Preterano znojenje tokom spavanja

Šta izaziva preterano noćno znojenje? Poznatije kao hiperhidroza, obilno znojenje noću može biti izazvano nekim bolestima, infekcijama, lekovima, ili jednostavno faktorima iz životne sredine.

Prekomerno znojenje u toku spavanja – takođe poznato kao noćno znojenje – je čest problem koji pogađa mnoge ljude. Rezultat: telo koje se preterano znoji uprkos spavanju u prostoriji sa normalnom temperaturom, vlažan krevet, i česte promene posteljine i odeće. Poznatiji kao hiperhidroza u toku spavanja, ova vrsta poremećaja spavanja uzrokuje česta ometanja normalnog ciklusa spavanja. Iako može biti rezultat nekog bazičnog zdravstvenog problema, preterano znojenje tokom spavanja takođe može biti izazvano faktorima okoline kao što je spavanje u prostoriji u kojoj je pretoplo.

Prekid sna uzrokovan noćnim znojenjem može biti izuzetno onesposobljavajuća okolnost, jer ne samo što otežava svakodnevni život, takođe dovodi do mnoštva drugih zdravstvenih problema. Najbolji način da se reši problem je da se identifikuje njegov uzrok. Kada se utvrdi uzrok, odgovarajuće mere lečenja mogu obezbediti da se eliminiše to uznemirujuće stanje. Evo nekih najčešćih razloga za prekomerno noćno znojenje.

nocno znojenje

Šta uzrokuje prekomerno znojenje noću ?

Znoj proizvode žlezde koje se nalaze u dermisu kože. On pomaže u kontroli telesne temperature. Iako ih ima po celom telu, znojne žlezde su brojne oko čela, ispod pazuha, na dlanovima i tabanima. Normalni uzroci znojenja uključuju visoku temperaturu, previše fizičke aktivnosti, začinjena hrana, i emocionalni stres. Međutim, postoje i neka zdravstvena stanja koja mogu dovesti do prekomernog i ne tako normalnog znojenja, naročito tokom noći.

Idiopatska hiperhidroza

Kada osoba ima preterano znojenje bez već postojećeg medicinskog stanja ili oboljenja u telu, to je poznato kao idiopatska hiperhidroza. Ovo stanje se može javiti u bilo kom trenutku, tokom detinjstva ili kasnije u životu. Za ovo stanje je karakteristična preterana aktivnost znojnih žlezda. Znojenje je često ograničeno na tabane, na predeo ispod pazuha, dlanove, prepone, i regiju ispod dojki.

Menopauza

U pred-menopauzii i fazi menopauze, pad estrogena dovodi do nepravilnog funkcionisanja hipotalamusa. Ovo dovodi do toga da koža crveni i da se širi, što zatim dovodi do preteranog znojenja. Valunzi i prekomerno znojenje tokom noći za žene mogu biti izazvani u toploj sobi, ili zbog nagle promene u temperaturi. Topli napici, začinjena hrana, dehidratacija, pušenje i emocionalni stres mogu izazvati ove valunge tokom noći. Prevremena insuficijencija jajnika, takođe poznata kao prerana menopauza, može isto tako izazvati noćno znojenje.

Izbegavanje toplih napitaka, začinjene hrane, spavanje u hladnoj sobi, nošenje komotne odeće, i unos velike količine vode mogu pomoći u podnošenju valunga i noćnog znojenja.

Hipertireoza

Hipertireoza je endokrini poremećaj koji se karakteriše preteranom aktivnošću štitne žlezde, i može da ubrza metabolizam tela, može dovesti do brzih otkucaja srca, i noćnog znojenja. Simptomi hipertireoze uključuju nagli gubitak težine, povećanje apetita, umor i teškoće u spavanju.

Lekovi koji inhibiraju rad štitne žlezde i radioaktivni jod, poznato je da značajno smanjuju simptome hipertireoze. U težim slučajevima može biti preporučena i tireoidektomija.

Hipoglikemija

Hipoglikemija se odlikuje niskim nivoom šećera u krvi i uobičajena je među dijabetičarima koji uzimaju previše insulina. Preduga pauza između obroka, unošenje nedovoljne količine hrane, energično vežbanje bez jela ili uzimanje doze insulina unapred može izazvati hipoglikemiju. Dobijeni simptomi su drhtanje, znojenje, anksioznost i osećaj gladi.

Noćna hipoglikemija koja se javlja noću dok spavate može dovesti do znojave odeće, nemirnog sna, glavobolje, teških noćnih mora, i noćnog vrištanja.

Za neposredno lečenje hipoglikemije, trudite se da konzumirate neku slatku užinu ili piće. U slučaju da niste u mogućnosti da to učinite, mogu Vam se dati intravenske injekcije glukoze ili glukagona. U slučaju da su lekovi za dijabetes odgovorni za nizak nivo šećera u krvi, lekar može preporučiti promenu lekova.

Lekovi

Poznato je da određeni lekovi takođe izazivaju noćno znojenje.  Neki od uobičajenih lekova koji uzrokuju preterano znojenje tokom spavanja uključuju:

Lekovi protiv depresije: Selektivni inhibitori serotonina (SSRI), triciklični antidepresivi i druge psihijatrijske droge su povezani sa noćnim znojenjem. Ovi lekovi se koriste za tretiranje ozbiljnih problema raspoloženja i anksioznih poremećaja kao što su opsesivno-kompulzivni poremećaj i depresija. Procenjuje se i poznato je da od osam do dvadeset dva posto ljudi koji koriste antidepresive  žale se na noćno znojenje, kao na nuspojavu.

Antipiretici: antipiretici poznati kao lekovi za olakšanje od bola poput aspirina, acetaminofena i ibuprofena, utiču na hipotalamus. Oni govore hipotalamusu da smanji telesnu temperaturu, a u tom procesu aktiviraju nekoliko mehanizama unutar organizma. Znojenje  je jedan od tih mehanizama koji se aktivira kao odgovor na unos ovih lekova.

Anksioznost i stres

Anksioznost i zabrinjavajuće misli noću mogu da dovedu do preteranog znojenja. Anksioznost aktivira borbenost ili sistem leta u organizmu. Ovo zauzvrat brzo dovodi krv u delove tela kojima je to potrebno. Ovo dovodi do sužavanja krvnih sudova, pojave takođe poznate kao vazokonstrikcija. Telo se zagreva kao rezultat, i osoba može da počne da se znoji.

Neurološki problemi

Iako su prilično retka, neka neurološka stanja mogu izazvati noćno znojenje. To su:

Autonomna disrefleksija: Poznata kao hiperrefleksija, autonomna disrefleksija, je uzrokovana povredom kičmene moždine na nivou Torakalni-5 i iznad. Nervni impulsi do kičmene moždine su blokirani lezijom. Ovo dovodi do povećanja aktivnosti simpatičkog dela autonomnog nervnog sistema. Simptomi ovog stanja uključuju grčeve, visok krvni pritisak, i obilno znojenje.

Post-traumatska siringomijelija: Komplikacija opasna po život nastala nakon traumatske povrede kičmene moždine, post-traumatska siringomijelija je povezana sa nastankom i progresijom ciste ispunjene likvorom u kičmenoj moždini. Ovo dovodi do hroničnog bola, gubitka funkcije, respiratorne insuficijencije i smrti.

Moždani udar: Moždani udar karakteriše gubitak funkcije mozga zbog poremećaja dovoda krvi u mozak. To je često uzrokovano teškim povredama kičmene moždine, i rezultira obilnim znojenjem, zapušenim nosem i pulsirajućom glavoboljom.

Infekcije

Tuberkuloza (TB) je jedan od najčešćih uzroka noćnog znojenja. Ova zarazna bolest koja utiče na pluća može uzrokovati gubitak težine, osećaj umora kao i groznicu. Tuberkuloza se može tretirati uzimanjem  nekoliko  vrsta lekova 6 do 12 meseci  prema uputstvima lekara.

Osim TB, postoje i mnoge druge infekcije koje mogu dovesti do noćnog znojenja. Neke od njih su:

 • Virus humane imunodeficijencije (HIV)
 • Mycobacterium avium complex
 • Infektivna mononukleoza (uzrokovana Epstein-Barr virusom (EBV), a prenosi se pljuvačkom)
 • Gljivične infekcije (histoplazmoza, coccidioidomycosis)
 • Apsces pluća (Nekroza plućnog tkiva)
 • Endokarditis (upala srčanih ventila)
 • Osteomielitis (Upala u kostima usled infekcije)

Opstruktivna apnea u snu

Kada postoje kontinuirane epizode sa potpunom ili delimičnom blokadom  gornjih disajnih puteva u toku sna, to je poznato kao opstruktivna apnea u snu. Kako grudni mišići i dijafragma rade da otvore disajne puteve, disanje se nastavlja sa trzajem ili glasnim izdisajem. Osim poremećaja spavanja, hrkanja, dnevnog umora i nemira tokom spavanja, opstruktivna sleep apnea može izazvati i obilno noćno znojenje.

Mehanička terapija u obliku kontinuiranog pozitivnog vazdušnog pritiska (CPAP) je poželjna inicijalna terapija za ovo stanje. Ponekad oralni mandibularni uređaji, ili određena stomatološka pomagala mogu da se koriste za sprečavanje grla da blokira disajne puteve, ili da pomere donju vilicu napred. U teškim oblicima apnee u snu koja je uzrokovana abnormalnostima na glavi-licu, operacija može biti neophodna.

Rak

Prekomerno znojenje može takođe ukazivati na određene vrste raka, kao što je limfom (rak limfocita) i leukemija (rak krvi i koštane srži). Ako je faza prekomernog znojenja praćena neobjašnjivim  gubitkom težine i groznicom, najbolje je da se obratite lekaru kako bi se isključila mogućnost oboljenja od raka.

Druga medicinska stanja

Druge bolesti koje izazivaju obilno noćno znojenje uključuju:

 • Sindrom hroničnog umora
 • Dijabetes insipidus
 • Gastroezofagusna refluksna bolest
 • Granulomatozna bolest
 • Hronična eozinofilna pneumonija
 • Limfoidna hiperplazija
 • Princmetalova angina

Okolni uslovi za spavanje

Jedan od najčešćih razloga noćnog znojenja je pretoplo okruženje! Postoji nekoliko načina da se zaustavi prekomerno znojenje uzrokovano ovim. Jednostavne stvari poput uklanjanja ćebeta, ili korišćenje ventilatora ili klime, itd. mogu da pomognu u rešavanju noćnog znojenja.

Da bi se efikasno lečio ovaj poremećaj mora se saznati pravi uzrok preteranog znojenja. Tek nakon odgovarajuće dijagnostike može se naći odgovarajući uzrok i efikasno lečenje može biti uvedeno. Smanjenje stresa, i bavljenje određenim aktivnostima za ublažavanje stresa, kao što su lagane vežbe ili meditacije navode se kao načini ublažavanja noćnog znojenja. Većina lekara savetuje antiperspirante, injekcije botoksa, i terapiju jontoforezom kao lek.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply