oteceno koleno

Saznajte zašto se javlja otok u kolenu, uključujući povredu, giht, osteoartritis i druge oblike artritisa.

Otok u kolenu se ponekad naziva i „voda u kolenu“. Medicinski naziv za ovo stanje je efuzija kolena. Voda u kolenu može da bude posledica povrede, hroničnog opterećenja ili bolesti.

Otok u zglobu kolena može da dovede do smanjene fleksibilnosti i funkcije kolena. Na primer, pacijentu je teško da savije ili potpuno ispravi otečeno koleno, a zglob može prirodno da se savije od 15 do 20 stepeni kada je noga u stanju mirovanja.

U zavisnosti od uzročnog oboljenja, otečeno koleno ne mora da manifestuje druge simptome ili može da bude bolno, crveno i/ili otežano trpi težinu.

Otečeno koleno uzrok

U ovom članku ćemo objasniti 12 oboljenja koja često izazivaju oticanje kolena, ili vodu u kolenu. Pomenućemo najčešće uzroke, kao što su povrede, osteoartritis i burzitis, kao i neke ređe uzroke, kao što su Bekerova cista i reaktivni artritis.

oteceno koleno

Bilo da voda u kolenu izaziva samo blagu neprijatnost ili slabost praćenu bolom, svakako biste želeli da znate verovatan uzrok i da lečite simptome kako ne bi došlo do problema ubuduće. Hronični ili dugotrajni otok kolena može da dovede do oštećenja tkiva zgloba, propadanja hrskavice i omekšavanja kostiju, te je stoga obično preporučljivo lečenje.

1. Povreda kolena

Traume kostiju kolena, ligamenata, tetiva, burzi, meniskusa ili artikularne hrskavice, mogu da budu uzrok bola i oticanja. Ozbiljne porede mogu da dovedu do izlivanja krvi u zglob kolena, izazivajući ozbiljan otok, temperaturu, ukočenost i podliv.

Ovo stanje se zove hemartroza i zahteva hitnu medicinsku intervenciju. Pacijent bi trebalo da traži lekarsku pomoć i u slučaju jakog bola, ako ne može da stoji na povređenoj nozi ili ako sumnja na prelom kosti.

2. Osteoartritis kolena

Degeneracija hrskavice u zglobu kolena može da dovede do preteranog lučenja zglobne tečnosti i izazove oticanje kolena. Usled osteoartritisa, otečeno koleno je obično praćeno bolom.

3.Septički i neseptički burzitis

U svim zglobovima se nalaze, burze, male kesice ispunjene tečnošću čija je funkcija da štite zglobove. Kada dođe do upale burze u kolenu, ona se ispunjava prevelikom količinom tečnosti i izaziva oticanje, odnosno vodu u kolenu.

Otečeno koleno deluje „gnjecavo“ i može, ali i ne mora, da boli. Najčešće vrste burzitisa kolena su prepatelarni burzitis i pes anserinus (burzitis guščje noge) burzitis.

Burza koja je inficirana nekim mikroorganizmom može da bude pod upalom i ispunjena gnojem. Otečeno koleno može da bude crveno i vruće. Pacijent bi trebalo odmah da potraži medicinsku pomoć ukoliko sumnja da su simptomi posledica septičkog burzitisa.

4. Giht

Napad gihta se definiše kao bolno nakupljanje mikroskopskih kristala urinske kiseline u zglobovima. Otok kolena može da se javi brzo i bude praćen nepodnošljivim bolom, crvenilom i vrelinom.

Približno polovina slučajeva gihta se javlja na nožnom palcu, dok ostali slučajevi tipično zahvataju koleno, ručni zglob ili prste.

5.Pseudogiht

Manje uobičajen, ali sličan gihtu, pseudogiht je akumulacija kristala kalcijum pirofosfat dihidrata u zglobovima.

Akumulacija ovih kristala tipično izaziva iznenadan, jak bol i otok. Pseudogiht se mnogo češće javlja u kolenu.

6. Reumatoidni artritis

Autoimuno oboljenje koje zahvata nežnu oblogu zglobova, reumatoidni artritis može da dovede do oticanja kolena, ukočenosti, bola, osetljivosti i crvenila. Simptomi se obično javljaju na obe strane tela, te ako je zahvaćeno desno koleno, verovatno je to slučaj i sa levim.

Premda se simptomi javljaju i na kolenima, reumatoidni artritis najčešće zahvata šake, ručne zglobove i stopala.

Još neki uzroci otečenog kolena (vodu u kolenu)

  1. Bekerova cista

Otok na zadnjoj strani kolena može da ukazuje na Bekerovu cistu. Ova cista ne mora da ima druge simptome, a može da bude praćena i bolom i ukočenošću.

Pacijent bi trebalo da leči otok na kolenu u kućnim uslovima koristeći metod mirovanje-led-pritisak-uzvišenje, kao i da se posavetuje sa lekarom koji može da eliminiše druge moguće dijagnoze.

  1. Juvenilni reumatoidni (idiopatski) artritis

Bolni, otečeni zglobovi mogu da dovedu do toga da dete počne da hramlje i deluje nespretno, što može da bude znak juvenilnog reumatoidnog artritisa.

Deca sa juvenilnim reumatoidnim artritisom ponekad imaju i temperaturu ili osip. Ukoliko simptomi kod deteta traju nedelju dana ili duže, roditelji bi trebalo da se obrate lekaru.

  1. Ozgud-Šlaterova bolest

Najčešće se javlja kod aktivnih blizanaca i tinejdžera. Ozgud-Šlatrova bolest je upala patelarne tetive kolena. Nakon dijagnostikovanja, ovo oboljenje se obično leči u kućnim uslovima i prolazi tokom odrastanja deteta.

  1. Septički artritis

Bakterije ili drugi mikroorganizmi mogu da prodru u nežnu sinovijalnu membranu koja obavija zglob kolena i da izazovu infekciju zgloba, a potencijalno i stvaranje gnoja. Iznenadno oticanje kolena, jak bol u kolenu i temperatura su znaci septičkog artritisa.

Pacijenti bi odmah trebalo da traže pomoć lekara, ukoliko sumnjaju da su simptomi izazvani septičkim artritisom.

  1. Reaktivni artritis (uključujući i Reiterov sindrom)

Nek vrste bakterijskih infekcija (tj. hlamidija i gastrointestinalne infekcije) mogu da podstaknu imunu reakciju na inflamaciju, usled čega može da se javi bol i oticanje zglobova.

Ponekad simptomi reaktivnog artritisa prolaze sami ili uz pomoć medikamenta protiv upale koji se kupuju bez recepta. Međutim, ozbiljni ili hronični slučajevi zahtevaju medicinsku pomoć.

  1. Tumor

Premda je prilično neuobičajeno, benigni ili maligni tumor može da bude uzrok oticanja kolena. Tumor može da bude praćen bolovima koji se pojačavaju noću, noćnim znojenjem, temperaturom i mršavljenjem.

Kada bi trebalo da se javite lekaru

Ako je uzrok otoka kolena nepoznat, lekar će možda uzeti uzorak tečnosti iz zgloba kolena, proces koji se zove artrocenteza ili aspiracija zgloba, a može i da traži snimanje, kao što je rendgensko ili MRI.

Ukoliko pacijent posumnja na septički burzitis, trebalo bi odmah da se javi lekaru. Ukoliko se ne leči, infekcija može da se proširi na druge delove organizma i postane ozbiljan zdravstveni problem.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply