Noćno preznojavanje može biti neprijatno, ali obično nije znak ozbiljnije bolesti. Noćno znojenje je jedan od najčešćih simptoma menopauze, koji oseća oko 75% žena u nekom momentu.

Kada žena uđe u menopauzu, može imati pitanja o potencijalnim simptomima, uključujući noćno znojenje. Kada znate šta da očekujete i kako da se nosite sa njima, kada se simtomi jave, znaćete bolje da se pripremite za period života u koji ulazite. Nastavite sa čitanjem kako biste saznali više o noćnom znojenju kod žena.

O noćnom znojenju

Noćno preznojavanje, tj. hiperhidroza u snu (medicinski rečnikom) predstavlja seriju znojenja tokom noći, koje može biti blago ili obilno. Noćno znojenje je slično valunzima koji se javljaju kod žena u menopauzi, ali tokom dana.

Noćno znojenje se javlja kada hipotalamus (žlezda u mozgu koja reguliše telesnu temperaturu) ne funkcioniše kako treba. Većina žena oseća jaku vrućinu u celom telu. Pošto je temperatura celog tela povišena, lagana odeća vam može pomoći, ali ne i rešiti problem. Većina žena nakon napada znojenja menja posteljinu, jer je sasvim natopljena znojem.

Često, noćno preznojavanje može biti toliko intenzivno da prekida san, što utiče na mnoge aspekte života.

Česti simptomi noćnog znojenja su:

 • iznenadna vrućina,
 • preskakanje srca,
 • mučnina,
 • rumenilo u obrazima,
 • jeza
 • glavobolja.

Žene koje se znoje noću zbog menopauze mogu osećati blage do jake simptome koji se javljaju dok spavaju i variraju u trajanju.

nocno znojenje kod zena

Koga pogađa hiperhidroza u snu?

Većina žena u 40-im i 50-im godinama života se znoji noću, obično pred završetak menstrualnog ciklusa. Jedno istraživanje otkrilo je da oko 19% žena godina 40-55, koje još uvek imaju redovne menstruacije, pati od znojenja u snu.

Kod velikog broja žena simptomi se javljaju 2-10 godina pre nego što uđu u menopauzu, i taj vremenski period se zove predmenopauza. Postoji puno faktora koji doprinose simptomima menopauze. Godine, rasa i drugi faktori govore o tome kolike su šanse da žena počne da se preznojava noću tokom menopauze.

Noćno znojenje i san

Simptomi noćnog znojenja kod žena mogu poremetiti šeme spavanja, zbog čega vam je teže da se odmorite.

Zbog toga, žene koje pate od noćnog znojenja imaju i:

 • Nesanicu
 • Poremećaj sna
 • Poteškoće sa koncentracijom
 • Osećaju umor
 • Razdražljive su
 • Imaju povišen nivo stresa

Uzroci noćnog znojenja

Žene koje pate od ovog problema žele da znaju šta ga uzrokuje i kako da ga spreče. Iako je tačni uzrok noćnog znojenja nepoznat, hormonske fluktuacije su jedan od primarnih faktora kod većina žena u menopauzi.

1. Godine kao uzrok noćnog znojenja

Godine utiču na noćno znojenje. U jednom ispitivanju otkriveno je da su mlađe žene podložnije preznojavanju u snu. U drugom istraživanju, pokazalo se da samo 10% pacijenata starijih od 64. godine jako imaju noćno znojenje.

2. Rasa je povezana sa noćnim znojenjem

Studije su pokazale da preterano noćno znojenje zavisi i od rase. U jednom istraživanju, tri od četiri belkinje znojile su se tokom noći, žene azijskog porekla imaju najmanje šanse da zapate preznojavanje u toku noći, a Afroamerikanke će se znojiti mnogo više od belkinja.

3. Hormonske promene utiču na znojenje tokom noći

Tokom menopauze, proizvodnja estrogena drastično opada. Ova promena utiče na hipotalamus, deo mozga odgovoran za regulaciju telesne temperature. Kao rezultat toga, hipotalamus šalje seriju fizioloških reakcija koje rezultiraju valunzima ili znojenjem u toku noći.

Drugi uzroci znojenja u toku noći

Hormonski disbalans je najčešći uzrok menopauzom izazvanog noćnog znojenja kod žena, ali postoje i drugi zdravstveni problemi, poput dijabetesa, anksioznosti, neuroloških oboljenja, apneje u snu, raka i poremećaja štitne žlezde.

Šta aktivira noćno znojenje

Određeni faktori mogu produžiti trajanje i uticati na jačinu znojenja tokom noći. Izbegavajte ove pokretače i uticaćete i na valunge i na noćno preznojavanje.

Okruženje:

 • Korišćenje predebelog pokrivača
 • Spavanje blizu partnera
 • Temperatura vazduha u sobi je povišena
 • Toplo vreme
 • Sauna, đakuzi, tuširanje toplom vodom

Emotivni pokretači noćnog znojenja:

 • Stres
 • Anksioznost
 • Loši snovi

Ponašanje:

 • Konzumiranje vruće ili začinjene hrane
 • Pijenje alkohola ili kofeina

Lek za noćno znojenje

Lečenje noćnog preznojavanja počinje promenama u svakodnevnim aktivnostima. Tu spada izbegavanje navedenih okidača noćnog znojenja, bolje nošenje sa stresom, poboljšanje ishrane i vežbanje.

Triptofan, na primer, je aminokiselina koja pomaže organizmu da se uspava, a nalazi se u mlečnim proizvodima, koštunjavom voću i jajima. Uključite triptofan u ishranu i poboljšaćete kvalitet sna.

Ove promene vam mogu pomoći da ublažite preterano znojenje noću i poboljšate san, ali neće ukloniti koren problema, hormonski disbalans.

Saznajte>>>  Saveti lekara za preterano znojenje u snu

Srećom, alternativna medicina može bezbedno i efektno ispraviti ovaj disbalans uz eventualni mali rizik. Većina stručnjaka često savetuje ženama da naprave promene u ponašanju i ishrani, i primene alternativnu medicinu kako bi značajno ublažile simptome menopauze i samim tim smanjile znojenje u snu .

Nažalost, nekim ženama ni to nije dovoljno za uklanjanje simptoma. U takvim slučajevima, pribegava se lekovima ili drugim, kliničkim metodama. Pre nego što započnete ovaj vid lečenja, razgovarajte detaljno sa svojim lekarom o svemu, kako biste razumeli sve potencijalne dobrobiti i rizike.

Stručnjaci savetuju da počnete sa manjim promenama, isprobate alternativnu medicinu i tek onda, ako je neophodno, pređete na lekove, kako biste ublažili noćno znojenje. Najbolje rešenje naći ćete sami jer različite metode različito deluju na svaku ženu.

Noćno znojenje pred i tokom menstruacije

Noćno znojenje pre i tokom menstruacije je relativno česta pojava. Međutim, kad su u pitanju žene koje se nisu srele sa ovim problemom, iznenadni napad može biti prilično uznemirujuć.

Da biste izbegli neprijatnosti koje sa sobom nosi napad noćnog znojenja, morate naučiti kako da se izborite sa neprijatnošću. Da biste to naučili, prvo morate znati šta je noćno znojenje i zašto se javlja.

 

znojenje nocu pred menstruaciju

Noćno znojenje pre i tokom menstruacije

Oscilacije nivoa hormona koje se mogu javiti pre menstruacije ili u predmenopauzi uzrokuju disfunkciju hipotalamusa. Hipotalamus pogrešno detektuje povišenu telesnu temperaturu i oslobađa hemikalije koje dovode do širenja krvnih sudova u koži.

Tada se oslobađa toplota i koža „bukne“. Javlja se i jako znojenje. Zbog intenziteta znojenja, gotovo je nemoguće zaspati.

Noćno znojenje tokom menstruacije može biti jako uznemirujuće, a kod žena koje treba da uđu u menopauzu može biti jako loše, i fizički i emotivno. Osim što je neprijatno, noćno znojenje može dovesti i do drugih problema – nesanice, iritabilnosti i problema sa pamćenjem.

Da bi se utvrdio uzrok znojenja, potrebno je obaviti pregled kod lekara i možda uraditi i neke dodatne testove.

Šta sve treba proveriti?

Noćno znojenje pre menstruacije je česta pojava i može se tretirati na više načina. Postoji više stvari koje možete učiniti kako biste izbegli ove epizode.

 • Kvalitet ishrane ima velik uticaj na hormone. Za hormonalnu ravnotežu najbolje je jesti mnogo zdravih masnoća (npr. ulje avokada i kokosovo ulje), povrće bogato antioksidansima kao što su spanać i brokoli, kao i nemasne proteine, najbolje grilovanu piletinu.
 • Svakodnevno vežbanje. Vežbanje će vam pomoći da organizam sam od sebe reguliše svoju temperaturu. Najbolje je vežbati ranije tokom dana, a najkasnije dva sata pred spavanje kako bi se sprečili napadi znojenja tokom spavanja.
 • Uključite klimu ili ventilator. Klima ili ventilator pored kreveta će vam pomoći da soba u kojoj spavate ostane hladnija tokom noći.
 • Nosite udobnu pidžamu. Pidžama ili spavaćica od pamuka ili lana je mnogo prijatnija za spavanje nego ona od veštačkih materijala.

Zdrav način života je najbolje upotpuniti nekim tretmanom koji će regulisati hormonalni disbalans. Ovo je izvodljivo uz pijenje određenih lekova koje će vam prepisati lekar, a tu su i alternativne metode.