Bar kod polovine ljudi koji imaju psorijazu javlja se i psorijaza vlasišta. Ćelije na koži glave se prebrzo razmnožavaju i stvaraju praškastu, jaku perut po imenu plak. Delovi oko plaka mogu biti crveni i javlja se svrab.

Psorijaza na glavi može izazvati probleme od blage peruti do krasta po celom vlasištu, koje se ponekad šire i na čelo, oko nosa, po bradi i oko ušiju.

Ako imate samo perut u kosi, ona može nestati i bez ikakvog tretmana. Ipak, u nekim slučajevima je potrebno lečenje. Ponekad je potrebno i nekoliko meseci ili više da rešite problem vidljive peruti. Kada uspete da perut stavite pod kontrolu, održavajte to stanje uz pomoć posebnih šampona i hidratantnih sredstava.

Psorijaza na glavi je bolest za koju još uvek nema leka, ali možete uraditi dosta stvari kako biste je kontrolisali. Lečenje psorijaze vlasišta će zavisiti od toga koliko je stanje teško, kako ste ranije reagovali na terapiju, da li imate psorijazu još negde na telu i koliko kose imate.

psorijaza koze glave slike

Kako se leči psorijaza na glavi ?

Psorijaza kože glave lečenje : odakle početi?

Najčešći način za lečenje blažih oblika psorijaze vlasišta uključuje kreme i meleme koji se nanose direktno na kožu glave. Ako imate psorijazu i na drugim mestima na telu, ili je psorijaza vlasišta jako teška, možda će vam biti potrebni i lekovi, koji tretiraju ceo organizam. Ovi lekovi se uzimaju oralno ili u vidu injekcija.

Ako nakon upotrebe jednog konkretnog leka psorijaza u kosi ne reaguje, lekar će vam verovatno prepisati drugu terapiju (samu za sebe ili u kombinaciji sa tim lekom).

psorijaza vlasista

Jedan od prvih koraka u lečenju psorijaze vlasišta je omekšavanje plaka i uklanjanje peruti. To će dosta poboljšati efekat lekova.

 • Koristite kozmetičke proizvode koji se kupuju na slobodno kako biste omekšali zadebljalu kožu i perut i olakšali ljuštenje peruti. Za lečenje psorijaze na koži glave potražite proizvode koji kao aktivne sastojke imaju salicilnu kiselinu, mlečnu kiselinu, ureu, cink piroton ili selen sulfid.
 • Nežno omekšajte perut tako što ćete četkati kosu i teme blagom četkom.
 • Sapunom ili šamponom sa salicilnom kiselinom perite kosu i vlasište kako biste uklonili perut.
 • Osobe kod kojih se javila psorijaza u kosi treba da koriste gušća hidratantna sredstva (npr. vazelin) dok je kosa vlažna.

Kada nanosite meleme protiv psorijaze:

 • Ubacite u uši po parče vate kako vam neka hemikalija slučajno ne bi ušla u uho.
 • Nemojte obilno koristiti ove lekove. Mogu izazvati iritaciju kože i oslabiti koren dlake, i na taj način izazvati privremen gubitak kose.
 • Razdvajajte kosu na razdeljak i nanosite kremu koju koristite direktno na kožu glave.
 • Dobro utrljajte u vlasište preparat koji koristite.
 • Pitajte lekara da li bi pomoglo da nakon nanošenja kreme na kožu glave neko vreme držite kapu za tuširanje.

psorijaza u kosi

Tretmani za blaže oblike psorijaze

Lekar vam za lečenje psorijaze na glavi može preporučiti nešto od sledećeg:

 • Proizvode na bazi ugljenog katrana. Oni se mogu kupiti u apotekama, bez recepta. Postoji širok spektar ovakvih proizvoda – šamponi, kreme, gelovi, melemi i sapuni. Ovi proizvodi će usporiti nekontrolisano razmnožavanje ćelija kože i smanjiti upalu, svrab i perutanje koje izaziva psorijaza vlasišta. Kada koristite šampon sa katranom, umasirajte ga u vlasište i sačekajte 5-10 minuta, a onda isperite. Ostale proizvode protiv psorijaze na glavi možete naneti na kožu uveče i isprati ujutru. Najveći problem sa ovakvim proizvodima su neprijatan miris i fleke koje stvaraju. Nakon ovog šampona, možete koristiti neki balzam kako biste „ubili“ miris katrana.
 • Salicilnu kiselinu možete kupiti u apoteci, ili potražite šampone i sapune koji je sadrže. Salicilna kiselina omekšava perut i olakšava njeno uklanjanje pa je idealna za osobe kod kojih se javila psorijaza u kosi.
 • Medicinski šamponi mogu, ali i ne moraju da sadrže katran.Ako je vaš problem psorijaza na glavi možete ih koristiti svakodnevno za uklanjanje plaka sa vlasišta, ali obavezno pratite upustvro.
 • Intralezijske steroidne injekcije dosta ublažavaju upalu. Lekar će vam malom iglom ubrizgati sadržaj injekcije u plak na koži glave.

Saznajte više>>>  Prirodni lekovi, melem i ishrana za psorijazu

Za olakšavanje svraba:

 • Koristite balzam nakon pranja kose šamponom.
 • Nemojte fenirati, peglati i uvijati kosu.
 • Koristite obloge – vlažne peškire, hladnu vodu i pakovanja od leda. Stavljajte ih na delove kože gde se javlja svrab.
 • Koristite šampone sa katranom ili one koji sadrže mentol ili fenole. Pitajte lekara da li vam preporučuje i neke antihistamine.

Lečenje srednje teške i teške oblike psorijaze vlasišta

Lekar vam može prepisati steroide, losione, rastvore, sprejeve ili pene za lečenje težih oblika psorijaze vlasišta. Obično se koriste kreme koje se nanose direktno na kožu glave, a zatim se ispiraju. Najčešće se prepisuju sledeći lekovi:

 • Antralin (Ditranol): ova krema se koristi jednom dnevno.
 • Kalcipotrien: ovo je krema na bazi vitamina D. Nanosi se uveče na vlasište i tako ostaje preko cele noći. Najbolje je da stavite kapu za tuširanje. Potrudite se da vam ova krema ne dospe u oči.
 • Kalcipotrien i Betametazon: reč je o kombinaciji vrste vitamina D i jakog kortikosteroida u vidu suspenzije ili kreme.Za psorijazu na koži glave koristi se jednom dnevno.
 • Tazaroten: reč je o vitaminu A u vidu kreme, pene ili gela. Ako koristite kremu uveče, nanesite je na čistu, suvu kožu i sačekajte da se osuši pre nego što krenete na spavanje. Nakon ove kreme koristite i neko hidratantno sredstvo kako biste sprečili isušivanje.

Uvek slušajte svog lekara kada su u pitanju lekovi i uputstva. Nemojte koristiti steroide duže od dve nedelje bez obzira kako psorijaza na glavi reaguje na njih, osim ako vam lekar to preporuči.

>>> Psorijaza i ishrana

Sistemska i terapija UV zračenjem

Ako pored psorijatze na glavi iimate psorijazu i na drugim delovima kože, verovatno ćete dobiti neki od ovih lekova:

 • Metotreksat usporava enzime koji dovode do brzog razvoja ćelija kože.
 • Oralni retinoidi kontrolišu rast novih ćelija kože.
 • Ciklosporin ublažava funkciju imunog sistema i tako pomaže u redukovanju upale koju izaziva psorijaza na glavi i drugim delovima tela.
 • Biološki lekovi utiču na posebno određene delove imunog sistema koji su hiperaktivni kod psorijaze.

Pitajte svog lekara koja su neželjena dejstva ovih lekova.

Terapija UV zracima je još jedna opcija. Kosa sprečava svetlost da dopre do kože glave, pa ako imate gustu kosu, podelite je u manje repove. Postoje i UV češljevi koje možete koristiti kako bi se ublažila psorijaza u kosi.

>>> Psorijaza simptomi, vrste, lečenje

Kako se izboriti sa infekcijom?

Ako dođe do infekcije kože glave zbog psorijaze, mogu se javiti kraste, osetljivost kože, a ponekad i oticanje limfnih čvorova. Lekar vam može prepisati tretman antibioticima za ovakvu vrstu upale.

Psorijaza kože glave se mora stalno držati pod kontrolom morate biti svesni toga i kad se simptomi poboljšaju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply