Difenbahija je rod tropskih cvetnica u porodici Araceae. Poreklom je iz Meksika i zapadne Indije južno do Argentine. Difenbahija cveće se široko uzgaja kao ukrasna, posebno kao kućna biljka, i postala je naturalizovana na nekoliko tropskih ostrva.

Difenbahija je višegodišnja zeljasta biljka sa uspravnom stabljikom, jednostavnim i alternativnim listovima koji sadrže bele tačke i mrlje, što ih čini privlačnim kao unutrašnje lišće. Vrste u ovom rodu su popularne kao kućne biljke zbog njihove tolerancije hlada.

Difenbahija je dobila ime po baštovanu koji je radio u Bečkom botaničkom vrtu i zvao se I. Dieffenbachu (1796-1863). Difenbahija dospeva u Evropu tek sredinom 19. veka, gde su je doneli engleski i belgijski istraživači iz tropskih delova južne Amerike.

Prelepo sobno cveće difenbahija ima široke listove sa veoma izraženim šarama, koje variraju od vrste do vrste. Difenbahija se do skoro uzgajala samo u tropskim botaničkim baštama, ali danas se odlično uzgaja i u kućnim uslovima. Najviše im odgovara temperatura od 15 – 18 stepeni, a voda za zalivanje treba biti mlaka (najbolje kišnica), biljka ne podnosi promaju i gasna isparenja.

gajenje difenbahije

Difenbahija je otrovna oprez

Oprez! Difenbahija je otrovna! Difenbahija jeste lepa ukrasna biljka i veoma je zastupljena u kućama, ali morate znati da je vrlo opasna! Ćelije ove biljke sadrže igličaste kristale kalcijum oksalata koji se nazivaju rafidi. Ako se list žvaće, ovi kristali mogu da izazovu privremeno peckanje i eritem. Nastupa jak bol usana ako se samo parče lista poliže, dok za nedelju dana neoprezna osoba može i da zanemi! Ukoliko sok difenbahije dospe u oči, izaziva slepilo. Ako brišete prašnu sa listova, mogu se javiti crvenilo i svrab kože.

Ukoliko imate decu u kući, ipak je najbolje da ovu biljku odstranite iz svog okruženja. U svakom drugom slučaju, morate biti veoma oprezni i koristiti zaštitne rukavice prilikom rukovanja sa biljkom, a neophodna je i dobra higijena ruku nakon dodirivanja difenbahije.

Difenbahija uzgoj

Gajenje difenbahije u saksiji u principu nije zahtevno. Sa minimalnom temperaturom od 5 ° C, difenbahija se mora gajiti u zatvorenom prostoru u umerenim oblastima. Njima je potrebna svetlost, ali filtrirano sunce kroz prozor je obično dovoljno. Biljka takođe zahteva umereno vlažno zemljište, koje treba da bude redovno oplemenjeno sa đubrivom za kućne biljke. Lišće će se povremeno umotati i otpadati da bi napravilo mesta za novo lišće. Difenbahija dobro reaguje na visokim temperaturama i suvim vremenskim uslovima.

Difenbahija preferira umerenu sunčevu svetlost, umereno suvu zemlju i da je prosečna temperatura od 17-27 ° C, uz zalivanje oko dva puta nedeljno.

difenbahija lisce

Nega i održavanje (zalivanje)

Nega i održavanje difenbahije ipak zahtevaju izvesno iskustvo u gajenju sobnih i ukrasnih biljaka uopšte. Ovoj biljci prijaju uslovi u zatvorenom.

Svetlost

Odgovara im umerena svetlost, iako ne moraju obavezno stajati na prozoru.

Temperatura

Biljka je otpornija nego što se misli, ali joj najbolje odgovara temperatura od 15 – 18°C. Kraći vremenski period može preživeti i na 10°C, mada može izgubiti donje listove. Najviša letnja temperatura koju difenbahija toleriše može biti 24°C, ali stepen vlažnosti vazduha mora biti znatno viši.

Prihranjivanje

Leti dodajte vodi tečno đubrivo jednom mesečno.

Vazduh

Ne podnosi gasna isparenja i promaju.

Zalivanje

Zalivajte biljku tokom proleća i leta mlakom odstajalom vodom (najbolje kišnicom) i to 2-3 puta nedeljno, a preko zime možete na oko nedelju dana.

Presađivanje i razmnožavanje

Kako biste adekvatno uzgajali difenbahiju, potrebno je presaditi biljku jednom godišnje. Zašto se ovo radi? Zato što difenbahija raste veoma brzo, pa joj je potrebno više prostora. Najbolje je da presadite biljku na proleće u saksiju dva broja veću od prošle u kojoj je bila. Na dno saksije treba staviti drenažni sloj (šljunak ili komadiće stiropora), a zemljište za presađivanje difenbahije treba da bude meko i bogato humusom.

Dieffenbachia 'Camille'

Dieffenbachia ‘Camille’

Razmnožavanje

Ova biljka se najlakše razmnožava uz pomoć reznica, koje ćete dobiti odsecanjem iznad starog lisnog čvora. Dobra reznica treba da ima 3-4 lista i mora prvo da se prosuši, a posle nekoliko dana se stavi u mešavinu ovlažene zemlje i peska pri temperaturi između 21-24 C.

Reznicu difenbahije možete staviti najpre u vodu, da ožili i tek onda je zasadite u kompost.

Postoji još jedan način razmnožavanja difenbahije – odsecanje dela stabljike biljke koja treba da bude duga oko 8 cm i da ima minimum 3-4 stara lisna čvora.

Dieffenbachia Amoena

Dieffenbachia Amoena

Zašto se javljaju žuti listovi kod difenbahije

Ako se pitate zašto se javljaju žuti listovi difenbahije – odgovor je – žuto lišće difenbahije je generalno znak problematičnih stanja, kao što su hranljivi nedostatak u zemljištu.

Žuti listovi se mogu javiti i ako difenbahiju napadne crveni pauk, a primetićete i pojavu paučine sa donje strane. Tada treba povećati vlažnost vazduha u prosotoriji i isprskati biljku adekvatnim insekticidom.

Povezano>>> Osnove gajenja difenbahije

Vrste difenbahija

Što se tiče vrsti difenbahije, poznato ih je oko 30-ak vrsta, ali bitno je napomenuti da se samo nekoliko njih može gajiti u sobnim uslovima.

Najpoznatije vrste difenbahije su:

  • Dieffenbachia picta
  • Dieffenbachia Camille
  • Dieffenbachia amoena
  • Dieffenbachia bowmannii.

Veličina listova i kombinacija boja šara je specifična za vrstu difenbahije.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply