Opuštene i mlitave grudi kod žena uzrok

Svaka žena želi da ima savršeno oblikovane grudi tokom svog života. Na žalost, to nije moguće u većini slučajeva. Opuštanje dojki je prirodan proces koji se dešava sa starenjem, u kome dojke gube gipkost i elastičnost.

Iako opuštene i mlitave grudi obično počinju da se javljaju nakon što žena dostigne 40 godina, može se desiti ranije. Pored starosti, drugi faktori koji uzrokuju opuštene grudi uključuju dojenje, trudnoću, menopauzu, brz gubitak ili dobitak težine, naporne treninge, ishranu i nošenje neadekvatnih grudnjaka.

Neke bolesti kao što su rak dojke ili respiratorni uslovi, kao što je tuberkuloza, mogu izazvati grudi koje vise. Isto tako, prekomerno konzumiranje nikotina, alkohola i gaziranih pića može doprineti ovom problemu.

opustene grudi

Grudi nemaju mišiće. One su izgrađene od masti, vezivnog tkiva i mlečnih žlezda i one treba pravilno da se neguju da biste ih održali u dobrom stanju.

Činjenica je da su opuštene i mlitave grudi kod nekih žena neizbežna pojava. Ukoliko žena ima bebu koju doji, a ne smemo zanemariti ni godine – sve to doprinosi gubitku elastičnosti kolagena, vezivnog tkiva ispod kože – što ostavlja trag na ženskim grudima. Grudi koje vise takođe mogu da budu stvar genetike. Ako vaša majka ima opuštene grudi, možda ćete i vi biti predisponirani za ovo stanje.

Evo u čemu je stvar: nedavna studija je utvrdila da tkivo dojke stari dve do tri godine brže od ostatka tela, pa ćete možda ćete želeti da prekinete bilo kakvu naviku povezanu sa pojavom opuštenih i mlitavih grudi.

vezbe za opustene grudi

Opuštene i mlitave grudi kod žena – uzrok:

Iscrpno i često držanje dijeta

Svaki put kada dobijete i izgubite težinu, tkivo dojke postaje ”labavo”, pa se javljaju grudi koje vise.

Pušenje

Čak i vaše grudi ne mogu izbeći štetu koju cigarete izazivaju. Pušenje slabi kožu i ubrzava njeno starenje, smanjenjem dotoka krvi u površini kože.

Neupotreba krema za sunčanje

Izlaganje lica štetnim UV zracima bez zaštitnog premaza od kreme za sunčanje može dovesti do prevremenih bora, a to ima isti efekat na opuštanje grudi – istezanjem kolagena i oštećenjem kože.

Nošenje neadekvatnih grudnjaka

Nošenje neadekvatnih grudnjaka je veliki razlog za pojavu opuštenih grudi. Što više grudi ”odskakuju” nošenjem premalog ili neadekvatnog grudnjaka, to više trpi koža dojke i kolagen.

Vežbanje

Neki stručnjaci kažu da intenzivno vežbanje koje uključuje ponavljanje pokreta koji se dešavaju kada trčite ili uradite sličan trening – može dovesti do raspada kolagena dojke.

Kako zategnuti opuštene grudi

Širok spektar krema i losiona su dostupni na tržištu za zatezanje opuštenih grudi. Međutim, ako volite prirodne metode, postoje mnogi jednostavni prirodni lekovi za zatezanje grudi koje možete isprobati.

Kako zategnuti opuštene grudi prirodnim putem?

Masaža ledom

Masaža ledom se smatra veoma efikasnim sredstvom da povratite čvrstinu kod opuštenih grudi i da ih istovremeno podignete. Hladna temperatura će prouzrokovati da se tkivo kontrahuje, što zauzvrat čini da grudi postaju čvršće i više podignute.

Uzmite 2 kocke leda i masirajte ih kružnim pokretima širom svake od vaših dojki samo 1 minut.

Osušite grudi sa mekim peškirom i odmah stavite adekvatni grudnjak.

Ostanite u zavaljenoj poziciji 30 minuta.

Radite ovo u redovnim intervalima tokom dana.

Napomena: Nemojte izlagati svoje grudi ledu više od 1 minuta u isto vreme, jer to može da izazove ukočenost.

Maslinovo ulje

Masirati grudi sa maslinovim uljem je odlična tehnika protiv opuštenih grudi. Maslinovo ulje je bogat izvor antioksidanata i masnih kiselina koji mogu preokrenuti štetu nastalu dejstvom slobodnih radikala i sprečavaju opuštanje grudi. Osim toga, to će poboljšati tonus i teksturu kože.

Stavite malo maslinovog ulja na dlanove i utrljajte ih međusobno da stvorite toplotu.

Trljati dlanove preko svojih grudi uzlaznim pokretima.

Masirajte nežno oko 15 minuta da se poveća protok krvi i stimuliše popravka ćelija.

Pratite ovaj prirodni lek za opuštene grudi najmanje 4 ili 5 puta nedeljno.

Možete da koristite i ulje badema, argana, avokada ili jojobe za masažu grudi.

prirodni lek za opustene grudi

Krastavac i žumance

Još jedan odličan lek za podizanje grudi je maska pripremljena od krastavca i žumanceta. Krastavac ima prirodne osobine za zatezanje kože i žumance ima visok nivo proteina i vitamina koji mogu da pomognu lečenje opuštenih grudi.

Izmeljajte 1 mali krastavac u blenderu.

Umešajte 1 žumance i 1 kašičicu maslaca da dobijete pastu.

Nanesite ovo na svoje grudi i ostavite da deluje oko 30 minuta.

Operite temeljno hladnom vodom.

Koristite ovu masku jednom nedeljno za učvršćivanje i jačanje tkiva dojke.

Belance

Belance je takođe dobro za opuštene grudi zbog svojih adstrigentnih (stežućih) svojstva i svojstva da ishranjuje kožu. Hidro lipidi prisutni u belancetu pomažu da zategnete opuštenu kožu oko grudi.

Umutite 1 belance dok ne dobijete penastu teksturu. Nanesite to na svoje grudi i ostaviti da odstoji 30 minuta. Isprati sa sokom od krastavca ili luka, a zatim hladnom vodom.

Takođe možete da pripremite masku mešanjem 1 belanceta sa 1 kašikom svakog od jogurta i meda. Nanesite ovu masku na svoje grudi i ostavite na 20 minuta. Isprati hladnom vodom.

Pratite bilo koji od ovih lekova jednom nedeljno da učvrstite grudi.

Piskavica

U ajurvedi, piskavica se često koristi za podizanje i učvršćenje opuštenih grudi. Ona ima vitamine i antioksidanse koji se bore protiv slobodnih radikala i pomažu dizanje i zatezanje kože oko grudi.

Pomešajte 1/4 šolje praha piskavice sa dovoljno vode da se formira gusta pasta. Masirajte ovu pastu na svoje grudi i ostavite na 5 do 10 minuta. Isprati sa toplom vodom. Pratite ovaj lek jednom ili dva puta nedeljno.

Takođe možete da pripremite masku sa 1/2 šolje jogurta, 10 kapi svakog od ulja piskavice i ulja vitamina E i 1 belanceta. Pomešajte sastojke dok ne dobijete glatku smesu. Nanesite smesu na svoje grudi i utrljajte nežno. Neka odstoji oko 30 minuta, a zatim isperite hladnom vodom. Koristite ovu masku za podizanje grudi jednom nedeljno.

Aloe vera

Aloe vera ima prirodne osobine za stezanje kože koje mogu pomoći da se oslobodite opuštenih grudi. Antioksidansi u aloe vera gelu sprečavaju oštećenja koja prave slobodni radikali i pomažu da učvrstite grudi.

Nanesite aloe vera gel na svoje grudi i masirajte nežno, kružnim pokretima 10 minuta. Ostaviti da odstoji još 10 minuta, a zatim isprati sa toplom vodom. Ponovite ovaj prirodni lek za opuštene grudi 4 ili 5 puta nedeljno da se postignu efikasni rezultati.

Takođe možete pripremiti mešavinu od 1 kašike aloe vera gela i 1 kašičice svakog od majoneza i meda. Nanesite to na svoje grudi i ostavite na 15 minuta. Isperite prvo sa toplom vodom, a zatim koristite hladnu vodu. Radite ovo jednom nedeljno.

Vežbe za podizanje grudi

Žene sa opuštenim grudima moraju uključiti vežbe za podizanje grudi u njihovu svakodnevnu rutinu. Vežbe koje ciljaju tkiva dojke i grudne mišiće oko dojki mogu mnogo da pomognu da dodate čvrstinu svojim grudima, i da ih istovremeno podignete.

Neke vežbe koje mogu efikasno podići i učvrstiti opuštene grudi uključuju:

1. Stavite noge u raskoračni stav i polako ih savijte u kolenima, dok su ruke podignute pored tela i savijte ih u laktovima i podignite na gore da budu pod pravim uglom. Uzmite u svaku ruku flašu sa vodom od jednog litra (ili ako imate bučicu) i lagano pomerajte ruke ka grudima. Vežbu treba ponoviti 10 puta.

2. Stavite noge u raskoračni stav, oslonite se na stopala i isturite grudi koliko god možete. Uzmite štap i uhvatite ga čvrsto sa obe ruke i stavite ga u visinu grudi. Pomerajte štap na levo i na desno, ne pomerajući ostale delove tela, sve dok ne osetite zatezanje. Vežbu treba ponoviti 3 puta.

3. Stanite uspravno, a ruke spojte ispred grudi pod pravim uglom tako da vam laktovi budu u visini ramena. Ruke u navedenom položaju lagano podižite još 10-ak cm u visinu i nakon toga ih spustite. Vežbu treba ponoviti 3 puta.

4. Oslonite dlan o dlan, a ruke savijte u laktovima da stoje u liniji grudi. Prvo pritiskajte dlanove što možete jače, a onda nekoliko trenutaka zadržite i ostanite u tom položaju, te polako olabavite jačinu stiska. Vežbu treba ponoviti 5 puta.

5. Stanite pravo i noge stavite u raskoračni stav; savijte traku i držite je u visini grudi i snažno je vucite ka spolja, te u tom položaju zadržite, a zatim olabavite. Vežbu treba ponoviti 10 puta.

Dobra vežba za podizanje grudi su i sklekovi koji se rade tako što kružite prednjim delom tela, pre svega ramenim delom, nakon svakog spuštanja.

Tokom vežbanja, uvek nosite odgovarajući podržavajući sportski grudnjak.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply