Probiotici.

Prvo na što će većina pomisliti su reklame koje promovišu jogurte i proizvode za zdravo mršavljenje i uravnoteženu probavu.

No ove reklame nisu još jedan marketinški trik ili običan trend u ishrani kao što su izbegavanje žumanaca jer sadrže previše holesterola ili izbegavanje životinjske masti koja je ponekad zdrava, a ponekad nezdrava.

Probiotici su zapravo zdrave žive bakterije koje se prirodno nalaze u našim crevima, a zaslužne su za zdravu crevnu floru i redovnu probavu.

Osim što se prirodno nalaze u crevima, možemo ih naći i u fermentiranim proizvodima kao što su neke vrste jogurta, kefir i sirevi, a mogu se naći i u ukiseljenom kupusu i kiselim krastavcima.

Probiotik znači “za život”

Reč probiotik potiče iz grčke reči “pro bios” što u doslovnom prevodu znači “za život” ili “promovisanje života”. Iako potiče iz Grčke, ovaj naziv je u upotrebi tek od šezdesetih godina prošlog veka.

Zanimljivo je kako je već pre stotinu godina ruski bakteriolog Ilija Metchikoff otkrio pozitivan uticaj probiotika na ljudsko zdravlje.

Naime, kroz istraživanje je otkrio da Bugari s obzirom na ostatak svetskog stanovništva, konzumiraju najveću količinu probiotika što bi moglo biti usko povezano sa njihovom dugovečnošću.

Osim što uravnotežuju probavu i verovatno su zaslužni za dugovečnost, probiotici mogu izlečiti ili barem ublažiti neke bolesti koje bi vas mogle iznenaditi.

1. Probiotici snižavaju holesterol

Ako vas je poslednji zdravstveni pregled neugodno iznenadio zbog visokog holesterola, ne morate ići daleko u potragu za rešenjima.

Samo odite do frižidera.

Nedavno istraživanje otkrilo je da vrsta probiotika u mesu i mlečnim proizvodima (Lactobacillus reuteri) snižava nivo lošeg holesterola. Ispitanici koji su konzumirali ovu vrstu probiotika imali su 12% bolje rezultate od onih koji su konzumirali placebo proizvode. Zapravo je svega 8% ispitanika snizilo holesterol u krvi.

2. Probiotici štite zube

Vaše oči su možda prozor u dušu, no vaš osmeh je tepih dobrodošlice svetu. Osim što loši zubi izgledaju neprivlačno, slaba oralna higijena povezana je sa ozbiljnim zdravstvenim problemima kao što su bolesti srca, dijabetes, pa čak i niska porođajna težina.

Istraživanja su pokazala da probiotik Lactobacillus Reuter ubija bakterije koje uzrokuju karijes i smanjuje štetne efekte gingivitisa. Zdravi zubi i smanjenje krvarenja desni 2 su dobra razloga zašto bi trebali dodati probiotike u svoj dnevni jelovnik.

3. Probiotici jačaju imunološki sistem

U probavnom traktu nalazi se čak 80% našeg imunološkog sistema. To je zaista zapanjujući procenat, pa nije iznenađujuće što probava ima veliki uticaj na naše sveukupno zdravlje.

No kada smo bolesni često pijemo antibiotike, tj. lekove namenjene uništavanju štetnih bakterija koji neretko ubijaju i dobre bakterije.

Zbog toga lekari nakon uzimanja antibiotika često preporučuju uzimanje probiotika kako bi se što brže uspostavila zdrava crevna flora, a i povećala proizvodnja limfocita koji osnažuju imunitet.

4. Probiotici uravnotežavaju digestivni sistem

Naš probavni trakt sadrži korisne i štetne bakterije. Stručnjaci se slažu da pravilna ravnoteža crevne flore leži u omjeru 85% dobrih bakterija i 15% loših bakterija.

Ako se taj odnos izbaci iz ravnoteže, povećaće se rizik od stvaranja određenih vrsta gljivica i bakterija koje negativno utiču na samu varenje i sveukupno zdravlje.

Konzumiranjem probiotika održavamo ravnotežu korisnih i štetnih bakterija, pa nije iznenađujuće da su neophodni za pravilno pražnjenje debelog creva.

Isto tako pomažu kod bolova u stomaku, nadutosti, proliva i zatvora, a takođe su korisni kod zaustavljanja proliva povezanog s uzimanjem antibiotika.

5. Probiotici sprječavaju vaginalne infekcije

Probiotici pomažu kod vaginalnih infekcija kao što je bakterijski vaginitis jer pomažu u borbi protiv loših bakterija i održavaju zdravu pH vrednost intimnog područja.

Pritom valja napomenuti da se u ovom slučaju probiotici trebaju koristiti u obliku tampona, vaginalnih te oralnih kapsula, a ne kao dodatak ishrani.

Top 7 probiotičkih ubica

  • antibiotici
  • šećer
  • voda iz slavine
  • GMO hrana
  • prazni ugljeni hidrati (beli hleb, testenina)
  • emocionalni stres
  • hemikalije i lekovi

Kako bi poboljšali svoju crevnu floru, pokušajte izbeći ove probiotičke ubice. Iako smo im svakodnevno izloženi, pogotovo stresu, pokušajte da ih se postepeno rešavati jer bi u protivnom vaš digestivni trakt mogao postati plodno tlo za loše bakterije, gljivice i viruse.

Postoje li nuspojave?

Ponekad se može dogoditi da probiotici prouzrokuju proliv, no samo ako ih uzmete previše i u vrlo kratkom vremenu. Zato krenite s unosom manje količine probiotika, na primer jedna kašika kefira ili 1 probiotička kapsula dnevno i postepeno povećavajte unos.

No sve u svemu, nuspojave probiotika nisu ništa drugo nego pozitivne.

I na kraju je važno zapamtiti da iako mnoga istraživanja pokazuju pozitivan uticaj probiotika na naše zdravlje, oni nisu čudotvoran lek za sve. No jedna stvar je sigurna – ne mogu nam naštetiti.

Pa bilo da jedete jednu jabuku na dan ili šoljicu kefira i osećate se zdravo, samo tako nastavite.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply