vodena palma

Cyperus alternifolius je latinski naziv za vodenu palmu, biljku koja je idealna za one koji često preteruju sa zalivanjem. Vodena palma ima visoke stabljike sa  zrakastim listićima koji podsećaju na kišobran (a pravo lišće raste uz stabljiku, toliko da je je jedva vidljivo), zbog čega ova biljka izgleda egzotično

Vodena palma

Vodena palma spada u vrstu šaši i dolazi iz porodice Papyrus-a. Ovu porodicu čini preko 600 biljaka, a većina dolazi iz Afrike i tropskih područja. Kao takva, vodena palma nije preterano izdržljiva i možete je gajiti u bašti samo ako je kd zahladni unesete u sobu.

Za uzgoj vodene palme kao sobne biljke, obezbedite joj vlažne, tople uslove. Dobro mesto za gajenje vodene plame je čak i akvarijum. Vodena palma potiče iz močvara Madagaskara. Obalske biljke dobro uspevaju u močvarnim uslovima, ili čak sa korenom potpuno potopljenim u vodu.

U idealnim uslovima, centralni deo ‘kišobrana’ vaše palme, imaće puno malih cvetova.

vodena palma uzgoj

Za uzgajanje vodene plame napolju, nisu vam potrebni nikakvi specijalni uslovi. Bitno je da biljku unesete u sobu kad zahladni.Dokle god je biljka na toplom, vlažnom vazduhu, zasađena u blago kiselu zemlju, uspešno će napredovati. Kada primetite da su neke stabljike suve, samo ih isecite, i, jednom godišnje đubrite tečnom hranom za biljke.

Saveti za gajenje vodene palme

Vodene palme najbolje uspevaju u vlažnoj, toploj klimi, ali se mogu prilagoditi na život u stanu ili kući. Kada su napolju, vodene palme mogu dostići visinu od 1,3 metra a u sobnim uslovima, maksimalna visina im je prepolovljena.

Pošto je ovo zaista vodena vrsta biljke, koren stalno mora biti mokar. Primetićete i sami po listovima biljke, vrhovi postaju braon boje čim se koren počne sušiti. Kako biste obezbedili najbolje uslove svojoj vodenoj palmi, stavite saksiju u drugu saksiju sa zatvorenom rupom, u kojoj se nalazi voda, do nivoa na kom je koren. Za zemlju, nađite neku koja je bogata tresetnicom jer je vodenoj palmi potrebna kiselkasta osnova.

Zemlja napravljena od mešavine tresetnice (dve doze), ilovače (jedna doza) i peska (jedna doza) je idealna za biljke sa vodenim korenom. Male biljke možete držati u terarijumu.

vodena palma odrzavanje

Nega vodene palme

Nega sobne vodene palme je vrlo slična generalnoj brizi o tropskim biljkama. Najvažnije je da vaša Cyperus biljka bude u vlažnom okruženju. Vodena palma nikada ne sme biti žedna. Jednom mesečno tokom sezone rasta, vodom razblažite đubrivo (50:50) i sipajte. Tokom zime, biljka se ne đubri. Obratite pažnju na izgled listova, pošto ćete na njima primetiti ako vašu vodenu palmu napadne neka gljivica.

Razmnožavanje vodene palme

Razmnožavanje je lako. Uzmite izdanak, veličine 10-15 centimetara i stavite ga naopačke u vodu. Kada se pojavi koren, posadite biljku u zemlju. Na svake tri godine, izvadite biljku iz saksije i isecite sve što deluje kao višak. Sačuvajte te nove izdanke, posadite ih u zasebne saksije a ‘staru’ biljku bacite.

Svetlost

Vodena palma može biti na direktnom suncu, u osunčanoj sobi, na mestu sa malo hlada ili u nekom šarenišu. Dobro se prilagođava. A ako joj je na mestu na koje ste je stavili ipak preveliki mrak, primetićete da je broj novih stabljika koje rastu vrlo mali.

Zalivanje

Možete li da preterate sa zalivanjem biljke koja se zove vodena palma? Pa, ne baš. Da bi vaša vodena palma izgledala zdravo i bujno, stalno joj je potreban neki izvor vode. To ćete joj obezbediti ako tanjirić ispod saksije uvek bude pun vode. Izaberite neki dublji tanjir, kako biste ređe dopunjivali vodu.

Za razliku od drugih sobnih biljaka, vodena palma neće tolerisati ako zaboravite da je zalijete; odmah će se pojaviti braon fleke na listovima ili žute stabljike. Jedino kada smete da izostavite zalivanje je kada baš zahladi. Tada bi voda mogla da ošteti biljku, truljenjem korena. Iz istog razloga, nemojte porinuti ceo koren u vodu.

Vlažnost vazduha

Ako ste pažljivo ispoštovali sva prethodna uputstva, ne morate da brinete o vlazi, tačnije, dodatno vlaženje vazduha neće biti potrebno. Stalna vlaga oko korena će napraviti mini ekosistem i prirodno povisiti vlažnost vazduha oko biljke.

Đubrenje

Iako ova palma može sama po sebi puno da raste i da proizvede priličan broj novih stabljika, u poređenju sa drugim sobnim biljkama nije joj potrebno puno đubrenja. To znači da je možete hraniti povremeno, na primer jednom mesečno, kada je biljka u fazi rasta.

Temperatura

Savršeno joj odgovara temperatura od 10 do 22 stepena. Na kraće vremenske periode, može izdržati i hladnije temperature, do 4 stepena. Ako napolju postane suviše vruće, obratite pažnju na zemlju koja će se isušivati, što znači da će zalivanje morati da bude češće u tom periodu.

Presađivanje

Vodenu palmu je otprilike potrebno presađivati u veću posudu svake godine. Primetićete da koren počinje da izlazi i da joj je saksija tesna. Kada je prebacujete u novu saksiju, zemlja treba da sadrži malo više ilovače, da bi se lepo privikla na novo okruženje. Godišnje presađivanje može biti često za sobnu biljku, ali za ovo postoji i drugi razlog- zbog toga što je stalno u vodi, zemlja postaje zasićena i potrebna joj je obnova. Redovno presađivanje obezbediće vašoj vodenoj palmi stalan izvor minerala i vitamina, a ona će vam ovu brigu o njoj vratiti zdravim i bujnim rastom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply