Javorov sirup upotreba

Zaslađivanje hrane može biti nezgodno ako pokušavate da regulišete svoju ishranu. Čist, prirodni šećer kao što je čist javorov sirup može izgledati kao savršena zdrava zamena, a u stvari, čist javorov sirup ima nešto da ponudi u pogledu ishrane. To je i dalje uglavnom šećer, tako da ga tako i treba tretirati ako se dodaje u hranu.

Kako su javorov sirup i zdravlje povezani?

Javorov sirup je ono što dobijete kada više puta skuvate vodeni sok od drveta slatkog javora. Jugoistočna Kanada i Nova Engleska su jedini regioni za proizvodnju javorovog sirupa u svetu. Javorov sirup mora da ima najmanje 66 do 67% sadržaja šećera po masi i mora se proizvoditi iz čistog slatkog javorovog soka kako bi se mogao nazvati čist javorov sirup.

Čist javorov sirup je podvrgnut hranljivom ispitivanju od 2010. godine kada je prijavljeno da je pronađeno nekoliko jedinjenja u kanadskom sirupu koji su od koristi za ljudsko zdravlje. Utvrđeno je da ova jedinjenja uključuju fenole, koji su isti antioksidansi u bobicama.

Javorov sirup kao lek se najviše koristi upravo zahvaljujući svom sadržaju fenola.

javorov sirup cena

Istraživači sa Univerziteta Rod Ajland su pronašli više od 20 jedinjenja u javorovom sirupu koja su povezana sa ljudskim zdravljem. Mnogi od ovih antioksidanasa imaju antitumorska, anti-dijabetska i antibakterijska svojstva. Ovi istraživači su takođe nedavno otkrili da je javorov sirup izvor fenola, klase antioksidanata koja se nalazi u bobicama.

Fenoli su jedinjenja koja uključuju elemente kao što su flavonoidi. Obično slušate o njima u pričama o bobicama i grožđu, a navedena jedinjenja treba da imaju blagotvorno dejstvo na zdravlje. Fenoli u javorovom sirupu mogu biti oblik samoodbrane javora, kao što je probijanje drveta za dobijanje soka. Ovo nije toliko neobično; fenolno jedinjenje resveratrol, na primer, je deo porodice jedinjenja kreiranih od strane biljaka za odbranu od insekata i gljivica.

javorov sirup upotreba

Napomena:

Bez obzira koje hranljive materije sadrži, imajte na umu da je javorov sirup još uvek u osnovi tečni šećer. Dakle, to nije nešto što možete jesti u velikim količinama kao zdravu hranu. Javorov sirup je još uvek pun ugljenih hidrata, na primer, pa ako ste dijabetičar ili u riziku za razvoj dijabetesa, morate biti vrlo pažljivi koliko javorovog sirupa konzumirate.

Javorov sirup kalorije

Glavne komponente javorovog sirupa su saharoza i voda, sa manjim i različitim količinama prostih šećera glukoze i fruktoze. Nutritivna vrednost javorovog sirupa u 100 grama je 260 kalorija, 0.04 grama proteina, 0.06 grama masti i 67.04 grama ugljenih hidrata. Od ukupnih ugljenih hidrata, 60.44 grama može se pripisati šećerima, sa nula grama dijetetskih vlakana.

Minerali

Javorov sirup je visok u sadržaju mangana i cinka, 100 grama sirupa nudi 22% i 3,7% preporučenih dnevnih vrednosti ovih minerala, respektivno. Mangan je važan kofaktor za nekoliko enzima koji su potrebni za proizvodnju energije i antioksidantne odbrane. Cink je neophodan za optimalnu funkciju imunog sistema. Nedostaci ovih minerala mogu smanjiti broj belih krvnih zrnaca i potom smanjiti odgovor imunog sistema. U poređenju sa medom, drugim uobičajenim zaslađivačem, javorov sirup ima manje natrijuma, što ga čini pogodnim za dijete koje zahtevaju nizak unos natrijuma. Javorov sirup ima 15 puta više kalcijuma od meda.

Vitamini

Pored svog sadržaja minerala, čist javorov sirup je izvor nekoliko vitamina. Vitamini su organske hranjive materije bitne za funkcionisanje ćelija. Najznačajniji vitamini u javorovom sirupu uključuju niacin, B5, B2, folnu kiselinu, B6, biotin, vitamin A.

B vitamini pomažu u energetskom metabolizmu ćelije. B5 je komponenta značajnog enzima koji omogućava oslobađanje energije iz energetskih hranljivih materija. Vitamin B6 je važan u metabolizmu proteina i amino kiselina i omogućava konverziju jedne vrste aminokiseline u drugu vrstu koja je potrebna u većim količinama. Vitamin A je značajan za vid i za održavanje kože i sluzokože tela, kao što je želudačna sluznica.

Dijeta sa javorovim sirupom

Dijeta sa javorovim sirupom ima za cilj da, pre svega, detoksikuje organizam i dovede do brzog gubljenja suvišnih kilograma.

Ova dijeta se bazira na tome da se konzumira mešavina javorovog sirupa, limunovog soka, mineralne vode i aleve paprike (recept: 2 kašičice limunovog soka, 2 kašičice javorovog sirupa, 2 dl vode i prstohvat aleve paprike) – uz gladovanje!

Potrebno je da u toku dana popijete 6-12 čaša ovog ”čarobnog” napitka za mršavljenje.

U ovoj dijeti, javorov sirup ima ulogu da obezbedi kalorije i šećer (glukozu), dok limunov sok jača imunitet, mineralna voda sprečava dehidrataciju i aleva (ljuta) papričica ubrzava metabolizam i potrošnju kalorija.

Dijeta sa javorovim sirupom funkcioniše po principu da se kilogrami gube jer je smanjen dnevni unos kalorija.

Ova dijeta se obično primenjuje 10 dana, a po podacima se može izgubiti 1 kg dnevno. Postoji i blaža varijanta dijete sa javorovim sirupom koja podrazumeva da jedete normalno, vodeći računa da se ipak zdravije hranite, ali s tim da umesto doručka ili večere konzumirate navedenu mešavinu sa javorovim sirupom.

Nakon ove dijete, treba lagano da se vraćate u režim ishrane sa čvrstom hranom, tako što ćete unositi što više tečnosti nakon dijete, a čvrstu hranu ćete polako uvoditi u svoju ishranu.

Dijeta sa javorovim sirupom kao nus pojavu ima pojavu zatvora, pa se stoga preporučuje konzumiranje laksativnog čaja.

Pre početka držanja ove dijete, posavetujte se sa lekarom.

Javorov sirup i soda bikarbona kao lek

Medicinska soda bikarbona (bez aluminijuma) je bezbedan, jeftin i nadasve efikasan način za tretman raka. Soda bikarbona drastično povećava alkalnost organizma, što dostavlja ćelijama raka više kiseonika nego što one mogu podneti. Činjenica je da ćelije raka ne mogu preživeti u uslovima visoke koncentracije kiseonika u krvi. Istraživanja su potvrdila da soda bikarbona zaista utiče na PH balans ćelija raka.

Javorov sirup i soda bikarbona kao lek za rak sve više dobijaju na popularnosti.

Ovaj tretman je kombinacija 100% čistog javorovog sirupa i sode bikarbone bez dodatka aluminijuma. Javorov sirup cilja ćelije raka koje konzumiraju i do 15 puta više glukoze nego normalne ćelije u koje se zatim soda bikarbona uvuče uz pomoć njega.

Kako je soda bikarbona izuzetno alkalna, ona je glavna supstanca u borbi protiv raka, dok je u ovom slučaju javorov sirup “prenosnik” koji dovodi sodu bikarbonu u kancerogenu ćeliju.

Ukoliko se pitate koje količine se koriste, spominje se kašičica sode bikarbone (ne prepunjena), a sastojci u posudi se mešaju u odnosu 1:3 (jedan deo sode bikarbone sa tri dela javorovog sirupa). Ovoj lekovitoj mešavini se nikako ne dodaje voda! Takođe, nemojte mešati sodu bikarbonu i javorov sirup u aluminijumskoj posudi, već koristite čeličnu ili bakarnu posudu!

Mešajte ovu smesu na laganoj temperaturi 5-10 minuta, a zatim je kuvajte na temperaturi od 120 stepeni i svaki sledeći dan povećavajte temperaturu za 5–10 stepeni, sve dok smesa lagano ne zagori. Onda spustite temperaturu za 5-10 stepeni i to će biti vaša stalna temperatura kuvanja. Smesu svaki put kuvajte 5-10 minuta.

Podrazumeva se da ovaj lek sam po sebi neće doneti efikasne rezultate protiv raka ako istovremeno ne regulišete svoju ishranu, u smislu da izbacite meso, šećer i belo brašno.

Doziranje

Uzimajte 1, 2 ili 3 čajne kašičice ove lekovite mešavine dnevno. Nikada ih nemojte uzimati odjednom. Između uzimanja mešavine napravite pauzu od minimum dva sata.

Počnite sa jednom kašičicom i tokom par dana povećajte količinu na 2 kašičice. Kada se osetite spremnim, povećajte dozu na 3 kašičice ili pak smanjite na 1 dnevno. Važno je da ne uzimate više od 3 kašičice mešavine na dan.

Javorov sirup cena

Cena za 250 ml javorovog sirupa je oko 1000 dinara, a možete ga kupiti u prodavnicama zdrave hrane i bolje snabdevenim marketima.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply