korov-biljka

Među brojnim otrovnim biljkama,koje mogu da dovedu čak i do smrti najviše je onih koje mame plodovima (bobicama) predivnih boja i “zovu” da ih probamo.

Uživanje u bogatstvu i lepoti našeg biljnog sveta može da bude mač s dve oštrice. Mnoge biljke u šumi, cvetne bašte i saksijsko cveće mogu da budu izuzetno otrovne, a neke od njih, ako se odmah ne preduzmu mere prve pomoći i lečenje, izazivaju ozbiljne posledice po zdravlje ljudi, pa čak i smrt!

Sve je i lek i otrov, samo ih doza razdvaja.U prirodi postoji mnoštvo lekovitog bilja i samo doza njihovih aktivnih materija određuje da li su lek ili otrov. Te biljke su poznate, pa obično ne predstavljaju veći problem u dijagnostici eventualnih trovanja.Posebno osetljivu grupu predstavljaju deca uzrasta do četiri godine, koja svet doživljavaju oralno i sve “trpaju” u usta. Među brojnim otrovnim biljkama najviše je onih koje mame svojim plodovima (bobicama) predivnih boja i predstavljaju pravi izazov da proverimo njihov ukus.

Lečenje ovih trovanja zavisi od simptoma i sprovodi se takozvanom simptomatskom terapijom. Kod svih slučajeva trovanja mora da se potraži savet lekara.

Teško trovanje

Kurika ( kurikovina), biljka slična ribizli, izaziva vrlo teške znake trovanja, 10- 15 sati nakon jela. Javlja se povišena temperatura, grčevi, sluzavi i krvavi prolivi, otežano i nepravilno disanje, cirkulatroni poremećaji, kolaps i smrt.

Kozlac ( zmijino grožđe ) i njegov brat veliki kozlac (beli kozlac, talijanski kozlac) dovode do žarenja u ustima i jednjaku, promuklosti, pojave bala, bolova u želucu i proliva. Zenice su proširene, vid je oslabljen, puls je nepravilan, javljaju se grčevi, koma i smrt.

Bljuštac ( divlja tikva, vražja repa ) dovodi do upornog povraćanja i krvavih proliva, tetaničkih grčeva, oštećenja bubrega i paralize disanja i na kraju smrti. Slične simptome i smrt mogu da izazovu i bobice jednog od najlepših prolećnih cvetova, đurđevka.

Opasnost iz saksije

Saksijsko cveće koje ukrašava naše stanove takode može da bude veoma otrovno. Naročito su mala deca pod velikim rizikom, jer vole iz radoznalosti da “probaju” sobne biljke.

Difenbahia obično izaziva iritantne promene na koži, sluznicama očiju, a ako se proguta i izraženo žarenje u ustima, jednjaku i želucu.

Ciklama takode može da dovede do iritantnih promena na koži i očima, ali ako se proguta i do poremećaja u želucu i crevima, konvulzija i paralize.

Božično drvo može da dovede do kontaktnog dermatitisa i alergijske preosetljivosti, ima opisanih slučajeva da je unošenje ove biljke dovelo do teškog gastroenteritisa sa progresivnom apatijom, povišenom temperaturom, cirkulatornim kolapsom i smrću zbog edema pluća i drugih organa.

Azaleja: unošenje cvetnih i lisnatih delova može da dovede do preteranog lučenja pljuvačke,mučnine, povraćanja, proliva, bolova i grčeva u digestivnom traktu, vrtoglavice i uznemirenosti.

Čaj od oleandera koristili su trovači-ubice. Ova biljka sadrži materije ( glikozide ) koje deluju na srce, pa se od simptoma i znakova trovanja mogu javiti glavobolja, konfuznost, grčevi u mišićima i poremećaji srčanog ritma.

Otrovne biljke

Bobice Petrovog krsta (vranino oko, krstovka, vučja boba), pokosnice ( salamunov pečat, zaliz) i širokolisne pokosnice ( širokolisni salamunov pečat, širokolisni zaliz ) mogu da dovedu do ozbiljnih poremećaja poput grčeva u želucu, povraćanja, proliva, suženih ženica, oslabljenog vida, srčanih porernećaja i halucinacija.

Velebilje ( crni bun, crna bunika ), habulica ( vučji koren, crnuša ) i paskvica ( razvodnik, gorkoslad ) izazivaju suvoću kože, ubrzani srčani rad, proširenje ženica i oslabljeni vid i halucinacija sa delirijumom. Trovanje ovim biljkama može da se završi i smrću.

Likovac ( maslinica, hajdučka oputa ), lovrčica ( divlja lovorika, vučje uho ) i pomoćnica ( pasje zelje ) dovodi do žarenja u ustima, ždrelu i želucu i otoka usana uz obilne prolive. Javlja se glavobolja, visoka temperatura, oštećenje bubrega, kolaps i smrt.

Pasjakovina ( pasja krkavina), kalina ( kozje grožđe ) i abdovina ( apta, burjan ) izazivaju mučninu i povraćanje, bol u trbuhu, glavobolju i krvave prolive. Posledice mogu da budu smrtonosne.

Vinobojka (grozdoboja, kermes) koja se u nekim krajevima koristi i za dobijanje lepe boje vina, izaziva jaku žed, povraćanje, krvave prolive i mišićnu slabost.

Malo je poznato da bobice bršljana mogu da izazovu uporne prolive, hemolizu krvi (propadanje crvenih krvnih zrnaca, eritrocita) i opštu slabost.

Pasje grožđe ( brzolist ) i bljušt (kukovina) dovode do crvenila lica, hladnog znoja, grčevitih bolova u trbuhu, krvavih proliva, proširenja ženica i oslabljenog vida, nepravilnog pulsa, smetnje u disanju i kolapsa. Slične simptome mogu da izazovu i bobice tise.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply