Ako ne možete ili ne želite da nosite kratku odeću zbog debelih butina i celulita na njima, nastavite da čitate ovaj tekst. Ovde ćemo opisati kako da se otarasite celulita sa butina, iako je često uporan i čini da izgledate deblje nego što jeste i da niste u formi.

Samanta je bila prelepa devojka. Imala je savršenu figuru, sa izuzetkom celulita na butinama. Zbog toga nije htela da nosi kratke šortseve i tesne farmerke i pantalone. Stalno je nosila dugačke i široke haljine i svakako ju je nerviralo salo na butinama.

Celulit je samo „pomodno“ ime za masne naslage koje se stvaraju od nakupljanja masnih ćelija, toksina i tečnosti u telu. Takve naslage čine da koža izgleda neravno i ružno. Koža je puna rupica i deluje kao narandžina kora.

Obično se celulit javlja na butinama, stomaku i zadnjici. Loše vesti su da su žene sklone dobijanju celulita jer su biološki predisponirane da nakupljaju masnoće u donjem delu tela. Ali, dame, nemojte se previše brinuti zbog toga. Opisaćemo kako da se lako otarasite celulita na butinama i dobijete lepe noge i toniranu kožu za samo nekoliko nedelja.

kako skinuti celulit sa butina

Zdrava ishrana
Morate imati na umu da morate izbaciti masnoću iz organizma ako želite da se rešite celulita sa butina. Morate žrtvovati jedenje hamburgera, pomfrita, čokolada i majoneza i morate se pridržavati pravilne i zdrave ishrane koja uključuje nemlevene žitarice, proteine i dijetetska vlakna. Umesto da držite pomodne dijete sa jo-jo efektom, pokušajte da se okrenete namirnicama koje sadrže dosta vlakana i malo ugljenih hidrata – to će vam održati potreban nivo energije i pomoći da smanjite celulit na butinama. Dobro isplanirajte obroke i nikada ne preskačite doručak, jer je to jedna od najvećih grešaka koju možete napravite. Uvek pojedite zdrav doručak, za kojim će ići zdrav ručak i večera, a u međuvremenu par niskokaloričnih užina. Upamtite – „doručkujte kao kralj, ručajte kao kraljica, večerajte kao prosjak“. Držite se pravilne ishrane i dobićete lepe, seksi noge bez celulita.

Vežbe
Kako tvrde medicinski i fitens stručnjaci, vežbe za uklanjanje celulita sa butina su prikladne za svakog. Žene koje su generalno zdrave, ali imaju celulit na butinama, mogu raditi širok spektar vežbi za noge i butine. Pokušajte sa džogiranjem, trčanjem i brzim hodanjem. Različite kardio-vežbe, poput plivanja i vožnje bicikla, su takođe odlične za smanjivanje celulita na butinama. Takođe možete raditi i vežbe sa tegovima za butine. Ako niste ljubitelj vežbi sa tegovima, radite samo čučnjeve i to će vam dosta pomoći da uklonite celulit na butinama. Druga opcija je aerobik, koji će vam pomoći u oblikovanju celog tela. Pokušajte i sa jogom koja dosta pomaže u toniranju tela, kao i u postizanju duhovnog mira. Možete izabrati bilo koju od ovih fizičkih aktivnosti – sve su odlične za redukovanje celulita na butinama.

ukloniti celulit sa butina

Lekovi
Porazgovarajte sa svojim lekarom o bolestima koje ste imali, kako biste našli uzrok nakupljanja masnoća pod kožom, odnosno celulita. U nekim slučajevima, celulit na butinama je nasledan tako da lekar mora da odredi šta je pravi uzrok i propiše odgovarajuć tretman.

Postoje mnogi kozmetički proizvodi za koje se tvrdi da su vrlo efikasni za uklanjanje celulita i možete ih kupiti bez ikakvog recepta. Ipak je pametno da konsultujete lekara pre nego što počnete da koristite ovakve preparate. Lekar vam može prepisati određene kreme, losione ili lekove koji će vam pomoći da smanjite celulit na butinama. Neki ljudi koji su gojazni ili imaju prekomernu težinu često se podvrgavaju liposukciji, operaciji koja podrazumeva uklanjanje masnih naslaga. Ipak, velike su šanse da se celulit vrati već par dana nakon takve operacije.

skinuti celulit sa butina

Nasuprot uvreženom verovanju, celulit nije isto što i masne naslage. Tokom posta ili dijete, ako redovno postite, sigurno ćete smanjiti količinu masnoća u organizmu, ali celulit ne nestaje kada postite. To je zapravo mast zarobljena u ćelijama, pa odatle i ime – celulit. Kako zapravo nastaje celulit? Odgovor dajemo u nastavku teksta.

Pogrešna je naširoko poznata pretpostavka da se celulit javlja samo kod debelih i gojaznih ljudi. Celulit imaju i veoma mršave osobe. Rešiti se celulita je mnogo teže nego rešiti se suvišnih kilograma. Celulit je oticanje masnih ćelija, koja se pojavljuju kao grudvice na koži i izazivaju ono što nazivamo „narandžinom korom“, jer deo kože ispod koje se nalazi celulit izgleda kao narandžina kora. U nastavku teksta ćemo videti šta je zapravo celulit i kako nastaje. Kada se to razjasni, biće vam lakše da uvidite i kako da ga uklonite.

Pojava celulita na koži

Koža se sastoji od nekoliko slojeva, po imenu „dermis“. Masne ćelije koje se nalaze ispod kože su povezane sa njim uz pomoć sloja po imenu „septum“, koji izgleda vlaknasto. Ovaj sloj je „zid“ između masnih ćelija i kože. Kada ovaj sloj oslabi, masne ćelije koje se šire prodiru direktno do spoljnog sloja kože, tako da između njih nema nikakve „pregrade“. Zahvaljujući tome, na koži se stvaraju ispupčenje i udubljenja, pa koža dobija izgled „narandžine kore“ i postaje sva „istačkana“. Iako se celulit kod muškaraca i žena razlikuje, razlika nije toliko značajna.

Uzroci

Uzroci celulita su različiti kod muškaraca i žena. Kod žena su hormonalne promene tokom menstruacije, menopauze, trudnoće itd., koji regulišu cikulaciju, limfnu drenažu i masnoću, glavni krivci za stvaranje celulita. Pilule za kontracepciju takođe izazivaju hormonalne promene u ženskom organizmu, što takođe dovodi do pojave celulita. U određenoj meri su hormoni odgovorni za to što su tkiva tanka i što se masnoće lako nakupljaju u njima. Ako hormoni u organizmu nisu u dobroj ravnoteži, to može izazvati istanjivanje tkiva i veću vidljivost celulita pod kožom.

Osim hormona, genetika, način života, rasa, pol i starosna dob osobe su takođe faktori koji utiču na stvaranje celulita. Kako starimo, tkiva postaju sve tanja što izrokuje i pojavu bora. Ovo se dešava zato što se smanjuje količina masnoća i limfe, a celulit se i dalje zadržava u ćelijama. Pošto nema pomenutog „zida“, celulit postaje vidljiviji. Čak ni redovno vežbanje nije garancija da nećete dobiti celulit, ali će definitivno smanjiti njegovu vidljivost i sprečiti nastanak još više celulita. Lako je zaključiti iz navedenog da su vežbanje i zdrava ishrana neophodni u borbi protiv celulita. Neaktivan način života može i ne mora biti glavni uzrok nastanka, ali svakako doprinosi formiranju celulita.

Kako se stvara celulit?

Kako se zapravo stvara celulit? Da vidimo kako se formira. Da li je isto što i masnoće? Ako nije, koja je razlika između masnoća i celulita?

Kao što svi imamo u kućama kante u koje bacamo smeće, tako ih imamo i u organizmu. U organizmu je to limfni cirkularni sistem. Ovaj sistem ima mnogo važnih funkcija i svakako nam je neophodan. Jedna od najvažnijih funkcija limfnog sistema jeste da drži „đubre“ koje treba izbaciti iz organizma podalje od ćelija, kako ne bi prodrlo u njih. Ovaj cirkulatorni sistem je odgovoran i za izbacivanje svog tog „šubreta“ iz naših ćelija i tako ih održava čistim i pomaže u ćelijskom disanju. Kada je cirkulacija u ovom sistemu loša ili nečim ometena, ćelije se ne pročišćavaju dobro i toksini se nakupljaju u njima, što izaziva njihovo oticanje. Tako se stvara celulit. To nad dovodi do zaključka da celulit nije isto što i masnoće u telu. Kad tako posmatramo, stvaranje celulita se može pripisati smetnjama u pravilnom funkcionisanju limfnog sistema.

Koža se sastoji iz mnogo slojeva. Tri najvažnija sloja kože su hipodermis, dermis i epidermis. Celulit nastaje u hipodermisu. Masne ćelije otiču zbog nakupljanja vode u njima i lošeg rada limfnog sistema. Zbog ovoga se suvišna tečnost ne izbacuje kroz limfni sistem, zbog čega ćelije postaju veće i zauzimaju više prostora. Posledično, „nabijaju“ se jedna uz drugu jer nema dovoljno prostora da budu rastresito tkivo kada oteknu. Kolagen ih čvrsto sabije jednu uz drugu, što dalje još više ometa izbacivanje suvišne tečnosti i toksina iz ćelija i tako dolazi do formiranja celulita. Ove natečene ćelije pritiskaju dermis i epidermis, koji su relativno tanki slojevi kože, i tako ćelije postaju vidljive na površini kože.

Masni slojevi su različito postavljeni kod muškaraca i žena. Kod muškaraca izgledaju kao kompaktne dijagonale. Kod žena su ovi slojevi ovalnog oblika i malo su „labaviji“ nego kod muškaraca, što znači da kod žena ima više mesta za nakupljanje masnoća u ćelijama nego kod muškaraca, odnosno, žene su sklonije dobijanju celulita. Glavna razlika između celulita i masnoća je ta što se masnoće lako izgube vežbanjem ili postom, dok se celulit nikako ne može „sagoreti“.

Kako se izboriti sa celulitom?

Ako imate celulit i zbog toga vam se vaše telo ne dopada, imamo dobre vesti za vas. Mnoge zvezde se takođe bore sa celulitom! Britni Spirs, Pamela Anderskon, Miša Barton, Hilari Svonk, Teri  Hečer – sve one imaju celulit. Nedavno je Britni Spirs objavila neke svoje neobrađene slike gde se jasno vidi da ima celulit. I to je odlično! Žene gledaju slike zvezda sređene u raznim programima i zato očekuju da njihovo telo bude isto tako idealno. Mnogi smatraju da su te slike prave i da njihove omiljene glumice i pevačice zaista tako izgledaju, što uopšte nije tačno. Iako je istina da su žene sklonije dobijanju celulita nego muškarci, to ne znači da muškarci uopšte nemaju celulit. Imaju. Muškarci sa manjkom androgenih hormona su skloniji celulitu nego drugi. Recimo, Tom Kruz („smrt“ za mnoge žene) ga takođe ima. Dakle, čak ni najzgodnije zvezde nisu pošteđene celulita.

Kad je u pitanju celulit, nemate čega da se stidite ukoliko imate nameru da uradite nešto povodom njegovog uklanjanja, jer je to jedan od znakova da sa vašim organizmom nešto nije u redu. Postoji mnogo vežbi za uklanjanje celulita, kućni lekovi i razni drugi tretmani. Četkanje suve kože je tehnika koja se pokazala vrlo uspešnom. Izaberite zdrav način da se rešite celulita koji vam se nakupio u ćelijama. Važno je da zapamtite da ako postanete mršavi NE znači automatski da ćete smanjiti ili sprečiti dalju pojavu celulita, zato nemojte odmah otrčati u teretanu i vežbati dok ne padnete od umora i smršate toliko da se providite. Posmatrajte ovo kao upozorenje i umesto da se pokrivate širokom odećom, vežbajte i pridržavajte se zdravog načina ishrane i izmenite nezdrave navike kako biste se rešili celulita.

Sada sigurno ramišljate koliko je vremena potrebno da celulit sa vaših butina potpuno nestane. To zavisi od oblika vašeg tela, postojećih masnih naslaga, toga koliko se pridržavate zdrave dijete i režima vežbanja. Ako strogo sledite zdrav način ishrane i uporno vežbate, primetićete rezultate već za 4-6 nedelja. U suprotnom, pričajte sa svojim fitnes instruktorom koje vežbe će vam najbolje pomoći da se rešite celulita sa butina. Ukratko, morate se pridržavati zdravog načina života kako biste uklonili postojeći i sprečili stvaranje novog celulita na butinama. U međuvremenu, kupite izazovni kupaći kostim i postavite sebi za cilj da ga uskoro obučete i ponosno nosite.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply