skidanje visoke temperature kod odraslih

Prirodno skidanje temperature

Povišenom telesnom temperaturom se smatra ona koja je viša od 37 C. Visoka telesna temperatura signalizira da nešto nije u redu i da postoji neki upalni proces u organizmu. Povišena temperatura može signalizirati grip ili prehladu, a takođe može biti jedan od simptoma i nekih mnogo ozbiljnijih bolesti.

Simptomi povišene temperature kod dece i odraslih su znojenje, drhtanje, bolovi u mišićima, malaksalost, glavobolja, gubitak apetita i dehidracija, a kod veoma visoke temperature može doći i do buncanja.

Da li treba skidati temperaturu do 38 C?

Skidanje povišene telesne temperature kod odraslih i dece nije uvek neophodno. Nekada čak može biti i štetno jer je temperatura prirodna reakcija organizma na neku bolest ili infekciju, a organizam se temperaturom bori protiv nje. Međutim, ako je temperatura veoma visoka, ona se mora snižavati. Kada su u pitanju deca, pedijatri preporučuju skidanje temperature tek kad pređe 38,5. Kod odraslih, temperatura treba da se skida onda kad pređe 38  C jer deca bolje podnose povišenu temperaturu od odraslih.

skidanje temperature kod dece

Prirodno skidanje temperature alkoholom ili rakijom

Visoku temperaturu možete skinuti raznim prirodnim lekovima, a jedan od njih jeste alkohol ili rakija. Alkohol, kao i rakija, ima svojstvo da izvuče temperaturu i kao takav je sjajan prirodni lek za povišenu temperaturu. Temperatura se alkoholom skida masiranjem. Pri masiranju naročito obratite pažnju na pulsna mesta kao što su prevoji na podlakticama, jame iza kolena i zglobovi iznad dlanova. Takođe možete izmasirati i stopala i dlanove. Pored masiranja, temperaturu alkoholom možete skinuti uz pomoć obloga koje ćete stavljati na pulsna mesta.

Napomena: Skidanje temperature alkoholom ili rakijom se ne preporučuje za decu.

Skidanje temperature tuširanjem

Još jedan od načina na koji možete skinuti povišenu temperaturu jeste tuširanje vodom hladnijom od one kojom se inače tuširate. Voda će isparavanjem sa kože sniziti temperaturu. Ovaj prirodni metod skidanja temperature može se primenjivati, kako kod dece, tako i kod odraslih. Skidanje temperature tuširanjem je zapravo najbezbedniji način skidanja temperature.U toku dana se možete više puta tuširati kako bi se temperatura što više spustila. Pored tuširanja, temperaturu možete skinuti i oblogama od mlake vode.

Skidanje temperature krompirom

Povišena temperatura se takođe može skidati oblogama od sirovog krompira. Obloge od sirovog krompira za povišenu temperaturu će izvući temperaturu iz tela.

Kako napraviti obloge od sirovog krompira za skidanje temperature?

Oljuštite jedan veći krompir i isecite ga na kriške ili ga izrendajte. Stavite ga na tabane i preko toga obujte čarape. Obloge možete staviti i na dlanove i na čelo i po potrebi, kad se osuše, menjati ih.Krompir je pogodan za skidanje temperaturekod dece.Redovno merite temperaturu da vidite da li se snižava.

Skidanje temperature sirćetom

Temperaturu možete i skinuti uz pomoć jabukovog sirćeta, koje je prirodni antibiotik. Jabukovo sirće deluje slično kao alkohol. Jednostavno napravite obloge ili izmasirajte telo jabukovim sirćetom. Postupak možete ponavljati dok se temperatura ne sasvim ne spusti. Obloge od sirćeta možete staviti na stopala, oko vrata, na grudi, na leđa.

Pored obloga od jabukovog sirćeta za skidanje teperature možete napraviti i napitak od jabukovog sirćeta za skidanje temperature. Pomešajte dve kašičice jabokovog sirćeta i 1 kašičicu meda u čaši vode i pijte 2 do 3 puta u toku dana.Zbog mirisa i ova je metoda pogodnija za skidanje temperature kod odraslih.

Lekovi za skidanje temperature aspirin, paracetamol…

Pored prirodnih, postoje i farmaceutski lekovi za skidanje temperature. Oni se koriste samo onda kad je temperatura viša od 38 C. Najčešći lekovi za skidanje temperature koji se koriste jesu paracetamol (efaralgan, paracet, febricet, miralgin…), salicilati (andol, anbol, midol, aspirin, novadol) i ibuprofen (brufen, ibuprofen). Paracetamol i ibuprofen ne izazivaju neke ozbiljne kontraidikacije ako se uzimaju u preporučenim dozama, a o njima se treba posavetovati sa lekarom. Takođe ne treba kombinovati lekove za skidanje temperature iz različitih grupa lekova. Napomena: Salicilate (andol, anbol, midol, aspirin, navadol) za skidanje temperature ne smete davati deci jer mogu izazvati teške komplikacije, naročito ako su u pitanju infekcije uzrokovane određenim tipovima virusa.

Kako se doziraju lekovi za skidanje temperature?

Lekovi za skidanje temperature (antipiretici) uzimaju se po potrebi (onda kad je temperatura iznad 38 C), ali se mora voditi računa o dozi leka i intervali uzimanja lekova. Kada je doziranje u pitanju, morate se posavetovati sa lekarom. Pored toga, uz lek dolazi i uputsvo za doziranje leka, pa ga obavezno pročitajte.

Kada lek za skidanje temperature počinje da deluje?

Svim antipireticima je potrebno između 15 minuta i pola sata da bi počeli da deluju. Ako ipak dejstvo ne počinje, preporučuje se tuširanje mlakom vodom.

Koji još prirodni lekovi pomažu za skidanje temperature?

  • Beli luk ‒ Sitno iseckajte jedan čen belog luka, stavite ga u šoljicu i prelijte ga ključalom vodom. Ostavite da odstoji oko 10 minuta, procedite i pijte. Ovaj prirodni lek za skidanje temperature preporučuje se dva puta na dan.
  • Crveni luk ‒ Sitno iseckajte jednu glavicu crvenog luka i pomešajte ga sa malo maslinovog ulja i morskom solju. Ovu smesu nanesite na tabane i obmotajte ih gazom.
  • Kupus ‒ Odvojte list od kupusa i malo ga izgnječite kako bi pustio vlagu. Potom ga stavite na čelo i na vrat. Kad se ugreje, zamenite ga novim listom.
  • Đumbir ‒ ½ kašičice sveže izrendanog đumbira stavite u šolju ključale vode, ostavite da odstoji 10 minuta i zasladite medom. Ovaj čaj pijte 2 do 3 puta dnevno.
  • Suvo grožđe ‒ Potopite suvo grožđe u pola šolje vode i ostavite da odstoji sat vremena. Potom izgnječite grožđe i procedite tečnost. U sok možete dodati sveže ceđeni sok od limuna i pijte ga dva puta dnevno.
  • Belance ‒ Odvojte belanca od dva jajeta i njima natopite tkaninu koju ćete staviti na stopala kao oblogu. Preko obloge možete obuti čarape. Obloge na stopalima držite dok se ne ugreju. Potom ih možete zameniti novim oblogama ukoliko je potrebno.
  • Biljni čajevi ‒ Kao prirodni lek za snižavanje temperature koriste se i razni biljni čajevi: čaj od bosiljka, lipe, kadulje, kamilice, nane, šafrana, peršuna, majčine dušice, origana itd.
  • Crna čokolada ‒ Konzumiranje crne čokolade se tradicionalno smatra prirodnim lekom za skidanje temperature.
  • Čili ‒ Čili i ljuta hrana generalno izazivaju znojenje, koje je prirodni mehanizam hlađenja tela, pa je ljuta hrana dobar način da se skine visoka temperatura.
  • Malina ‒ Jednu šolju svežih malina izdrobite i procedite sok. Ostatak voća prelijte sa 1 litrom vode i prokuvajte. Ostavite da se ohladi i u to dodajte prethodno proceđeni sok i 2 do 3 kašičice meda. Ovaj napitak pijte na svakih pola sata do 40 minuta.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply