dete-lice-boginje

Ovčije boginje su virusno oboljenje izazvano varičela zoster virusom i ujedno su veoma česta pojava, naročito među decom predškolskog uzrasta. Simptomi ovog oboljenja su relativno umereni i mahom se zadržavaju na malaksalosti, glavobolji, blagoj temperaturi i osipu u vidu boginja, uglavnom bez potrebe za posebom medicinskom terapijom. Komplikacije su veoma retke, a sama bolest izaziva stres kod roditelja pre svega zbog svoje vizuelne manifestacije, a kod dece zbog svraba kojim je praćen osip. U redovima koji slede ćemo se stoga baviti načinom na koji je kao roditelj potrebno pristupiti ovčijim boginjama i pomoći svome detetu da ih što bezbolnije preleži.

Kako se prenose ovčije boginje?

Varičele su veoma zarazne i gotovo je pravilo da će dete koje je bilo u kontaktu sa zaraženim detetom i samo uskoro osetiti simptome ove bolesti. Simptomi se javljaju oko dve nedelje nakon izlaganja virusu, a način prenosa je kapljičnim putem. Ovčije boginje su zarazne jedan do dva dana pre izbijanja osipa i period u kojem se mogu preneti traje sve dok ranice od vezikula ne budu u potpunosti prekrivene krastama. Važno je znati da ovaj virus može da preživi u vazduhu nekoliko sati, pa je moguće da zaraza bude posledica boravka u prostoriji u kojoj je prethodno boravilo zaraženo dete. S druge strane, virus ne može preživeti na predmetima, te se nemojte zamarati mišlju da će do zaraze doći upotrebom na primer istih igračaka.

Tok bolesti

Pre no što dođe do samog izbijanja boginja, mogu se javiti simptomi poput malaksalosti, glavobolje i povišene temperature, a sam osip počinje da se javlja u roku od dana ili dva. Boginje su u početku nalik na bubuljice ili ujede insekata, a uglavnom će se prvo javiti na stomaku, leđima i licu, da bi se zatim proširile po celom telu. Osip izbija u talasima u periodu od dva do četiri dana, da bi se zatim ispupčenja počela razvijati u vezikule ispunjene tečnošću. Osip je po pravilu praćen izraženim svrabom i vrlo je važno preduzeti sve mere ne bi li se dete odvratilo od češanja. Svrab se može ublažiti čestim kupkama, nakon kojih se voda upija mekim peškirom, kao i nanošenjem sterilnog talka. Ukoliko ipak dođe do kidanja vezikula češanjem, bitno je blagovremeno reagovati i po zarastanju rana početi sa nanošenjem adekvatnog preparata za uklanjanje ožiljaka, kao što je Contractubex, koji će regulisati proizvodnju ožiljnog tkiva. Kada opna vezikule pukne, na telu će ostati otvorene ranice, preko kojih će se u narednim danima formirati kraste. Nemojte se zabrinuti ukoliko sve tri faze osipa u jednom trenutku budu istovremeno prisutne na telu deteta. Takođe, znajte da neka deca mogu imati veoma mali broj boginja, dok se kod druge one mogu javiti i u ustima, kao i na skalpu glave.

boginje-po-rukama

Kako pomoći detetu?

Kada su ovčije boginje u pitanju fokus je uglavnom na ublažavanju svraba i sprečavanju nastanka infekcije. Imperativ je dobra higijena, dakle redovno kupanje i tretman kože pogođene osipom sterilnim talkom ili krečnim mlekom (koje se ne sme nanositi na kožu u blizini očiju). Ukoliko dete dobije osip u ustima, nudite mu hladne i mekane ili blendirane namirnice, a ukoliko su pogođena i osetljiva područja kao što su genitalije, posavetujte se sa lekarom u vezi sa tretmanom ovih delova tela. Komplikacije su veoma retke, ali ipak ne smemo izgubiti iz vida ni ovu mogućnost. Pratite ponašanje deteta i tok bolesti pažljivo, te ukoliko dođe do visoke temperature ili novog naleta teperature nakon inicijalnih simptoma, infekcije, poteškoća pri buđenju ili hodanju, povraćanja ili ukočenosti vrata, obratite se lekaru. U osnovi, kao i kod svih bolesti, ukoliko kao roditelj primetite neuobičajeno ponašanje ili naglašenost određenog simptoma, nemojte oklevati da potražite dodatnu stručnu pomoć.

Ovčije boginje i odrasli

Činjenica je da odrasli teže podnose ovčije boginje od dece, te će i medikamentozna terapija biti u većem broju slučajeva potrebna. Ukoliko niste preležali ovčije boginje, velike su šanse da će vam dete preneti ovu bolest i u tom slučaju se obratite lekaru. Komplikacije do kojih eventualno može doći jesu upala pluća ili mozga, kao i bolovi u zglobovima. U slučaju ovčijih boginja u najvećoj su u opasnosti trudnice, budući da ova bolest može oštetiti plod. U slučaju da ste kao trudnica bili u dodiru sa ovim virusom, obratite se lekaru, koji vam može pomoći tako što će vađenjem krvi zaključiti da li imate antitela i ukoliko ih nemate adekvatno reagovati, najverovatnije dajući vam injekciju koja će sprečiti oštećenje ploda. U osnovi se vakcinacija protiv ovčijih boginja vrši ne bi li se pre svega zaštitila nerođena deca, kojoj ovaj virus može naškoditi.

Pravilo koje važi za uspešno lečenje svake bolesti, te tako i ovčijih boginja, jeste da koristite pouzdane izvore informacija i ne dozvolite određenim zabludama da utiču na vaš odnos prema njoj. Redovno kupanje neće usporiti izlečenje, šta više ono se mora sprovoditi kao deo terapije, dojenje nije zaštita od ovčijih boginja, a ukoliko dođe do visoke temperature obarajte je po savetu lekara. Imajte na umu da je vašem detetuu potrebna vaša podrška i pomoć da prevaziđe još jednu od brojnih dečijih bolesti, imajte strpljenja i budite mu oslonac.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply