limfni cvorovi iza uha

Otečeni limfni čvorovi su obično znak neke infekcije – bakterijske, gljivične ili virusne. Najčešće se prepoznaju kao kvržica iza uha bolna na dodir.Ovde ćemo pisati o uzrocima oticanja limfnih čvorova iza uha, kao i o povezanim simptomima i načinima lečenja.

Limfni sistem je zapravo velka mreža kanala i sudova koji su odgovorni za dovod limfe, koja se nalazi van krvnih sudova, u limfni sistem. Limfni čvorovi su deo limfnog sistema i imaju veze sa filtriranjem limfe i stvaranjem antitela.

Limfni čvorovi takođe proizvode makrofage, vrstu fagocita koja „guta“ i vari prljavštinu i mikroorganizme. Na taj način makrofazi brane organizam od infektivnih agenasa kao što su virusi i bakterije, i izbacuju toksine, kao i sve ostale neželjene supstance iz organizma.

kvrzica iza uha bolna na dodir

Limfni čvor ili limfna žlezda je obično mala gvudvica tkiva u obliku zrna pasulja, koja sadrži bela krvna zrnca. Limfni čvorovi se nalaze u celom telu, zasebno ili u grupama, i svaka grupa je zadužena za drenažu određenog dela tela. Grupe limfnih žlezda se nalaze u vratu, preponama, iza uha i ispod pazuha. Limfni čvorovi koji su u većoj meri podložni limfadenopatiji (oticanju limfnih čvorova) su oni koji se nalaze ispod pazuha, u vratu, preponama, ispod brade ili vilice i iza uha.Kada se pojavi kvržica iza uha bolna na dodir obično se radi o oticanju limfne želzde.

Limfni čvorovi oko ušiju

Dve grupe limfnih čvorova se može naći oko ušiju. Po jedna grupa se nalazi ispred oba uha, a druga iza njih. Limfni čvorovi koji se nalaze ispred ušiju se zovu preaurikularni limfni čvorovi.

Uzroci uvećanih limfnih čvorova

Limfni čvorovi postaju uvećani uglavnom kada se organizam bori sa infekcijom, koja može biti lokalizovana ili sistemska.Kvržica iza uha bolna na dodir obično ukazuje na neku infekciju. Kada se u organizmu javi infekcija, limfni čvorovi povećavaju proizvodnju antitela kako bi se infektivni agensi uništili. U tom procesu se neki limfni čvorovi mogu uvećati. Lokalizovane infekcije dovode do uvećanja limfnih čvorova u blizini infekcije, dok infekcija u celom organizmu može da se manifestuje kroz uvećanje limfnih čvorova u celom telu.

Otečeni limfni čvorovi iza uha, mogu biti povezani sa infekcijom oka, infekcijom gornjih respiratornih organa ili infekcijom kože glave. Infekcije uha su još jedan čest razlog zbog kog se limfni čvorovi oko ušiju i u vratu mogu uvećati. Ponekad i povreda limfnih čvorova dovodi do otoka.

Limfni čvorovi mogu da budu otečeni i zbog bolesti kao što je običan grip. Ovakvi zdravstveni problemi uzrokuju oticanje nekih limfnih čvorova, a najčešće onih koji se nalaze u vratu i ispod vilice, kao i onih iza uha.

Crvenka ili rubeola je infektivna bolest, koju izaziva virus rubeole. Ova virusna infekcija je poznata po tome što izaziva osip roze ili crvene boje koji se prvo javlja na licu, a zatim po grudima, rukama i nogama. Osim osipa, javljaju se i otečeni i osetljivi limfni čvorovi iza uha, na vratu i u korenu lobanje.

Otečeni limfni čvorovi mogu da budu i posledica neke gljivične ili parazitske infekcije. Alergijska reakcija na određene supstance, lekove ili hranu takođe može izazvati oticanje različitih grupa limfnih čvorova.

Ponekad se oticanje limfnih čvorova javlja zbog karcinoma. To može biti rezultat nakupljanja kancerogenih i malignih ćelija u limfnim čvorovima. Najčešće limfom (karcinom limfnih žlezda) i Hodžginov limfom (karcinom limfnih tkiva) izazivaju oticanje limfnih čvorova. Osim limfoma, otok limfnih žlezda mogu izazvati i leukemija (rak krvi) i karcinom grla.

Drugi mogući uzroci za pojavu kvržica iza uha i otečenih limfnih žlezda uključuju herpes zoster, upaljeni zub, streptokoke u grlu, herpse i neke seksualno prenosive bolesti. Oboljenja imunog sistema poput lupusa, reumatski artritis, mononukleoza,  male boginje, tuberkuloza i limforetikuloza.

Propratni simptomi

Simptomi koji se obično javljaju uz uvećane limfne žlezde u velikoj meri variraju i zavise od konkretnog uzroka. Ipak, postoje neki simptomi koji se javljaju u najvećem broju slučajeva.

  • Bol i osetljivost, koji se javljaju prilikom pritiska na kvržicu iza uha
  • Groznica, koja je znak infekcije
  • Problemi sa gutanjem zbog otečenih limfnih žlezda
  • Bol u uhu, ako je oticanje izazvano infekcijom ili povredom čvorova oko uha
  • Crvenilo i upala u delu gde se nalaze otečeni limfni čvorovi
  • Curenje iz nosa i suvo grlo, ako je otok rezultat infekcije gornjih respiratornih organa

U nekim slučajevima su limfni čvorovi meki na dodir, dok su u drugim tvrdi i zadebljali. Mekani limfni čvorovi koji se lako „pomeraju“ su često znak infekcije i upale. Ako su limfni čvorovi tvrdi i nisu bolni, to može biti simptom nekog oboljenja i u tom slučaju je važno da što pre odete kod lekara. Limfni čvorovi koji postaju sve veći su stanje koje zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Dijagnoza i lečenje

Detaljnije ispitivanje otečenih limfnih žezda obično radi lekar kako bi utvrdio tačan uzrok. Fizički pregled podrazumeva pregled teksture i veličine limfnih čvorova. Ponekad se radi i rentgenski pregled kako bi se utvrdila priroda otoka.

Lečenje će zavisiti od uzroka.

Lečenje bakterijske infekcije obično podrazumeva upotrebu antibiotika. U težim slučajevima je potrebno davati antibiotike intravenski.

Ako se javila alergijska reakcija, u većini slučajeva se daju antihistamini i lekovi protiv upala.

Ako su otečeni limfni čvorovi iza uha bolni, daju se i lekovi protiv bolova.

U slučaju autoimunih oboljenja, koriste se imunosupresanti koje prepisuje lekar.

Kada se infekcija smiri, i limfni čvorovi se smanjuju na normalnu veličinu. Ako otok potraje, radi se kompjuterska tomografija ili biopsija limfnog čvora kako bi se isključila mogućnost oboljenja kao što su karcinom ili limfom. Ako se postavi dijagnoza raka, potrebna je dugačka terapija.

Oticanje limfnih čvorova iza uha ili na bilo kom drugom delu tela obično nije opasno stanje. Ipak, ako su bolni i neprestano otiču, onda je najbolje otići kod lekara kako bi se našao uzrok problema.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply