kalijum

Kalijum je mineral čiji nedostatak ne biste želeli da iskusite ni na trenutak. Od suštinske je važnosti za osnovno funkcionisanje organizma, a nizak nivo kalijuma može da uzme danak i mozgu i srcu.

Ovo je 10 najvažnijih korisnih svojstava kalijuma pa zato vodite računa da ga svakodnevno unosite u dovoljnim količinama.

  1. Bolje moždane funkcije

Vaš mozak najbolje radi kada je nivo kalijuma u vašem organizmu stabilan. Duži period vremena bez dovoljno kalijuma dovešće do toga da vaš mozak plati cenu. Najbolje je da izbegnete takvu situaciju tako što ćete obezbediti dovoljan unos kalijuma.

Da biste postigli najbolje i najzapaženije rezultate, pokušajte da unosite preporučene dnevne vrednosti svakodnevno, a to je 3,5 grama. To će verovatno podrazumevati odricanje od prerađene hrane i stavljanje naglaska na sveže voće i povrće, međutim, vredno je truda i počeće da isplaćuje dividende u obliku boljeg zdravlja mozga.

Na koji način kalijum pomaže: Kalijum pomaže da protok kiseonika do vašeg mozga bude veći, a mozak će zahvaljujući tome bolje obavljati svoj posao. Kada nema dovoljno kalijuma, manje kiseonika dospeva do mozga, a vi ćete osetiti neželjene posledice koje isprva mogu biti neprimetne ali će se pogoršavati sve dok problem ne bude rešen.

kalijum

  1. Kalijum za mišiće

Vaši mišići vam u velikoj meri pomažu da pregurate dan, a ako ne praše iz svih cilindara teško ćete obaviti dnevne aktivnosti bez osećaja umora. Bilo da pokušavate da formirate čistu mišićnu masu ili samo pokušavate da održite zdravlje mišića, kalijum je ono što vam je potrebno.

Jedan od simptoma lošeg metabolizma je slabost i oštećenje mišića, stoga, da bi vam mišići bili što zdraviji, tražite namirnice koje imaju visok sadržaj kalijuma i navalite na njih svaki put kada odete u bakalnicu. Ovo podrazumeva banane, naravno, a isto tako i avokado, suvo grožđe i suve kajsije.

Na koji način kalijum pomaže: Kalijum čuva zdravlje mišića tako što deluje na ćelijskom nivou i repolarizuje ćelije mišića i tako im pomaže da se brže i efikasnije oporave.

  1. Umanjuje rizik od pojave srčanih problema

Ako unosite dovoljno kalijuma imaćete manje šanse za pojavu srčanih problema kao što su infarkt i bolesti srca. Ako vam je već dijagnostikovan srčani problem, verovatno su vas upozorili da vodite računa o nivou kalijuma.

Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da dosta namirnica bogatih kalijumom, takođe sadrže i antioksidante i druge minerale koji su dobri za srce i vode boljem ukupnom zdravlju. Da bi profil zdravlja vašeg srca bio potpun, trudite se da svakodnevno dovoljno vežbate, na primer, šetate, radite vežbe snage ili jogu.

Na koji način kalijum pomaže: Vaš kardiovaskularni sistem ima koristi od smanjenog nivoa krvnog pritiska, usled čega je naprezanje krvnih sudova i srca manje. U opuštenijem stanju, srce i arterije bolje funkcionišu, a to za rezultat ima više energije sada i duži život pred vama.

  1. Održava ravnotežu fluida

Svakodnevni unos dovoljne količine kalijuma pomaže da vaši unutrašnji fluidi budu uravnoteženi. Kalijum je samo jedan deo jednačine, a vi morate biti sigurni da unosite dovoljno svih važnih minerala kako bi elektroliti u krvotoku bili uravnoteženi.

Morate da pazite koliko natrijuma unosite, budući da većina jela u restoranima, kioscima sa brzom hranom i prerađena hrana sadrži dosta soli lošeg kvaliteta. Ako sami pripremate hranu imaćete kontrolu nad količinom natrijuma u njoj. Kalcijum je još jedan mineral na koji morate da pazite da biste održali zdravu ravnotežu fluida u organizmu.

Na koji način kalijum pomaže: Kalijum, kao i kalcijum i natrijum, održavaju ravnotežu elektrolita u organizmu. Uzimanje dovoljne količine vode je od suštinske važnosti za dobru ravnotežu fluida, a na vama je da utvrdite koja količina vode dnevno odgovara vašoj telesnoj građi i težini.

  1. Jače kosti

Kalijum je jedan od elemenata u slagalici kostiju koji ne želite da zaboravite. Kalcijum dobija najviše pažnje kada je reč o esencijalnim mineralima važnim za zdravlje kostiju, međutim, moraćete da pazite i na duge, uključujući i kalijum.

Organizam je sistem složenih podsistema koji sadejstvuju da biste mogli da se krećete. Kosti ne zavise samo od jednog minerala, već od niza vitamina i minerala koji dovode do toga da napreduju. Verovatno ne obraćate previše pažnje na kosti sve dok ne počnu da se javljaju problemi, stoga je najbolje da budete proaktivni i pomognete im da budu zdrave pre nego što iskrsne neki problem.

Na koji način kalijum pomaže: Zajedno sa kalcijumom, foforom, managanom i drugim ključnim mineralima, kalijum deluje na održavanje snage i zdravlja kostiju. Kostima su potrebni pravi minerali da bi ostale čvrste i da ne bi došlo do pojave osteoporoze, a kalijum je tu veoma važna stavka.

  1. Smanjuje nivo stresa

Svima bi nam prijalo malo manje stresa u današnjem modernom svetu, a nivo kalijuma je ključ za rukovanje okidačima stresa u svakodnevnom životu. Možda čak i ne primetite kada nemate dovoljno kalijuma, a to dovodi do pretranog stresa bez obzira što vama to trenutno deluje normalno ili se smatrate osobom podložnom stresu.

Kalijum koristi svaka ćelija vašeg organizma da bi mogla da funkcioniše, jedino razumno objašnjenje je da ako ne uzimate dovoljno kalijuma nećete moći da se dobro izborite sa stresom.

Na koji način kalijum pomaže: Kalijum vam pomaže tako što stišava stres i pomaže regulaciji krvnog pritiska. Iznenadili biste se koliko manje stresa osećate kada vam je krvni pritisak na zdravom nivou. Pomaže i opuštanju mišića i tako vas čuva od povećane tenzije i pogoršavanja situacije.

  1.   Protiv visokog krvnog pritiska

Visok krvni pritisak je svakako nešto zbog čega bi trebalo da brinete i to je razlog zašto ga vaš lekar proverava svaki put kada odete na pregled. Svakodnevnim unošenjem prave doze kalijuma smanjićete nivo krvnog pritiska, a trebalo bi i da praktikujete ishranu i način života koji su povoljni za krvni pritisak.

Postoji nekoliko ozbiljnih oboljenja do koji dovodi visok krvni pritisak, uključujući infarkt, moždani udar i dijabetes. Ne dozvolite sebi da budete izloženi ovim moguće pogubnim oboljenjima. Fokusirajte se na usnos kalijuma sve dok vam ne pređe u naviku.

Na koji način kalijum pomaže: Kalijum opušta krvne sudove, omogućuje krvi da slobodno teče i smanjuje nivo krvnog pritiska. Naravno da to nije jedini faktor koji drži krvni pritisak na povodcu, konsultujte lekara da bi vam preporučio promene u ishrani i načinu života koje možete da preduzmete da biste bili zdravi.

  1. Poboljšava metabolizam

Kalijum će prodrmati lenji metabolizam i vratiti ga na pravi put i prirodni nivo efikasnosti. Ako ste iskusili da vam je teško da skidate kilograme dok ste na dijeti za mršavljenje, uzrok tome može biti usporen metabolizam koji je jednostavno takav, a može i biti pogoršan zbog niskog nivoa kalijuma.

Unošenje dovoljnih količina kalijuma otvara prostor drugim mineralima da rade svoj posao. Zamislite vitamine i minerale koje svakodnevno uzimate kao tim napravljen tako da vam pomogne da postižete najbolje rezultate. Da bi tim dobro funkcionisao, svaki član mora da se pokaže i odradi svoj deo posla. Ako nedostaje samo jedna komponenta, tim će biti neefikasan i može doći do kompletnog urušavanja.

Na koji način kalijum pomaže: Kalijum pomaže organizmu da razlaže i metaboliše hranu i doprinesi tome da drugi minerali odrade svoj deo posla. To je timski igrač koji je vitalna komponenta za metabolizam vašeg organizma.

  1. Pospešuje funkcionisanje nervnog sistema

Vaš nervni sistem ima veliku korist od redovnog konzumiranja hrane bogate kalijumom. Možda nećete opaziti promenu na bolje čim počnete da uzimate više kalijuma, ali nedostatak istog dovešće do simptoma koje ćete odmah uočiti.

Ovo je složen sistem odgovoran za slanje signala po čitavom organizmu, a osim toga vam i pomaže da stupate u interakciju sa svetom koji vas okružuje. To baš i nije nešto o čemu vodimo previše računa, a ako ga pravilno negujete sa odgovarajućom dozom kalijuma iz hrane koju jedete, bolje će se ponašati prema vama zauzvrat.

Na koji način kalijum pomaže: Kalijum pomaže nervnom sistemu da funkcioniše onako kako treba tako što pomaže vašem organizmu na ćelijskom nivou. Kada je vaš nervni sistem srećan, videćete da će se vaše zdralje i blagostanje vremenom popraviti.

  1. Sprečava mišićne grčeve

Jedan od znakova da nemate dovoljno kalijuma je grčenje mišića iz čista mira. Ako ste preforsirali mišiće pa oni počnu da se grče to je razumljivo i ne mora biti posledica nedostatka kalijuma. Ali ako dobijate grčeve u mišićima koji nisu previše naprezani, trebalo bi da povedete računa o unosu kalijuma.

Grčevi u mišićima ne moraju biti veliki problem ali prevencija pomoću kalijuma je jednostavna. Mišićni grčevi i trzanja mogu biti rani znaci da vam je nivo kalijuma nizak. Preduzmite akciju da popravite ovu neravnotežu i videćete poboljšanje simptoma.

Na koji način kalijum pomaže: Kalijum sprečava grčenje mišića tako što pomaže tkivu da se opusti. Kada dobijete grč mišića iz čista mira, povećajte unos kalijuma i vidite da li će grčevi nestati.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply