gajenje nara

Sve više ljudi je zainteresovano za uzgoj nara. Ovo voće je sada redovno na policama svake piljarnice, a nekada ste ga mogli naći na vrlo malom broju mesta, i to samo tokom zimskih meseci. Sve veća popularnost nara i gomila semenki koje nosi u sebi, bude pitanja u svakom baštovanu-entuzijasti o tome da li je moguć uzgoj nara iz semena.

Odgovor je da je moguće dobiti sadnicu nara iz semena ako baš niste u mogućnosti da je nabavite u nekom rasadniku…

Istorija o gajenju nara

Nar je drevno voće koje se prvenstveno uzgajalo u Persiji, tj. sadašnjem Iranu. Kada su putnici otkrili ovo voće, počeli su da ga sade i u svojim okruženjima i tako se nar proširio po Aziji, Africi i Evropi, počevši od Mediterana. Tokom vekova, ovo sočno voće našlo se u mitologiji starih Egipćana, Rimljana i Grka; pominjano je u Bibliji, Talmudu i našlo se u mnogim umetničkim delima. Trgovci na putu svile su među prvima izrazili zanimanje o gajenju nara, radi što veće zarade.

nar uzgoj

Vremenom, nar je postao simbol bogatstva i prestiža. Bogata istorija, uvijena u mitove i romantiku, samo doprinosi jedinstvenosti ovog voća. Nar, latinskog naziva Punica granatum, pripada porodici biljaka koja ima samo jedan rod i dve vrste – druga se nalazi samo na Sokotri, ostrvu u Indijskom okeanu.

Iako su ga Rimljani proglasili za jabuku, kada već govorimo o gajenju, moramo spomenuti da je pravilnije reći da nar kao plod pripada bobičastom voću. U njegovoj kori, nalaze se lokule. Lokule su odvojene tankom, belom, gorkom opnom. U lokulama se nalaze arili, koji podsećaju na drago kamenje, koje je slatkog ukusa, a svaki u sebi nosi i sok i semenku.

Kako uzgojiti drvo nara iz semena

Zapravo, sama sadnja nije nešto komplikovana, jer semenke brzo niču bez puno pomoći. Seme treba očistiti od mesnatog arila koji ga okužuje, i posaditi u rastresitu zemlju, na oko 1,5 centimetar dubine.

Sledeće o čemu treba brinuti je – toplota. Seme nara će proklijati na sobnoj temperaturi kroz 30-40 dana. Ako podignete temperaturu zemlje za koji stepen, prekratićete vreme čekanja gotovo na pola. Stavite foliju preko saksije i ostavite je na mestu sa direktnim suncem, dok ne proklija.

Postoji još jedan metod koji treba pomenuti kada je reč o gajenju nara. Neki uzgajivači se kunu upavo u ovaj metod kao najbolji za uzgoj nara iz semena…

Navlažite filter za kafu i iscedite višak vode. Stavite očišćenu semenku nara na četvrtinu filtera. Pažljivo savijte filter na četvrtine i ubacite ga u plastičnu kesu sa zip zatvaračem. Čuvajte ga na toplom mestu i pogledajte na svakih par dana, kako biste proverili da li je seme počelo da klija. Kada proklija, prebacite seme u saksiju.

Bilo kakva posuda koja ima dobru drenažu će poslužiti, i u nju posadite dve ili tri semenke nara. Nakon par nedelja, kad dovoljno porastu, možete ih presaditi u zasebne saksije, ili samo iščupati ove koje su male i slabe. I to je sve!

Nega o mladicama nara

Ali, ako želite da dobijete drvo nara koje će biti zdravo i jako, treba da brinete o njemu.

U prirodnom staništu, nar raste u krečnajčkom zemljištu, što nam govori da je alkalna zemlja najbolja opcija. Dakle, birajte neku čija će pH vrednost biti do 7,5. Pošto je sva zemlja pravljena tako da vremenom postane neutralna, u smesu dodajte malo krečnjaka kako bi zadržala alkalnost.

Sada kada znate kako da naterate seme da proklija, morate biti svesni toga da vaša biljka neće izgledati baš isto kao ona od koje ste dobili ‘uzorak’. Ali ne brinite, i vaš nar će roditi, samo mu dajte tri godine do četiri. I verujte, ništa nije ukusnije od onoga što ste sami uzgajali.

Briga o naru tokom zimskih meseci

Nar dolazi sa istočnog Mediterana, pa, kao što možete očekivati, treba mu puno sunca. I dok neke vrste mogu opstati i na temperaturama do 12 stepeni ispod nule, većini je tokom zime potrebna zaštita od hladnoće. Kako brinuti o naru tokom zime?

Drvo nara (Punica granatum) može porasti i preko 6 metara, ali, može biti i srednje veličine. Nar daje najviše plodova u klimama sa toplim, suvim letom i hladnom zimom. Iako jeste izdržljiviji od citrusnog voća, nar bi trebalo zaštititi od zime i podariti mu dodatnu negu.

Prvo što treba uraditi u pripremi za prezimljavanje je orezivanje drveta na pola u jesen, oko šest nedelja pre prvog očekivanog mraza. Koristite oštre makaze i secite tik iznad listova. Zatim, premestite nar unutra, blizu sunčanog prozora okrenutog suncu. Čak i tokom zime, naru je potrebno barem osam sati sunčeve svetlosti, inače će listovi početi da vise.Ako gajite nar u bašti možete ga posle orezivanja pokriti najlonom nekom ceradom i sl.

Nemojte preterivati sa zalivanjem, pošto nar baš kao i citrusno voće, ne voli da su mu „mokre noge“.

Sve u svemu, uzgoj nara ne zahteva baš puno posla. Obezbedite mu dovoljno svetla, vode i toplote i bićete nagrađeni lepim, plodonosonim drvetom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply