liposukcija

Liposukcija je metoda kozmetičke hirurgije uklanjanja masti iz ljudskog tela u cilju dobijanja idealnog oblika tela. Liposukcija se sprovodi operativno uz pomoć tanke cevi ( kanile ). Kanila se ubacuje u telo, razbija granule masti i masne ćelije izvlači napolje. Liposukcija se može raditi na stomaku, kukovima, preponama, ali i na obrazima, bradi i vratu.

Važno je napomenuti da se liposukcijom dobija estetski prihvatljiv oblik tela, ali da se ne utiče dugoročno na gubitak telesne težine i nestanak celulita.

Liposukcija ima bolji efekat ukoliko osoba nema više od 30 % telesne težine kojoj teži, ako ima kvalitetnu i elastičnu kožu i ukoliko nije pušač.

liposukcija stomaka

Idealan kandidat za liposukciju

Nije svako podoban za liposukciju. Osoba koja je idealan kandidat ima više od 18 godina a manje od 45, u dobrom je zdravstvenom stanju, pridržava se strogog režima ishrane, ima kvalitetnu kožu i regulisala je telesnu težinu mesecima pre same liposukcije.

Osobe sa dijabetesom, slabim imunim sistemom i kardiovaskularnim problemima ne bi smela da se podvrgne liposukciji.

liposukcija listova

Liposukcija – korak po korak

  1. Osoba koja želi da se operiše i hirurg određuju cilj same liposukcije – određuju mesto operacije i sagledavaju moguće rezultate, posledice i komplikacije
  2. Sat vremena pre operacije se daju antibiotici, kao i u periodu posle operacije
  3. Dok je osoba u stojećem položaju, hirurg obeležava mesto za operaciju
  4. Uzimaju se fotografije pre i posle operacije da bi se uočile razlike i pokazao efekat operacije
  5. Pre same operacije, daju se lokalni anestetici i sedatiliv ( oralno ili u venu )
  6. Prave se mali, precizni rezovi
  7. u toku operacije se kontrolišu krvni pritisak, srčani puls i nivo kiseonika u krvi
  8. Pacijent, zbog anestezije, oseća “kao da ga neko grebe”
  9. Istog dana, pacijent može da ustane, da se prošeta a i da bude otpušten iz bolnice
  10. U zavisnosti od predela tela gde se radila liposukcija, osoba se može vratiti poslu i fizičkoj aktivnosti vrlo brzo.

Liposukcija stomaka

Liposukcija stomaka se radi ukoliko je osoba nezadovoljna svojih fizičkim izgledom. Da bi liposukcija stomaka bila što uspešnija, preporučuje se rigorozna dijeta 2 – 3 meseca pre same liposukcije – razlog je jednostavan: kanilom se lakše razbijaju masne naslage i manje masti ostane nakon same liposukcije.

Liposukcija stomaka se vrši ubacivanjem kanile kroz male rezove na koži ( oko 2-3 milimetara ).

Nakon što kanila “ogrebe” zid masne ćelije, masna ćelija curi kroz kanilu upolje.

Liposukcija stomaka nema dugoročan efekat ukoliko je osoba teža za više od 30 % od normalne težine na njenu visinu.

liposukcija-podbratka

Liposukcija lica i podbratka

Popularan naziv za liposukciju lica jeste fejslifting. Za razliku od stomaka, uspešnost liposukcije lica i podbratka veoma zavisi od elastičnosti kože.

Ovakva vrsta operacije spada u mikrohirurške intervencije – lekar mora voditi računa o brojnim strukturama ( arterijama, venama, nervima ) koje se nalaze na vatu i licu.

Osim uklanjanja masnih ćelija, jako je bitno raditi i na vraćanju kože u svoje prirodno, elastično stanje. Kanile nisu iste kao kod liposukcije stomaka – tanje su i kroz njih ističe manje masti.

Ovde je takođe bitan estetski momenat – lice i podbradak su vidljivi, tako da je mikrohirurška i estetska tehnika od presudnog značaja za uspešnu operaciju.

Liposukcija kolena i listova nogu

I ova vrsta operacije se vrši na zahtev nezadovoljne osobe koja ima probleme sa nakupljanjem masnih naslaga na listovima i kolenima.

Ipak, pacijent ne sme da ima prevelika očekivanja u vezi rešavanaj problema sa celulitom: celulit se može ukloniti samo na kratko, a za trajno uklanjanje celulita su zaslužni fizička aktivnost i zdrava ishrana.

Liposukcijom protiv oboljenja

Kada neko kaže reč “liposukcija” uvek se prvo pomisli na uklanjanje masnih naslaga sa izloženih regiona tela. Ali, liposukcijom se mogu rešiti i druga stanja koja nisu prouzrokovana nezdravim režimom ishrane i manjkom fizičke aktivnosti.

Liposukcija se koristi i za:

– uklanjanje dobroćudnih tumora masnog tkiva ( lipoma )

– uklanjanje muških grudi ( ginekomastija )

– probleme sa prevelikim znojenjem u predelu pazuha ( aksilarna hiperhidroza )

– rešava probleme sa metabolizmom masti ( lipodistrofija )

Da li liposukcija ima neželjene efekte?

Ukoliko je iskusan hirurg radio liposukciju – onda neće doći do značajnijih posledica. Rizik od komplikacija se može povećati ukoliko je u kratkom vremenskom periodu rađeno više liposukcija kod jedne osobe, ili, ukoliko je uklonjena značajna količina masti čime se iscrpljuje organizam.

Neželjeni efekti liposukcije se javljaju u vidu:

– znojenja, glavobolje i nelagodnost u preledu tela gde je rađena liposukcija

– osećaj svraba u predelu kože gde je napravljen rez

– kod nekih pacijenata, koža nije u mogućnosti da se vrati u svoje prvobitno elastično stanje – kod ovakvih pacijenata se javlja viseća koža

Ređi neželjeni efekti se javljaju u vidu promene boje kože operisanog predela, pojava ožiljka i razvoj infekcije predela rezane kože i oštećenje nerava i kože ( ovo se može dogoditi kod liposukcije lica i podbratka ).

Ukoliko osoba ne redukuje ishranu nakon liposukcije, može se dogoditi da telo skladišti mast na različito mesto u odnosu na ono gde su se taložile pre. Ovakvo taloženje masnih naslaga je mnogo opasnije od taloženja pre samog čina operacije.

Liposukcija je diskutabilna tema jer se uvek razmatra da li se razbijene masne ćelije potpuno uklanjaju kroz kanilu, ili određen broj dospeva i do krvnih sudova – što bi bilo fatalno – može doći do arterijske i venske tromboze i posledične embolije.

Zato se u periodu posle operacije kontroliše holesterol u krvi i redovno uzima stolica i krv.

Iskustva sa liposukcijom

Jako je bitno naglasiti da su zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost mnogo bolji “borci” protiv dobitka na težini i nakupljanju masnih naslaga nego liposukcija – liposukcija pomaže telu samo ako osoba sama smanji unos kalorija i redovno trenira.

Iako su neželjeni efekti brojni, i pacijenti često povrate staru telesnu težinu koju su imali pre liposukcije, liposukcija može biti i odlična metoda ukoliko je osoba čvrsto rešila da zauvek reši masnih naslaga i poboljša svoj fizički izgled.

U prvim danima nakon operacije, usled rezova, nije poželjno baviti se težim fizičkim aktivnostima. Ali već tada, potrebno je voditi računa o obrocima i o menjanju životnog stila.

Nakon 15-ak dana, telo je već spremno za vežbe i oblikovanje prirodnim putem.

Mladim osobama se ne preporučuje liposukcija – pravilnom ishranom i fizičkom aktivnošću, mlade osobe mogu brzo da dobiju idealan oblik tela – liposukcija se preporučuje samo osobama koje imaju probleme koji se dijetom ne mogu regulisati, kao što je ginekomastija ili dobroćudni tumor masnog tkiva.

Iako važi nepisano pravilo da liposukciju rade žene, sve veći broj muškaraca se obraća hirurgu sa sličnim zahtevima.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply