g rusomače (hoću-neću)
– 40 gbele imele
U četiri decilitra provrele vode sipajte dve kašike ove mešavine i kuvajte 15 minuta na tihoj vatri. Sklonite sa šporeta, poklopite i, posle četiri sata, procedite. Polovinu količine popijte ujutro, a ostatak uveče, pre jela.

Breza

Pupoljci bele ili obične i cvetne ili severne breze, ako se uberu pre nego olista, sadrže obilje etarskog ulja koje blagotvorno deluje na urogenitalne puteve.

Koristi se:

– da pospeši izlučivanje mokraće (jedan od najboljih prirodnih diuretika)
– protiv kamena u bubrezima
– da zaustavi razmnožavanje mikroorganizama u mokraćnim putevima
– da olakša disanje
– u kupkama za lečenje ekcema

OLAKŠAVA MOKRENJE

– 3 kašike pupoljaka breze
– 1/2 l vode
– malo sode bikarbone

Pupoljke usitnite u avanu, prelijte proključalom vodom i poklopite. Kad se prohladi do 40 stepeni, dodajte na vrh noža sode bikarbone, dobro promešajte i ponovo poklopite. Posle šest sati procedite i popijte tokom dana u tri doze pre jela.

Jela

Pupoljci se beru u proleće i dobar su izvor vitamina C i A i etarskog ulja, a sadrže i karotin, mentol i kamfor.
Koristi se:
– protiv gripa
– za lečenje svih plućnih bolesti
– u slučaju nedostatka vitamina C
– u kupkama za ublažavanje i lečenje kožnih oboljenja
– da se odagna prolećni umor

SIRUP PROTIV GRIPA

– pupoljci jele
– šećer
U veliku teglu stavite i sabijte pupoljke tako da sloj bude „debeo” četiri do pet centimetara. Preko toga pospite sloj šećera (1 cm) i to radite naizmenično dok se tegla ne napuni, ali obavezno završite slojem šećera. Teglu zatvorite i stavite na osunčano mesto ili blizu izvora toplote. Posle šest sedmica sirup procedite kroz čistu gazu i čuvajte u frižideru. Uzimajte tri puta dnevno po kašičicu.

Crna topola

Od sredine marta se beru sočni, lepljivi, još zatvoreni, mirisni i sjajni pupoljci crne topole i suše na lesama. Kad se osuše sadrže smolaste materije, etarsko ulje, vosak, tanine, salicin, jabučnu i galnu kiselinu.

Koristi se:

– da rane brže zarastu
– za lečenje gihta
– da ublaže reumatske bolove
– protiv šuljeva, ispucalih usana i bradavica dojki

ISPIRANJE ŠULJEVA

– kašičica pupoljaka crne topole
– kašičica šišarke čempresa
– 2 dl vode
Kad voda provri dodajte pupoljke i šišarku i kuvajte pet minuta na tihoj vatri. Sklonite sa šporeta, poklopite, ostavite da se malo prohladi i ispirajte šuljeve (hemoroi-de) jednom dnevno. Najbolje pre spavanja.

Divlji kesten

Pupoljci se sakupljaju od marta do maja, a omotani su sjajnom ljuskom koja izlučuje smolu i štiti ih od hladnoće. Sadrže saponin, vitamine BI, C i K i malo kumarinskih derivata i mineralnih soli.

Koristi se:

– da olakša reumatske bolove
– za ublažavanje neuralgija
– protiv uloga (gihta)

LOSION PROTIV REUME

-50 g pupoljaka divljeg kestena
– 50 g suvog cveta ljutića
– litar kom ovi ce
U flašu stavite pupoljke kestena i ljutić i dospite komovicu. Flašu zatvorite, ostavite na sobnoj temperaturi i češće promućkajte. Posle 20 dana procedite i masirajte bolna me-sta tri puta dnevno po 10 minuta. Posle toga obolelo mesto obrišite peškirom natopljenim mlakom vodom i namažite maslinovim uljem.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply