zumbul cvece

Zumbul cvet

Zumbuli su poznati po svom mirisu i gaje se u Francuskoj za upotrebu u izradi parfema. Ovo popularno prolećno cveće može biti posađeno napolju, a takođe može biti forsirno da cveta u zatvorenom prostoru. Zumbul cvet (Hyacinthus orientalis) je biljka koja vodi poreklo iz Male Azije, a u Evropi se odomaćila od 16 veka. Zumbul je lukovičasta biljka.

Postoje dve vrste zumbula: rimski zumbul (retki cvetovi, veoma jak miris i cveta u beloj, ružičastoj i plavo-ljubičastoj boji) i holandski zumbul (gusto zbijeni cvetovi u beloj, bež, roze, crvenoj ili ljubičastoj boji).

Zumbul cveta u jako rano proleće, kada ostale cvetajuće biljke koje imate u svojoj bašti ili u kući, još nisu ni otvorile svoje pupoljke.

Uzgoj zumbula

Gajenje zumbula u vrtu je način da se osigura da će opojni miris ovog cveta ispuniti vašu prolećnu baštu. Pravilna nega zumbula će pomoći da zadržite ovo cveće lepim nekoliko godina. Kada je u pitanju uzgoj zumbula na otvorenom, treba da se posade u ranu jesen. Trebalo bi da izaberete mesto koje ima puno sunce na severu i blagu senku na jugu. Trebalo bi da koristite bogato, vlažno, dobro propusno zemljište. Pripremite vaše zemljište i koristite mnogo organskog materijala, vodeći računa da pomešate kompletno đubrivo sa zemljom.

 zumbul uzgoj u basti

Zumbul u saksiji         

Kada je u pitanju zumbul u saksiji, rezervišite nekoliko lukovica za forsiranje. Na taj način možete uživati u uzgoju zumbula u zatvorenom prostoru. Forsiranje zumbula je jednostavno ako koristite posebnu čašu za lukovicu koja podržava lukovicu dok je koren u vodi. Takođe možete da brinete o zumbulu u zatvorenom prostoru u kontejnerima. Zumbul biljka će dobro rasti u kontejnerima dokle god možete da je posadite dovoljno duboko.

Ovde su koraci koji treba da se prate za forsiranje zumbula: ohladite lukovice 8 do 10 nedelja u frižideru. Postavite lukovicu u staklenu čašu sa dnom okrenutim nagore, tako da voda ne dodirne dno lukovice. Neka svaka lukovica stoji na hladnom i tamnom mestu sve dok ne vidite masu korena kako plutaju u vodi i izrastak od 7.5-10 cm sa cvetnim pupoljkom kako izlazi iz centra. Kada se pojavi ovaj izrastak, pomerite lukovicu na sunčano mesto i gledati nivo vode da bi bili sigurni da se održava. Za nekoliko nedelja imaćete predivan cvet – zumbul u kući. Kako lukovica zumbula koristi svu svoju energiju tokom procesa forsiranja, možete jednostavno odbaciti lukovicu nakon što cvet uvene.

gajenje zumbula u saksiji

Kada je u pitanju zumbul u kući ili na balkonu, nakon jesenje sadnje, kada dođu zimski dani, obavezno unesite saksije u kuću da se ne smrznu. Zumbul u saksiji držite na svetlom mestu, ali nikako na pretoplom, kako biste mu produžili period cvetanja. Zalivajte ga redovno, ali umereno.

Zumbul sadnja           

Sadnja zumbula je vrlo jednostavna, samo ispoštujte sledeće korake.

Zumbul sadnja na otvorenom:

Izaberite lokaciju gde je zemlja dobro propusna i gde će lukovice dobiti puno sunce. Iskopajte rupe oko 18 do 20 cm duboke i posadite lukovice sa razmakom od 15 cm između. Zalijte temeljno posle sadnje.

sadnja zumbula

Zumbul sadnja u kontejneru:

Napunite posudu sa saksijskim zemljištem dobrog kvaliteta. Uverite se da kontejner ima odvod, tako da zemlja može dobro da se ocedi. Stavite posudu na mesto gde će primiti puno sunce. Iskopajte rupe oko 18. do 20 cm duboke i posadite lukovice sa razmakom od oko 10 cm. Zalijte lukovice temeljno posle sadnje. Budite sigurni da zemlja odvodi vodu dobro, tako da lukovice ‘’ne sede’’ u stajaćoj vodi na dnu posude.

zumbul sadnja

Zumbul održavanje

Ako živite u području sa teškim zimskim i prolećnim mrazevima, gde postoje podzemna zamrzavanja, kao deo pravilnog održavanja zumbula vi ćete morati da zaštitite lukovice malčem. Neki dodatni savet za negu zumbula je da, kako lukovice počnu da rastu, neke od njih će možda zahtevati nosače, posebno one koje drže duple zumbule – koji mogu biti vrlo teški. Nakon što cvetovi zumbula počnu da venu, isecite cvetne stabljike. Ostavite lišće dok biljka potpuno ne umre, tj. treba ostaviti lišće da prirodno uvene i na taj način stvori hranu za lukovicu – za novu generaciju zumbula koja treba da nikne u proleće. Iz sezone u sezonu, vaši zumbuli treba da budu veliki. Čak i sa svom pravilnom brigom o zumbulima, nemojte se iznenaditi ako stabljike izgledaju malo labavije kako godine prolaze. To je normalno za zumbule na otvorenom.

Zumbul održavanje – dodatni saveti:

Zalivajte zumbule u slučaju suve jeseni.

Zaštitite odrasle biljke zumbula uzgajane u kontejneru od prekomerne zimske vlage.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply