ruke-koza

Psorijaza kože, u narodu poznata i kao ljuskavica, kronična je nezarazna bolest koja se manifestira promjenama na noktima (psorijaza noktiju), vlasištu (psorijaza kose) i koži, a u određenom postotku slučajeva zahvaća i zglobove (psorijatični artritis). Riječ je o upalnoj bolesti kože koju karakteriziraju oštro ograničena crvenkasta žarišta pokrivena srebrnasto-bijelim ljuskama, tipičnim za ovu bolest. Ovo je jedna od najčešćih kroničnih kožnih bolesti u Hrvatskoj s kojom se susreće oko 80 000 Hrvata i kao takvu važno ju je shvatiti kao ozbiljnu sustavnu upalnu bolest koja pogađa cijeli organizam, a u težim slučajevima može dovesti i do metaboličkih bolesti.

Čimbenici koji utječu na psorijazu

Medicinski stručnjaci ne mogu definirati specifični uzrok nastanka psorijaze. Ono što je poznato je da je riječ o genetski predodređenoj bolesti koja uz to ima velike veze s imunološkim sustavom, ali i različitim čimbenicima iz okoliša. Može se pojaviti uslijed uzimanja lijekova, pretjeranog unosa alkohola, pušenja i izloženosti visokim količinama stresa. Ipak, poremećaji imunosnog sustava imaju ključnu ulogu u razvoju ove bolesti. Upravo su imunološki odgovor i T-limfociti pokretači upalnog procesa u psorijazi. Na taj način potiču se keratinociti, stanice površinskog sloja kože, na ubrzano dijeljenje i rast koji je u odnosu na zdravu kožu veći četiri do šest puta. Kod osoba koje ne boluju od psorijaze stanice kože se zamjenjuju svakih 28 dana, dok se kod oboljelih osoba ljuštenje događa svaka tri do četiri dana.

Od velike je važnosti pristupiti pravilnom liječenju psorijaze jer u suprotnom se mogu razviti značajne posljedice. Naime, može se javiti psorijatični artritis, a utječe i na pojavu depresije, dijabetesa, bolesti srca, kao i određenih anksioznih problema vezanih uz nelagodu u društvu i stigmatizaciju s kojom se neki oboljeli nose.

Kada se javlja i koji su oblici psorijaze

Psorijaza se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi. Žene su sklonije pojavi psorijaze u ranijoj životnoj dobi od muškaraca. Prema dobi pojavljivanja razlikujemo dva oblika vulgarne psorijaze. Tip I nasljeđuje se i javlja do 40. godine života. Prati ga teži tijek bolesti, no što je to slučaj kod tipa II. Tip II sporadično se pojavljuje u kasnijoj životnoj dobi. Dvije trećine oboljelih pati od blagog oblika bolesti. Djeca najčešće obolijevaju od kapljičnog tipa psorijaze, koju prati streptokokna infekcija grla.

Uz kapljičastu psorijazu razlikujemo i pločastu vulgarnu psorijazu, inverznu psorijazu i artopatsku psorijazu. Pločastu vulgarnu psorijazu prate psorijatična žarišta na vlasištu, laktovima i koljenima, dok su točkaste udubine i mrlje žute boje vidljive na noktima, koji su uz to lomljivi i zadebljani. Inverzivnu psorijazu prate promjene u pregibima te u spolnoj regiji. Najteži oblik bolesti je artopatska psorijaza koja se javlja u 30 posto oboljelih, a prate ju promjene na koži i zglobovima.

Tijek liječenja psorijaze

Za liječenje psorijaze zadužen je specijalist dermatologije. Ovisno o težini kliničke slike i udruženosti psorijaze s artritisom, liječenje se provodi u suradnji s fizijatrima i reumatolozima. Važno je da liječenje započne po pojavi prvih simptoma bolesti kako bi ono bilo što uspješnije. U lokalnoj terapiji koriste se korikosterodii, lokalni retinoidi, keratolitici, D3 vitamin, cignolin. Kod težih oblika bolesti primjenjuje se i fototerapija. U današnje vrijeme veliku popularnost stekli su i biološki lijekovi uz koje dolazi do značajnih doprinosa poboljšanju smetnji i simptoma, a kvaliteta života bolesnika se poboljšava. Odluku o terapiji nužno je prepustiti dermatologu koji će najbolje moći odrediti način i tijek liječenja. Na Vama je samo na vrijeme se javiti dermatologu kako bi Vaše liječenje bilo pravovremeno i što uspješnije!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply