vitamin k nedostatak

Zašto je važan vitamin K ?

K vitamin, esencijalni vitamin koji je rastvoriv u mastima, igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja kostiju i srca. Termin ‘vitamin K’ odnosi se zapravo na čitavu porodicu jedinjenja koja imaju zajedničku hemijsku strukturu 2-metil-1, 4-naftonkinona. U ova jedinjenja spadaju filokinon (vitamin K1) i niz menakinona (vitamin K2).

Pošto je ovo vitamin koji se rastvara u mastima, naše telo ga čuva u masnim tkivima i jetri.

Simptomi nedostatka K vitamina

Manjak vitamina K može izazvati zgrušavanje krvi, pojačano krvarenje i osteoporozu. Neki znaci i simptomi su lak nastanak modrica, curenje krvi iz nosa, krvarenje desni, obilne menstruacije, krvarenje u stomaku, krv u stolici i jako krvarenje kada se posečete, ubodete, primate inekciju i slično.

Osobe koje se loše hrane, imaju bolesno srce zbog kog lošije upijaju vitamine ili su alkoholičari, su pod većim rizikom da imaju nedostatak vitamina K.

koje namirnice sadrze vitamin k

Koliko vam je vitamina K potrebno

Unos vitamina K se na dnevnom nivou, preporučuje u mikrogramima (mcg) i zasniva se na godinama i polu. Neke bolesti mogu uticati na dozu vitamina koja vam je potrebna svakog dana. Razgovarajte sa svojim lekarom ako imate dodatna pitanja.

Koje namirnice sadrže vitamin K

Za unos vitamina K, uvek možete uzimati suplemente, nakon konsultacije sa doktorom. Ali, postoji i puno prirodnih izvora.

Povrće poput zeleniša, kao i ono iz porodice kupusa je najbolji izvor K vitamina. Tu spadaju kelj, raštan, spanać, zelje od repe, blitva, prokelj, karfiol, peršun, brokoli, špargla i zelena salata.

U druge namirnice koje sadrže vitamin K spadaju: praziluk, suve šljive, krastavac, goveđa džigerica, zeleni čaj, morski plodovi, riba, jaja, sušeni bosiljak, pšenične mekinje, i fermentisani mlečni proizvodi poput jogurta i sira.

Evo zbog čega je važan vitamin K

 1. Reguliše zgrušavanje krvi

Jedna od primarnih funkcija K vitamina je regulacija zgrušavanja krvi, za šta su potrebni određeni molekuli koji konstantno cirkulišu krvotokom.

K vitamin igra ključnu ulogu u spajanju protrombijuma, automatskom procesu koji se dešava tokom povrede, zbog kidanja krvnih sudova. Takođe, K vitamin pomaže u transportu kalcijuma koz telo, koji je potreban za regulaciju zgrušavanja krvi.

U isto vreme, ovaj vitamin pomaže i kod krvnih bolesti poput mijelodisplastičnog sindroma. On se koristi i za potiranje efekta lekova za proređivanje krvi, kada se na primer, uzme prevelika doza. A ono što je još važnije, vitamin K sprečava probleme sa zgrušavanjem kod novorođenčadi, koja imaju malo K vitamina.

 1. Poboljšava zdravlje kostiju

Ovaj važan vitamin igra veliku ulogu u poboljšavanju zdravlja kostiju i smanjuje rizik od fraktura. K vitamin je posebno važan za žene u menopauzi, pošto smanjuje rizik od osteoporoze.

Vašem organizmu je K vitamin potreban zbog boljeg korišćenja kalcijuma i izgradnje kostiju. Adekvatna količina vitamina K, pogotovo K2, je potrebna za aktivaciju osteokalcina, proteina koji se nalazi u krvi i koji vezuje jone kalcijuma za kosti, čineći ih jačima.

Istraživanje iz 2001. godine, objavljeno u naučnom časopisu ‘Nutricionizam’ objašnjava da osim gama karboksilacije osteokalcina (belančevine uključene u mineralizaciju kostiju), K vitamin pozitivno utiče na balans kalcijuma, ključnog minerala za metabolizam kostiju.

Zapravo, ljudi sa dovoljnom količinom vitamina K u organizmu imaju gušće kosti, a niži nivo vitamina K se vezuje za osteoporozu.

 1. Dobar je za zdravlje srca

K vitamin je dobar i za vaše srce.

Prvo, on smanjuje pritisak tako što sprečava taloženje minerala u arterijama (mineralizaciju). Ovako, srce slobodno pumpa krv kroz telo.

Ispitivanje iz 2009. godine pokazalo je da veći unos menakinona (vitamina K2), kao rezultat ima smanjenu koronarnu kalcifikaciju. Dovoljan unos menakinona može biti važan činilac koji će sprečiti kardiovaskularne bolesti.

Drugo, ovaj vitamin doprinosi smanjenju upale i štiti ćelije koje okružuju kapilare, vene i arterije. Ovako se smanjuje rizik od srčanih udara i srčanog zastoja.

 1. Bori se protiv raka

K vitamin je efektan u borbi protiv raka debelog creva, stomaka, jetre, prostate, usta i nosa, zbog antikancerogenih svojstava.

Studija iz 2003. godine, objavljena u „Pregledu alternativne medicine“ proučavala je 30 pacijenata sa rakom jetre. Pacijenti su uzimali vitamin K1, i bolest se kod šest pacijenata stabilizovala. Sedam pacijenata je imalo delimičnu reakciju na terapiju, a kod drugih sedmoro se funkcionisanje jetre poboljšalo.

Drugo istraživanje, obavljeno 10 godina kasnije, otkrilo je da vitamin K2 ima terapeutski učinak na obe vrste ćelija raka prostate.

Ako ste u porodici imali slučajeve obolelih od raka, obavezno unosite dovoljno K vitamina, a razmislite i o tome da uzimate suplemente.

 1. Poboljšava osetljivost organizma na insulin

K vitamin je dobar za poboljšanje otpora na insulin i za smanjenje rizika od dobijanja šećerne bolesti. Postoje dva tipa K vitamina- K1 (filokinon) i K2 (menakinon).

Ispitivanje iz 2008. godine, objavljeno u naučnom časopisu „Zaštita od dijabetesa“ pokazalo je da je suplementacija vitaminom K, u periodu od 36 meseci poboljšala otpor organizma na insulin kod starijih muškaraca.

U studiji iz 2010. godine, objavljenoj u istom časopisu, naučnici proučavaju navike u ishrani kod 38 hiljada Holanđana čitavu deceniju, i otkrivaju da oni koji su najviše konzumirali vitamin K imaju 20% manje šansi da obole od dijabetesa tipa 2.

 1. Smanjuje menstrualni bol i jako krvarenje

K vitamin je važan za zgrušavanje krvi, i bez njega, krv se neće dobro zgrušnjavati. To može izazvati obilno krvarenje tokom menstruacije, što takođe, izaziva jači bol i veće grčeve.

U isto vreme, smanjuje grčeve koji se javljaju tokom PMS-a i druge menstrualne bolove, tako što reguliše funkcionisanje hormona.

Važno:

 • Osobe koje uzimaju lekove protiv zgrušavanja krvi, ne bi smele da uzimaju vitamin K u formi suplemenata.
 • Suplementacija vitaminom K tokom trudnoće (osim normalnog unosa kroz ishranu), može povećati rizik od dobijanja žutice kod novorođenčadi.
 • Unos hrane bogate vitaminom K za dojilje se smatra bezbednim.
 • Osobe koje uzimaju veće doze aspirina i kinina možda treba da povećaju unos vitamina K. Razgovarajte sa svojim lekarom.
 1. Podržava funkcije mozga

Postoji sve više dokaza da je vitamin K dobar za zdravlje mozga. Ovaj vitamin ima antiupalna svojstva koja štite mozak od oksidativnog stresa, uzrokovanog štetom od slobodnih radikala. Oksidativni stres može oštetiti ćelije mozga i izazvati Alchajmerovu bolest, Parkinsonovu bolest, i druge.

K vitamin je potreban za metaboličke funkcije mozga.

Istraživanje iz 2013. godine objavljeno u „Neurobiologiji starenja“ pokazalo je da zdravi muškarci i žene iznad 70 godina, sa puno vitamina K1 u krvi imaju bolje pamćenje, u poređenju sa onima koji nemaju toliko vitamina K1.

Druga studija iz iste godine otkrila je nekoliko istraživanja koja povezuju vitamin K sa moždanim funkcijama. Studija je upućivala na pozitivnu ulogu koju vitamin K ima u kognitivnim funkcijama.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply