Kurje oko, zadebljanje kože koje obično nastaje usled nepravilnog gaženja stopala zna da bude jako neprijatno kad se pojavi. U zavisnosti od toga gde se pojavi kurje oko može čak i da oteža svakodnevne aktivnosti usled nemogućnosti normalnog hoda. Ukoliko se ne reaguje na vreme, ovo bolno zadebljanje može da napravi velike probleme zbog čega bi bilo najbolje da se ukoliko do tog stadijuma dođe, obratite hirurgu. Može da se pojavi na stopalu, pa čak i na prstu na nozi.

Kako nastaje kurje oko – uzrok

Uzrok stvaranju kurjeg oka je obično veoma tesna obuća, zbog čega ne čudi zašto većinu pacijenata čine žene koje obično nose tesnu i obuću na štiklu. Takođe, jedan od glavnih uzroka nastanka kurjeg oka može da bude i nehigijena stopala kao i pojačano trenje koje se stvara nošenjem neudobne obuće. Ovo zadebljanje obično nastaje usled potiskivanja kože, oko kojeg se kasnije stvara crvenkasto zadebljanje koje postaje bolno na dodir.

Kurje oko može nastati na tabanima, stopalu i na prstu. S obzirom na veća zadebljanja na stopalu, na tabanima se može stvoriti deblje kurje oko dok na prstu se obično stvori malo mekša varijanta koja se ujedno i lakše leči. Kurje oko nije ništa drugo nego čep koji se stvori negde na tabanu i koji je bolan i koji je u početku žućkasto sive boje. Usled pojačanog trenja, koža pokušava da se odbrani i nastaje zadebljanje koje počinje da boli. Na taj način koža poručuje da je ili došlo do preteranog trenja ili aktivnosti. Najbolnije kurje oko može da izađe na peti i ono vam baš onemogućava svaku aktivnost koja uključuje hodanje. Pored pete, kurje oko može izaći i ispod prstiju (na samom tabanu) kao i na nekom od prstiju.

kurje oko

Lečenje

Čim vam se pojavi žulj koji preti da preraste u kurje oko, potrebno je preuzeti neophodne mere za lečenje. Ukoliko nemate naviku da idete na pedikir, uradite ga sami kod kuće i na taj način uklanjanjem zadebljane kože sprečite nastajanje kurjeg oka.

Takođe, kako ne bi morali da lečite ovo zapaljenje, potrudite se da uvek nosite udobnu i kvalitetnu obuću u kojima vam se neće znojiti noge.

Ukoliko pak dođe do stvaranja kurjeg oka, najbolje je da to mesto prvo lečite prirodnom kremom od aloje, a ako baš dođe do toga da mora da se hirurški odstrani, najbolje je to uraditi laserskim putem.

Odstranjivanje kurjeg oka nije bolno, radi se pod lokalnom anestezijom i čitav proces kratko traje, svega pet minuta. Ovde je bitan postoperativni proces jer nakon odstranjivanja kurjeg oka morate da tretirate ranicu na pravi način i da je čuvate od mogućih infekcija. Redovna promena gaze i flastera uz odgovarajuće kreme nakon odstranjivanja kurjeg oka deo je lečenja koje vam sledi nakon ove rutinske operacije.

Kurje oko prirodno lečenje

Ako se plašite lekara i odlazak hirurgu ne vidite kao rešenje, uvek možete pokušati sa prirodnim lekovima za lečenje kurjeg oka. Samo pazite, niko ne može da vam garantuje sto posto izčlečenje ali je dobra stvar što ovi prirodni lekovi bar malo ublažavaju tegobe.

Jedan od najpopularnijih prirodnih lekova za kurje oko je sveža smokva. Sve što je potrebno je da smokvu prepolovite na pola (sokovi iz smokve su jako lekoviti) i da je gazom vežete preko kurjeg oka i ostavite tako da prenoći. Ujutru skinite zavoj, sklonite smokvu i noge potopite u vruću vodu i tako držite sat vremena. Nakon nekoliko puta primene, verovatno ćete uspeti sami da otklonite kurje oko, samo budite uporni jer ovo je jedini prirodni lek koji se pokazao 100 posto efikasnim.

Isto tako, kora od banane zna da bude efikasna ali ne u tolikoj meri kao smokva. Sve što je potrebno je da unutrašnji deo kore privežete gazom za kurje oko i tako prenoćite. Isto možete uraditi i sa limunom.

Takođe, ukoliko vas muči kurje oko na tabanu, sve što je potrebno je da preko noći ostavite uvezan u gazu list bršljana.

Kako izlečiti kurje oko propolisom

Jedan od boljih načina lečenja kurjeg oka je lečenje sa propolisom koje je najbolje da nabavite kod pčelara u čvrstom obliku. Kad ga nabavite, propolis koji je odličan lek za kurje oko je najbolje da malo otopite čisto da bi mogli da ga stavite na flaster. Flastere menjajte svakodnevno i nosite ovu smesu sa propolisom svaki dan. Posle nekog vremena primetićete promenu, kurje oko će od propolisa početi da se smanjuje a vi ćete čak i uspeti da izvadite koren (Korena se obavezno rešite jer kurje oko može vrlo lako da se vrati).

Jabukovo sirće kao lek za kurje oko

U prirodnoj medicini, i jabukovo sirće se pokazalo kao odlični lek za kurje oko. Međutim, u kombinaciji sa belim lukom, jabukovo sirće se pokazalo još učinkovitijim i to na sledeći način.

Uzmite glavicu belog luka i potpite je u jabukovo sirće. Ostavite je neko vreme a onda tu istu glavicu stavite na kurje oko i previjte gazom. U kombinaciji sa belim lukom koji je upio jabukovo sirće, ovaj lek će vam dosta olakšati tegobe koje imate

Kako ukloniti kurje oko salicilnom kiselinom

Pre nego što se upustite u uklanjanje kurjeg oka salicilnom kiselinom, bitno je naglasiti da ova kiselina može da napravi teške opekotine na koži. Postupajte oprezno, salicilna kiselina je odlična za kurje oko, najbolje je da u apoteci nabavite flastere koji sadrže ovu kiselinu. Nakon tuširanja stvaite flaster ali pobrinite se da on pravilno nalegne na kurje oko da vam ne bi napravio problem na zdravoj koži.

Takođe, postoji i kućna varijanta lečenja salicilnom kiselinom u vidu aspirina. Pomešajte 5 usitnjenih aspirina sa nekoliko kapi limuna i pola kafene kašike vode. Smesu nanesite na kurje oko i umotajte prvo folijom a onda toplim peškirom. Držite tako 10 minuta a onda sastružite kurje oko kamenom za pete.

Čuvarkuća kao prirodni lek za kurje oči

Čuvarkuća je čudotvorna biljka koja obično raste na stenama a može biti i domaće uzgajana. S obzirom da ova biljka čuda čini, odlična je i kao prirodni lek za kurje oči. Za ovaj lek vam je potreban listić čuvarkuće sa kojeg ćete prvo skinuti tanku kožicu. Ova kožica ga okružuje sa jedne strane. Zatim, ovaj list zalepite na flaster ali tako da strana koja je bez kožice prione na kurje oko direktno. Ovaj recept bi trebalo da primenjujete noću, nekoliko dana uzastopno. Noć je najbolja za lečenje jer tada stopalo diše i ne sputava ga obuća. Prema rečima onih koji su probali čuvarkuću kao prirodni lek za kurje oko, problem im je nestao za nekoliko dana. Umesto korena kurjeg oka nakon nekoliko dana su ugledali zdravo tkivo.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply