Kada je reč o bolestima srca i krvnih sudova, holesterol više nije glavni krivac -potisnuo ga je homocistein, bar tako tvrde stručnjaci.

Šta je, u stvari, homocistein? Reč je o amino-kiselini koja nastaje iz metionina (još jedna amino-kiselina), koji se nalazi u mesu, ribi i mlečnim proizvodima. Da bi se ova reakcija odigrala, neophodni su vitamini B6, B12 i folna kiselina. Homocistein se u telu pretvara u cistein preko vitamina B6, koji sprovodi ovu reakciju. Homocistein takođe može biti recikliran u svoj prethodni oblik metionin, koristeći enzime vitamina B12. Cistein je važan protein u telu, s brojnim ulogama. Uključen je u način oblikovanja ćelija, održavajući njihovu formu i međusobnu povezanost. Osim toga, cistein je izvor sulfida i učesnik metabolizma različitih metala, uključujući gvožde, cink i bakar.

Takođe reaguje kao antioksidans

Ako se homocistein ne može konvertovati u cistein ili vratiti u formu metionina njegov nivo u telu se povećava. Povišen nivo homocisteina povezan je s pojavom srčanog udara, šloga, krvnih ugrušaka i Alchajmerove bolesti. Većina stručnjaka smatra da gornja granica normalne vrednosti te amino-kiseline iznosi 10 do 12 micromols/litru, čak i 16 ili 20 za osobe starije od 60 godina. Međutim, ima i onih koji tvrde daje svaka vrednost preko 7 micromola/litru problematična.

Zašto su važne kontrole

Povišeni nivoi homocisteina povezani su sa srčanim udarom, šlogom i stvaranjem krvnih ugrušaka. Ako se kod nekog javi neki od navedenih zdravstvenih poremećaja, a pritom nisu prisutni rizikofaktori poput pušenja, visokog krvnog pritiska, povišenog nivoa holesterola ili dijabetesa – onda je na doktoru da potraži druge uzroke, u šta spada i provera nivoa homocisteina u krvi. Homocisteinurija je retka, nasledna bolest po kojoj oboleli imaju abnormalno visoke nivoe homocisteina, usled poremećaja metabolizma amino-kiseline metionin. Ovo stanje se povezuje s brojnim drugim defektima pri rođenju. Što uključuje i anomalije skeletne muskulature. Kod odojčadi čija porodična istorija beleži dijagnoze homocistinurije preventivna kontrola nivoa homocisteina može sprečiti buduće bolesti koje su takođe povezane s ovim metaboličkim defektom. U slučaju odojčadi i male dece koja imaju očne probleme poput mi opije (kratkovidosti), promene u obliku očnog sočiva i anomalije kostiju – takođe bi trebalo proveriti nivo homocisteina u krvi.

Koji su mogući simptomi povišenog nivoa homocisteina

Povišeni nivoi homocisteina u telu ne izazivaju nikakve simptome. Oni utiču na zidove krvnih sudova, povećavajući rizik od ateroskleroze ili sužavanja krvnih sudova. Kao posledica javljaju se srčani udar ili šlog. Postoji veza između nivoa homocisteina u telu i veličine karotidnih arterija, koje snabdevaju mozak krvlju. Stoje veći nivo homocisteina, to su karotidne arterije uže. Rizik od duboke tromboze vena i plućne embolije takođe može biti povezan s povišenim nivoima ove amino-kiseline u telu. Neki naučnici smaztraju da postoji veza između nivoa homocisteina i preloma kostiju, pogotovo kod starijih ljudi. Osim toga, Alchajmerova bolest i drugi tipovi demencije češće se mogu sresti kod pacijenata sa povišenim nivoom homocisteina u krvi. Kod dece koja imaju uslove za razvoj homocisteinurije ova genetski nasledna abnormalija utiče na metabolički proces pretvaranja homocisteina u cistein. Rezultat toga može biti pomeranje sočiva oka, utonuće grudnog koša, te mentalna i fizička zaostalost. U trudnoći nivo homocisteina opada. Povišeni nivoi te amino-kiseline mogu biti povezani s abnormalijama u razvoju fetusa i potencijalnim problemima krvnih sudova i placente. Takođe može postojati veza s razvojem eklampsije kod trudnica.

Zašto se povećava nivo homocisteina

Nivoi homocisteina u telu rastu onda koda metabolizam cisteina nije u nemogućnosti da prevede metionin u cistein. To se može dogoditi zbog nedostatka vitamina B6, B12 i folne kiseline u ishrani. Alkohol sam po sebi može izazvati porast homocisteina, jer se kod alkoholičara inače beleži nedostatak vitamina B. Osim toga, genetske abnormalnosti mogu uticati na sposobnost organizma da metaboliše homocistein u cistein – uzrokujući time podizanje nivoa homocisteina u urinu.

Kako se homocistein može sniziti

U slučaju povišenog nivoa homocisteina u krvi preporučuje se uzimanje vitamina B6, B12 i folne kiseline. Efekti vitaminske terapije mogu se pratiti rutinskim, planiranim analizama krvne slike. Neki pacijenti ne reaguju na vitaminsku suplementaciju i smatraju se otpornima na piridoksin. Budući da homocistein u ljudskom organizmu nastaje iz amino-kiseline metionin, koju unosimo hranom, savetuje se izbegavanje namirnica koje je sadrže u većem procentu, kao što su meso, mleko i mlečni proizvodi, riba i žumance. Većina stručnjaka razmatra povišene vrednosti homocisteina, ali i nizak nivo je takođe problematičan, jer može pospešiti oksidativni stres, ograničiti sposobnost organizma da izađe na kraj s pojedinim vrstama toksina, te izazvati povišenu produkciju amonijaka, hidrogen-sulfida i potencijalno neurotoksičnih sulfata.

Pomoć iz prirode

Visok nivo homocisteina u krvi mogu da snize:

Namirnice: beli luk, špargla, brokoli, sočivo, voće, leblebije, kurkuma, integralni pirinač, orašasti plodovi, mahunarke, zdrava ulja i masnoće.

Suplementi: folna kiselina, vitamin B6, vitamin B12. vitamin B2 i cink.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply