lipoliza iskustva

U poslednjih 20 godina, gojaznost predstavlja jedan od glavnih zdravstvenih problema današnjice. Gojaznost utiče na rad krvnih sudova, na opšte fizičko stanje organizma, kao i na psihičku komponentu: gojazni ljudi su često povučeni, nezadovoljni sobom i depresivni. Razvojem moderne medicine, pojavile su se tehnologije i procesi za lakše gubljenje kilograma i topljenje masnih naslaga bez rigoroznih dijeta i napornih vežbi.

Od 1995. godine, u širokoj upotrebi je i tehnika koja se naziva lipoliza. Lipoliza predstavlja proceduru topljenja i uklanjanja neželjenih depozita masnih naslaga u telu. Lipolizom se može uticati na oblik tela i glave.

Lipoliza se najčešće radi na delovima tela koji ne mogu da se oblikuju na pravilan način uprkos redovnim treninzima u teretani, fizičkom aktivnošću u vidu trčanja i hodanja, kao ni rigoroznim dugim dijetama.

Najčešće se radi lipoliza kukova, butina, stomaka i brade.

lipoliza cena

Sredstva za lipolizu

Supstance koje je koriste za uspešan proces lipolize jesu petoprocentni fosfatidilholin i deoksiholati, koji su u upotrebi već nekoliko godina, a u telo se ubrizgavaju intravenskim putem da bi se pospešila jetra da očisti krv od masnih ćelija  i sprečavala pojava embolija masnim kapljicama. Tokom aplikovanja, aktivne supstance dovode do oštećenja membrana masnih ćelija u zoni ubrizgavanja, i “curenja” masti u krv, potom krv putuje do jetre, gde se razgrađuje i olakšava uklanjanje masti iz organizma prirodnim putem. Potrebno je biti obazriv prilikom razbijanja masnih naslaga, da ne bi došlo do naglog skoka holesterola i triglicerida u krvi.

Proces lipolize

Injekcija se ubrizgava direktno u masno tkivo. Sam proces ubrizgavanja aktivnih supstanci je bezbolan, ali nakon 15 minuta od procesa, dolazi do pojave svraba, crvenila i otoka regiona gde se aplicirala igla.

Nakon 2 sata, crvenilo i bol nestaju a otok regionalnog tkiva traje oko 2 nedelje. U sledećih 6 do 8 nedelja, koža je osetljivija nego obično. Konačni, uspešan efekat lečenja, pokazuje se oko 2 meseca nakon lipolize.

Sam proces traje od 20 do 30 minuta, nakon čega se odmah može otići iz ordinacije.

Da li je lipoliza efikasnija od liposukcije?

Da! Prednost lipolize u odnosu na liposukciju jeste što je manje invazivna procedura i manja je mogućnost naglog skoka holesterola i triglicerida u krvi.

Koliko tretmana lipolizom je potrebno za puni efekat ?

Ukoliko želite maksimalni efekat lipolize, potrebno je 3 do 4 tretmana. Proces razbijanja masnih ćelija je spor, a sama lipoliza jača kožu i zateže je. U zavisnosti od količine masnog tkiva osobe, nekada je i samo jedan tretman dovoljan za pun efekat.

Da li lipoliza ima neželjene efekte?

Pre procesa lipolize, potrebno je prestati sa uzimanjem lekova koji utiču na zgrušavanje krvi. Ukidaju se andol, acetisal, gingko biloba, vitamin E.

Nakon same lipolize, 3 dana treba napraviti pauzu od težih fizičkih aktivnost, a nakon toga, osoba se slobodno može vratiti sportu i treninzima!

Usled disbalansa u organizmu, preporučuje se konzumiranje 2 do 2.5 litra vode dnevno.

Lipoliza stomaka

Lipoliza stomaka nije vrsta dijete, niti metoda za dugotrajno gubljenje kilograma! Lipoliza stomaka se preporučuje uglavnom osobama koje nisu gojazne, već ne mogu da redukuju masne naslage u predelu stomaka uprkos redukovanom načinu ishrane i redovnoj fizičkoj aktivnosti. Dakle, lipoliza stomaka služi za skidanje masnih naslaga sa stomaka, čime se dobija bolji oblik vaše figure. Naravno, nakon tretmana lipolize, morate strogo voditi računa o zdravom režimu ishrane, unošenju tečnosti u organizam i vežbanju – ukoliko ne poštujete ovo pravilo, kilaža i masne naslage će se vrlo brzo vratiti!

Lipoliza stomaka se izvodi uzbrizgavanjem fosfatidilholina tankim iglama u masno tkivo stomaka, na dubinu od oko 13 mm. Sa proces lipolize traje oko 20 minuta, kod osobama sa više masnih naslaga, oko 30 minuta. Jednim tretmanom lipolize stomaka možete izgubiti oko 2 cm u obimu, a i više.

Lipoliza ne boli, jedino se može osetiti iritacija i peckanje u predelu kože ubodenom iglom. U zavisnosti od debljine masnog tkiva, preporučuje se obično 4 tretmana, jednom u 2 meseca. Međutim, pre lipolize stomaka, potrebno je posavetovati se sa lekarom, pacijenti koji imaju povišen holesterol posebno treba da budu obazrivi da im se stanje ne bi značajno pogoršalo.

Lipoliza tela

Osim masnih naslaga stomaka, lipolizom se mogu ukloniti masne naslage i sa drugih delova tela.

  1. Lipoliza je odlična metoda uklanjanja masnih naslaga iznad kukova! Supstanca koja se koristi jeste fosfatidilholin.
  2. Bafalo grba – grba nastala od masnih naslaga najčešće nastaje kao posledica Kušingovog sindroma ( nastalog usled poremećaja nadbubrežne žlezde ). Lipolizom se uspešno uklanja ovaj veliki estetski i funkcionalni problem.
  3. Lipolizom se možete rešiti podbradka i masnih naslaga na obrazu.
  4. Žene se, uz pomoć lipolize, mogu rešiti dugogodišnjeg celulita na butinama i zadnjici!
  5. Nakupljanje masnih naslaga na kolenima i rukama se može rešiti lipolizom!
  6. Muškarcima pomaže u rešavanju problema ginekomastije ( muških grudi ).

Efekti lipolize

Predviđeni efekti lipolize jesu:

Nakon 10 dana od lipolize – smanjenje obima do 4 cm

Nakon 4 nedelje – smanjenje obima do 7 cm

Posle 2 meseca – smanjenje obima do 12 cm

Iskustva sa lipolizom

Jako je bitno naglasiti da su zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost mnogo efikasniji u borbi protiv dobitka na težini i nakupljanju masnih naslaga nego lipoliza – lipoliza je odlična metoda za osobe koje, iz bilo kog razloga, nisu u mogućnosti da se reše suvišnih masnih naslaga.

Neželjenih efekata lipoliza nema, međutim, pacijenti često povrate staru telesnu težinu koju su imali pre lipolize – razlog tome je nepridržavanje strogo režima ishrane i pasivan način života, bez minimalne fizičke aktivnosti.

Dobra stvar kod lipolize je što se osoba može vratiti sportu već nakon 3 dana – razlog tome je što je procedura minimalno invazivna.

Zadovoljni muški pacijenti navode da im je lipoliza jako pomogla u rešavanju velikog estetskog problema – ginekomastije.

Iako važi nepisano pravilo da lipolizu rade žene, sve veći broj muškaraca se obraća hirurgu sa sličnim zahtevima.

Mnogi pacijenti koji nisu imali veliku količinu masnih naslaga, idealnu figuru su stekli već nakon prvog tretmana – nastavak tretmana nije bio potreban ukoliko su promenili način života i iz ishrane izbacivali masti, ugljene hidrate, slatkiše i brzu hranu.

Cena lipolize

Cena varira u odnosu na to koliko je tretmana potrebno. Jedan tretman košta oko 150 eura, u jačim bolnicama i oko 200 eura. Takođe, cena zavisi i od supstance koja treba da se aplikuje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply