pivski kvasac tablete

Pivski kvasac je sastojak koji se koristi za proizvodnju hleba i piva. Sastoji se od jednoćelijskih gljivica i ima gorak ukus. Pivski kvasac se koristi i kao nutritivni suplement. Bogat je izvor hroma, minerala koji Vašem telu pomaže da održi normalan nivo šećera u krvi. Pivski kvasac je takođe izvor vitamina B.

Pivski kvasac je dijetetski proizvod dobijen inaktiviranjem, odgorčavanjem i sušenjem ostataka aktivnog kvasca kod proizvodnje piva. Izuzetno je bogat vitaminima B kompleksa, ali sadrži i mnoge druge hranljive sastojke. Obiluje esencijalnim aminokiselinama a predstavlja i jedan od najbogatijih izvora gvožđa i hroma. Hrom je važan za normalno održavanje šećera u krvi pa se pivski kvasac preporučuje u dijetoterapiji dijabetičara.

Kako se koristi pivski kvasac

Pivski kvasac ima široku primenu kako u industriji tako i u svakodnevnoj ishrani kao dodatak, naročito za one koji imaju problem s apetitom i žele da se ugoje.

Pivski kvasac se može naći u raznim oblicima ‒ u prahu, u pahuljicama, kapsulama ili tabletama. Pivski kvasac u prahu može se konzumirati tako što se njime jednostavno pospe obrok ili pak tako što se razmuti u vodi ili u soku. Kada je u pitanju pivski kvasac u tabletama ili kapsulama, pre upotrebe se obavezno posavetujte sa lekarom. Ono što vam mi zasigurno možemo reći jeste da ih nikako ne smete koristiti dugotrajno.

Saznajte više>>>  Pivski kvasac upotreba za bolje zdravlje, debljanje, lice, kosu…

Pivski kvasac u bilo kom obliku treba pažljivo dozirati jer on sadrži tiramin, a velike količine tiramina u organizmu mogu biti uzrok visokog krvnog pritiska. Takođe, nije preporučljivo konzumirati pivski kvasac sa lekovima za gljivice, jer sam pivski kvasac je gljivica.

Pivski kvasac se može koristiti i za spoljašnju upotrebu u vidu maske za kožu, kosu ili nokte.

Pivski kvasac za gojenje

Jedno od najčešćih pitanja kada je pivski kvasac u pitanju jeste da li je on pogodan za povećanje telesne mase, odnosno za debljanje.

Zbog visokog sadržaja nutrijenata, pivskim kvascem možete pojačati apetit, pa samim tim i telesnu masu. Pored telesne, pivski kvasac povećava i mišićnu masu, jer sadrži značajne količine proteina.

Pivski kvasac je pogodan i za vegeterijance kao dodatak ishrani, upravo zbog visokog sadržaja nutrijenata, a u veganskim receptima se koristi kao zamena za parmezan.

Pivski kvasac za gojenje može se koristiti u raznim oblicima ‒ od praha do tableta, samo je potrebno konsultovati se sa lekarom pre upotrebe, kako ne bi došlo do neželjenih dejstava.

Pivski kvasac nutritivna vrednost – kalorije

Pivski kvasac sadrži mikroorganizme (mikroflore) koji pomažu vašem digestivnom traktu da normalno funkcioniše. Pivski kvasac je nutritivni suplement i može povećati nivo energije u vašem organizmu i ojačati vaš imuni sistem.

Pivski kvasac sadrži:

 • Proteine
 • Hrom
 • Selen
 • Kalijum
 • Gvožđe
 • Cink
 • Magnezijum
 • Tiamin (B-1)
 • Riboflavin (B-2)
 • Niacin (B-3)
 • Pantotenske kiseline (B-5)
 • Piridoksin (B-6)
 • Biotin (B-7)
 • Folne kiseline (B-9)

Što se tiče broja kalorija, on zavisi od tipa kvasca. Prosečan broj kalorija koje sadrži pivski kvasac kreće se između 15 i 20 kalorija, u zavisnosti od proizvođača. Najbolje je da koristite suvi pivski kvasac, jer svež može izazvati nadimanje. Dakle, sam pivski kvasac vam ne može pomoći da se ugojite, ali može vam pomoći tako što će vam pojačati apetit, pa ako spadate u grupu koja želi da se ugoji, počnite sa konzumiranjem ovog suplementa.

Napomena: Pivski kvasac ne treba koristiti više od dva puta godišnje u trajanju od po mesec dana. Bitno je da uzimanje pivskog kvasca za gojenje kombinujete sa fizičkim aktivnostima kako bi rezultati bili vidljivi.

Pivski kvasac kao lek

Osim što pomaže onima koji žele da se ugoje, pivski kvasac je prirodni lek za mnoge tegobe:

 • Reguliše probavu. Hranljive materije koje pivski kvasac sadrži podstiču pravilnu razgradnju i varenje hrane. Pivski kvasac takože sadrži takozvane dobre bakterije ili probiotike koji podstiču bolje varenje. Pored toga pomaže kod zaustavljanja dijareje.
 • Ublažava menstrualne tegobe. Devojke i žene koje uvrste pivski kvasac u svoju ishranu mogu značajno doprineti ublažavanju menstrualnih tegoba kao što su nadimanje, prekomerna potreba za hranom, nagle promene raspoloženja itd.
 • Dobar je za kožu. Vitamin B, koji se nalazi u pivskom kvascu, veoma blagotvorno utiče na kožu, naročito na onu koja je oštećena. Pivski kvasac može čak biti delotvoran i u lečenju ekcema.
 • Jača imuni sistem. Pivski kvasac je veoma bogat izvor selena, koji deluje kao moćan antioksidans i bori se protiv slobodnih radikala u organizmu, pa tako sprečava pojavu raznih bolesti.
 • Reguliše nivo šećera u krvi. Pivski kvasac pospešuje lučenje insulina, što doprinosi regulisanju nivoa šećera u krvi.
 • Leči grip i prehladu. Pivski kvasac pomaže u borbi protiv gripa i prehlade, kao i kod respiratornih problema izazvanih alergijom.
 • Doprinosi zdravlju srca. Dodavanjem pivskog kvasca ishrani snizićete loš holesterol, povećati dobar i tako sprečiti nastanak kardiovaskularnih bolesti.

Probiotske karakteristike pivskog kvasca mogu predstavljati efikasan način da prevenirate dijareju. Osim toga, pivski kvasac se koristi i za lečenje drugih poremećaja digestivnog trakta:

 • Dijareja izazvana antibioticima
 • Putnička dijareja
 • Sindrom nervoznih (iritabilnih) creva
 • Netolerancija na laktozu

Pivski kvasac može da doprinese boljoj energiji vašeg tela i može vašu kožu, kosu, nokte i oči održati zdravim. Može biti veoma efikasan u podršci vašeg nervnog i imunog sistema. Hrom, koji pivski kvasac sadrži, može da pomogne kontrolisanju nivoa šećera u krvi čak i kod pacijenata s dijabetesom tipa 2, kao i poboljšanju tolerancije na glukozu.

Zbog bogatog sadržaja minerala i oligoelemenata, pivski kvasac je izvrstan dodatak u kuhinji. Tačnije, on je dobar dodatak prirodnoj hrani. Naime, minerali koje pronalazimo u pivskom kvascu pomažu nam protiv stresa, osteoporoze, anemije i sličnih oboljenja.

Pivski kvasac tablete cena

Pivski kvasac tablete za debljanje možete pronaći u svakoj bolje snabdevenoj apoteci, a njihova cena je pristupačna i kreće se između 300 i 400 dinara za 40 tableta. Pre njihove upotrebe bi svakako trebalo da se posavetujete sa lekarom ili farmaceutom.

Pivski kvasac u prahu cena

Pivski kvasac u prahu možete naći u prodavnicama zdrave hrane i to po ceni od oko 300 dinara za količinu od 200 grama, u zavisnosti od proizvođača. Svakako, pre nego što ga kupite, proverite pouzdanost proizvođača.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply