Šta je hiperkalijemija?

Kalijum je esencijalni elektrolit, tačnije mineral koji je neophodan ljudskom organizmu da bi pravilno funkcionisao. Ovaj mineral je naročito važan za nerve i mišiće. Svim mišićima u našem organizmu, uključujući i srce, potreban je kalijum. Zdravi bubrezi izbacuju višak kalijuma iz organizma.

Premda je kalijum zaista važan, višak ovog minerala može da bude podjednako loš ili još gori nego kada ga nemate dovoljno. Hiperkalijemija ili hiperkalemija je stanje koje nastaje kada u krvi ima previše kalijuma.

Prema Klinici Majo, normalna vrednost kalijuma u krvi je između 3,6 i 5,2 mili mola po litru krvi (mmol/L). Nivo kalijuma viši od 5,5mmol/L je kritično visok, a nivo kalijuma koji je preko 6,0mmol/L može da bude opasan po život. hiprekalemija je stanje opasno i zahteva trenutnu medicinsku intervenciju da bi se sprečile potencijalne komplikacije.

Šta izaziva povišeni nivo kalijuma u krvi ?

Najčešći uzrok povišenog nivoa kalijuma je popuštanje rada bubrega. Kada bubrezi popuste, oni ne mogu da odstranjuju višak kalijuma iz organizma. Ovo može da dovede do taloženja kalijuma u organizmu.

Drugi mogući uzrok povišenog nivoa kalijuma je teško opijanje ili korišćenje narkotika, što može da dovede do raspadanja mišića. Ovo raspadanje može iz mišićnih vlakana da oslobodi veliku količinu kalijuma u krvotok.

Prekomerna upotreba suplemenata kalijuma ili korišćenje nekih lekova za hemoterapiju, takođe podižu nivo kalijuma iznad normalne vrednosti.

Neke vrste trauma mogu da podignu nivo kalijuma, takođe. U takvim slučajevima višak kalijuma se preliva u krvotok iz ćelija organizma. Ove efekte mogu da proizvedu i opekotine, povrede, infarkt pa čak i predoziranje lekovima.

Visok nivo kalijuma u krvi može da bude povezan i sa nekim oboljenjima, kao što su:

 • dehidracija
 • dijabetes tipa 1
 • Adisonova bolest
 • unutrašnje krvarenje

Povišen kalijum simptomi

Simptomi povišenog nivoa kalijuma zavise od količine ovog minerala u krvi. Moguće je da simptomi izostanu u potpunosti. Ako je nivo kalijuma u krvi dovoljno visok da izaziva simptome, moguće je da osetite sledeće:

 • umor i malaksalost
 • utrnulost ili trnce
 • mučninu ili povraćanje
 • otežano disanje
 • bol u grudima
 • jako i ubrzano lupanje srca ili preskakanje otkucaja srca

U ekstremnim slučajevima, povišen kalijum može da izazove paralizu i probleme sa srcem. Ako imate previše visok nivo kalijuma otkucaji srca mogu da postanu nepravilni i može da dođe do popuštanja njegovog rada. Ukoliko se ne leči, visok nivo kalijuma može da dovede čak i do prestanka rada srca.

Zbog svega navedenog, važno je da se odmah javite lekaru ako osećate bilo koji od ovih simptoma. Hiperkalemija je ozbiljno stanje.Ako imate ekstremno visok nivo kalijuma u krvi, neophodna je hospitalizacija sve dok se nivo ne vrati na normalne vrednosti.

Dijagnostikovanje povišenog nivoa kalijuma u krvi

Lekar će obaviti rutinske analize krvi tokom godišnje kontrole ili ako ste u skorije vreme počeli da koristite neki novi lek. Svaka abnormalnost u nivou kalijuma pokazaće se u ovim analizama.

Veoma je važno da redovno idete na kontrole jer je moguće da ne budete svesni da imate povišen kalijum sve dok ne počnu da se ispoljavaju simptomi.

Kako se leči povišeni nivo kalijuma ?

Obično je lečenje hiperkalemije usmereno na to da pomogne organizmu da se brzo oslobodi viška kalijuma i da se rad srca stabilizuje.

Medicinski tretman

Ako imate povišen nivo kalijuma usled otkazivanja rada bubrega, hemodijaliza je najbolji način lečenja. Kod hemodijalize se koristi aparat kojim se uklanja otpadni materijal iz krvi jer bubrezi ne mogu delotvorno da filtriraju krv.

I lekovi mogu da se koriste za lečenje povišenog nivoa kalijuma u krvi. Moguće je da dobijete glukonsku kiselinu da bi se umanjilo delovanje kalijuma na srce.

Ako je vaša dijagnoza hiperkalemija lekar može da vam prepiše i diuretike, odnosno tablete/pilule koji izazivaju češće mokrenje. Diuretici će pomoći bubrezima da se oslobode viška kalijuma. U zavisnosti od ozbiljnosti stanja, lekar može da vam preporuči jednu ili više ovih vrsta diuretika:

 • diuretici Henleove petlje
 • diuretici koji štede kalijum
 • diuretici na bazi tiazida

Svaka od ovih vrsta diuretika cilja na određeni deo bubrega.

U nekim slučajevima je moguće da dobijete smolu koja se uzima oralno. Smola vezuje kalijum i izbacuje ga iz organizma u toku pražnjenja creva.

Kućni lekovi

Pored medicinske terapije, simptome povišenog nivoa kalijuma možete da ublažite i kućnim lekovima.

Jedan od najlakših prirodnih načina za smanjenje nivoa kalijuma je smanjenje njegove količine u ishrani. To znači da bi trebalo da ograničite unos namirnica koje imaju visok sadržaj kalijuma. U neke od namirnica koje su bogate kalijumom spadaju:

 • banane
 • orašasti plodovi
 • pasulj
 • mleko
 • slatki krompir (batat)
 • kajsije
 • losos

Neke zamene za kuhinjsku so takođe sadrže velike količine kalijuma. Kada kupujete zamenu za so, vodite računa da izbegavate sve vrste koje na spisku sastojaka sadrže KCI (kalijum hlorid). Namirnice koje sadrže mnogo aditiva, kao što su komercijalna peciva i sportski napici, takođe imaju visok sadržaj kalijuma.

Takođe, hiperkalemija se može ublažiti ako manje jedete crveno ili prerađeno meso. Pokušajte da pijete više vode i da redovno vežbate.

Možda želite da probate da ovo stanje lečite lekovitim biljem. Međutim, postoji samo nekoliko lekovitih biljki koje ne smete da koristite kada imate povišen nivo kalijuma. Alfaalfa (lucerka), kopriva i maslačak mogu da podignu nivo kalijuma pa bi trebalo da ih izbegavate.

Prognoze kod povišenog nivoa kalijuma u krvi

Uz pravovremenu intervenciju, visok nivo kalijuma može da se leči. Pošto je simptome teško detektovati u ranom stadijumu, veoma je važno da redovno kontrolišete krvnu sliku. Rezultati će pomoći lekaru da izabere terapiju koja vam odgovara. Ako imate blago povišen nivo kalijuma i nemate nikakve druge simptome hiperkalijemije, onda lekar može da odluči da prati vaše stanje i traži nove analize krvi. Dijaliza i hospitalizacija su neophodne ako postoji sumnja na otkazivanje rada bubrega.

Najbolji način da izbegnete pojavu povišenog nivoa kalijuma u krvi je da preduzmete korake da njegov nivo bude stabilan.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply