kupovina-voce-devojka-pod-maskom

Već godinu dana čitav svet bori se protiv opasnog i još neistraženog virusa korona. Gotovo svakodnevno možemo čuti nove informacije u vezi sa ovim virusom, a neretko se dešava da se nakon nekog vremena te informacije opovrgnu. 

Ipak, ono što znamo jeste da je jak imunitet prvi štit u borbi protiv najraznovrsnijih virusa, bakterija i gljivica, pa je to slučaj i sa virusom korona.

Sigurni smo da lekari i sestre jedva čekaju da izađu iz skafandera i vrate se u svoje udobne i kvalitetne uniforme za medicinske radnike, a ono što svaki pojedanica može da uradi jeste da bude odgovoran prema sebi, ali i drugima kako bismo ugledali kraj pandemiji.

To se najbolje postiže pridržavanjem predloženih mera, ali i jačanjem imunog sistema, odnosno održavanjem dobrog zdravstvenog stanja. Tim povodom smo vam u narednim redovima dali nekoliko korisnih saveta i odgovor na pitanje – kako održati dobro zdravstveno stanje tokom pandemije korona virusa. 

Ishrana – važan segment održavanja dobrog zdravstvenog stanja 

Verujem da ste upoznati sa značajem ishrane za održavanje dobrog zdravstvenog stanja. Namirnice nam daju preko potrebnu energiju za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, a našem organizmu dopremaju hranljive nutrijente koji učestvuju u brojnim procesima u organizmu. 

Tokom pandemije potrebno je da izuzev redovne i zdrave ishrane pojačamo unos vitamina značajnih za jačanje imunog sistema. Kao najisitaknutiji na vitaminskoj lestvici izdvaja se blagotvori vitamin C. 

Ovog značajnog vitamina najviše ima u svežem voću i povrću, a povrćka koja je jedan od najboljih izvora vitamina C je crvena paprika. Jedna crvena paprika srednje veličine obezbediće vam čak 169 % referentnog dnevnog unosa vitamina C. 

Savetujemo vam da uvedete svežu papriku u ishranu u vidu priloga za ručak, a mešavina paprike i drugog ukusnog povrća sa dodatkom sira može predravljati i zaseban laganiji obrok. Izuzev paprike kao odlični izvori vitamina C izdvajaju se spanać, kelj, brokoli, a voćke bogate ovim nutrijentom su pre svega citrusi i crveno voće. 

Savetujemo vam da imate redovne, zdrave obroke i konzumirate optimalne količine hrane kako biste postigli maksimalni efekat ishrane u procesu održavanja dobrog zdravstvenog stanja. 

Čajevi – iskoristite najbolje sastojke iz prirode 

Blagotvorno dejstvo čajeva na ljudski organizam poznato je od davnina. Iako mnogi smatraju da se čajevi piju samo kada natupi bolest, situacija ipak nije takva. Jedna šolja određene biljne mešavine predstavlja odličnu praksu za sve koji žele da održe dobro zdravstveno stanje, ali i ojačaju imunitet. 

Jutarnju kafu sa lakoćom možete zameniti zelenim čajem, napitkom koji će vas razbuditi na zdraviji način, a pritom pružiti potporu vašem zdravlju. Takođe, kao veoma dobri čajevi za imunitet ističu se čaj od korena đumbira i nadaleko poznat čaj od korena ehinacee. 

U “doba korone”, čajevi igraju značajnu ulogu koja se ogleda u sprečavanju nastanka samog virusa, ali i manjih prehlada koje nas sa lakoćom mogu zadesiti. 

S obzirom na to da je zdravstveni sistem preopterećen trenutnom situacijom, sam odlazak kod lekara može biti izuzetno stresan, posebno ukoliko prolazite čltav proces testiranja i pregleda. 

Kako biste izbegli neprijatne situacije, a pre svega kako biste maksimalno zaštitili imunitet, preporučujemo vam da se u vašem domu u svakom trenutku nađe lekovito bilje koje će sasvim sigurno postati vaš najbolji saveznik u procesu jačanja imuniteta

Mentalno zdravlje – kako održati vedar duh

Tokom proteklih godinu dana pokazalo se da je održavanje mentalnog zdravlja jedan od najvećih izazova savremenog čoveka. Manjak interakcije sa ljudima i socijalno distanciranje su na svakog pojedinca uticali drugačije. 

Poznato je da mentalno zdravlje umnogome može uticati na opšte zdravstveno stanje, a dugoročno i na imuni sistem, te je njegovo očuvanje jednako važno kao i održavanje dobrog fizičkog zdravlja.

Pitanje koje muči mnoge je: Kako očuvati mentalno zdravlje tokom pandemije korone? 

Pre svega, važno je ostati informisan, ali ne preopterećivati se brojevima, statistikom i situacijama na koje ne možete uticati. Svakodnevno izlaganje lošim vestima dugoročno može izazavati stres, paniku, nervozu i slično.

Koliki god da je broj zaraženih u svetu i kod nas, ponašanje pojedinca ne treba da se menja. U tom smislu, adekvatna doza odgovornosti uvek treba da postoji bez obzira na promenu brojki. 

Još jedan od dobro poznatih načina za održavanje vedrog duha sasvim sigurno je odlazak u prirodu. Savetujemo da se već prilikom prvih zraka sunca zaputite do obližnjeg parka, šume, keja…

Koliko god da ste u mogućnosti, trudite se da organizujete vikend putovanja na neku od brojnih destinacija u našoj zemlji. Kada jednom iskusite sve čari opuštanja na zelenim proplancima, kraj reke ili između visokih krošnji drveća, ovaj vid kratkog odmora postaće vam praksa. 

Pored toga što priroda pozivino utiče na zdravstveno stanje čoveka, ne smemo zaboraviti da pomenemo blagotvorno dejstvo sunčevih zraka. 

Izuzev što će uticati na poboljšanje raspoloženja, boravak na suncu obezbediće vam neophodnu dozu vitamina D, s obzirom na to da se ovaj esencijalni nutrijent stvari u našoj koži pod dejstvom sunčevih zraka. 

Vitamin D pokazao se kao posebno značajan u borbi protiv korona virusa, a izlaganje suncu je prirodan način da dopremite neophodnu količinu vitamina D vašem organizmu. 

Za kraj možemo zaključiti da održavanje dobrog zdravlja tokom pandemije virusa korona zahteva da se posvetite svom organizmu na različite načine. Nadamo se da vam je naš tekst dao dobre smernice da krenete tim putem. 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply