krpelj

Mnogi su čuli za ovo oboljenje i znaju da nastaje nakon uboda zaraženog krpelja. Upravo zato se savetuje nakon boravka u prirodi pregled kože, kako bi eventualno bilo utvrđeno prisustvo krpelja i pristupljeno njegovom vađenju.

Imajte na umu da nikada nije preporučljivo samostalno da vadite krpelja, već je bolje da zatražite pomoć stručnjaka u tom slučaju.

Šta je lajmska bolest?

Zvaničan naziv ovog oboljenja je lajmska borelioza, a u pitanju je multisistemsko infektivno oboljenje.

Lajmska bolest biva izazvana usled prisustva zaraženog krpelja i to iz roda Ixodes. Zato i jeste važno da ukoliko primetite krpelja na telu potražite pomoć stručnjaka, kako bi prvo izvadili sve njegove delove, a zatim i uradili neophodna testiranja.

Kako nastaje lajmska bolest?

Vrlo je važno znati da postoje tri stadijuma ovog oboljenja, a da je upravo iz tog razloga vrlo važno da krpelj bude izvađen u prvih 24 časa od uboda i to pravilno. A da bi bio pravilno izvađen, neophodno je da to učini stručno lice.

Obično je minimalno potrebno 48 sati, pa i duže da bi se neko zarazio Borrelia Burgdorferi, koja izaziva lajmsku bolest. Treba znati i to da je sedam dana prosečan period inkubacije, a da najčešće između 32 i 33 dana od dana zaražavanja mogu da se jave simptomi.

Nažalost, postoji takozvana kasna faza u razvoju lajmske bolesti, koja se najčešće ispoljava tek nakon što prođe godinu dana od infekcije.

Svakako je vrlo važno naglasiti i to da postoji nekoliko načina za zaražavanje. Osim direktnog uboda zaraženog krpelja iz pomenutog roda, do infekcije može doći i nakon nestručnog vađenja krpelja iz kože.

S obzirom na to da je 1959. godine dokazano čak da do zaražavanja može doći i transplantacijom, ali i transfuzijom, to se u periodu akutnog trajanja lajmske bolesti ne dozvoljava ljudima da daju krv.

Koji su simptomi lajmske bolesti?

U većini slučajeva se simptomi javljaju u periodu između trećeg i 33. dana od dana inficiranja, a najduži period kada se mogu ispoljiti simptomi lajmske bolesti jeste do 8 sedmica.

Stručnjaci procenjuju da je 7 dana prosečno vreme inkubacije, odnosno period od uboda zaraženog krpelja do pojave prvih simptoma.

U principu se razlikuju dve osnovne faze, odnosno tri stadijuma sa aspekta kliničke medicine. Iako je takav princip prikazivanja oboljenja jednostavniji, činjenica je da se tokom istraživanja došlo do zaključka da simptomi mogu početi kod bilo koga stadijuma.

Takođe treba naglasiti i to da može doći do preklapanja različitih stadijuma kod bolesnika, ali i da većina ljudi kod kojih je dijagnostikovana lajmska bolest ne prođu sve stadijume.

U ranoj fazi se nalaze prvi i drugi stadijum i obično se ispoljavaju vrlo brzo posle uboda, pa u narednih nekoliko meseci.

Simptomi uglavnom uključuju crvenilo oko mesta uboda, ali u tom slučaju obično ne dolazi do svraba ili bola, a u većini slučajeva je iritirani deo kože neobičnog oblika.

Kod nekih u ovom stadijumu može doći do bolova u mišićima i zglobovima, zatim do zamora i ukočenosti vrata, kao i do groznice i temperature, što su simptomi najsličniji gripu.

A što se tiče drugog stadijuma ove faze, on obično traje u periodu od nekoliko sedmica do nekoliko meseci nakon početka infekcije, a može se kod dece naročito javiti aseptični meningitis, dok su vidljive i promene na srcu i to primarno u vidu poremećenog rada srca i nekih znakova miokarditisa. U ovoj fazi dolazi do zahvatanja zglobova, a u većini slučajeva bivaju zahvaćena kolena.

Kasna faza je zapravo stadijum tri, a ona se najčešće ispoljava oko godinu dana posle infekcije, mada u određenim slučajevima može da se javi nakon nekoliko godina. U toj fazi, odnosno stadijumu su obično vidljivi neurološki i reumatološki, kao i dermatološki simptomi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply