Meke i rumene usne odraz su zdravlja i lepote, no preterane vrućine i hladnoća često su najveći neprijatelj njihovom zdravlju i lepoti.

Naime, koža na usnama je vrlo tanka i osetljiva, a one su deo tela koji najčešće ostaje nezaštićen. Leti ih ne hidriramo dovoljno, a zimi se jedva setimo prekriti lice šalom.

A upravo zbog hladnog vazduha i jakih vetrova, usne postaju suve i ispucane, a s vremenom počinju peckati ili neugodno svrbeti. Naravno, postoje i drugi razlozi koju uzrokuju suvoću usana kao što je nedovoljan unos tečnosti, lizanje usana, preterano korišćenje kozmetičkih proizvoda i pušenje.

Pa kako se brinuti o zdravlju usana tokom zimskim dana?

Prvi korak je prekriti ih dobro šalom kada idete van, a kod kuće možete pripremiti razne pilinge i maske koji će obogatiti vaše usnice vitaminima i mineralima.

No za početak bi trebali promeniti neke ustaljene navike kojima nesvesno štetite usnama jer kad je reč o zdravlju naših usana, sami smo sebi najveći neprijatelji. Većina naših navika može dovesti do suvih, bolnih i iritirajućih usana, a evo nekoliko od njih.

Navike koje negativno utiču na zdravlje usana

1. Nemojte lizati usne

Lizanje usana je stvarno dobar osećaj. Tako ih hladite i ovlažujete, no samo na trenutak. Vaša pljuvačka isušuje usne, a enzimi u pljuvački koji čiste usnu šupljinu i razgrađuje hranu, previše su jaki za vaše usne.

2. Dišite kroz nos

Izbegavajte disanje kroz usta. Kao prvo, izgleda neprivlačno, a kao drugo, to je loša navika za zdravlje vaših usana jer svakim dahom malo po malo isušujete svoje usne.

3. Pijte mnogo vode

Voda je ključ prirodno lepih usana jer tako hranite svoje usne hranjivim materijama. Pokušajte dnevno popiti 8 velikih čaša vode.

4. Povećajte unos voća i povrća

Ishrana ima veliki uticaj na zdravlje usana koje ovisi o stalnom unosu određene količine vitamina i minerala. Za sjajne usnice jedite puno zelenog povrća i voća bogatih vitaminom E i vitaminom B kao što su avokado, papaja, kivi i bobičasto voće.

5. Nikamo bez balzama za usne

U torbici uvek imajte balzam za usne ili grožđanu mast. Balzam za usne će hidrirati usne, a grožđana mast će dati mekoću i nežnost usnama, sprečiti upalu i ubrzati zaceljivanje ispucanih usana.

Ako su vaše usne izrazito oštećene i suve, upotrebite balzam za usne s kremom koja hladi. Mažite usne svaka četiri sata.

6.  Nemojte koristiti jeftine kozmetičke preparate

Jeftini ruževi i balzami za usne potamnit će i isušiti kožu na usnama. Umesto njih, koristite hidratantne ruževe od poznatih brendova, a dobra navika je namazati usne balzamom pre nego nanesete ruž za usne.

Kućna nega usana

Nakon što ste otkrili kojim navikama nesvesno štetite usnama, vreme je da im pružite i odgovarajuću negu. Evo nekoliko naših saveta za lepe i zdrave usne.

1. Vazelin

Vazelin je najjednostavnije rešenje za hidrataciju vaših usana. Pre spavanja namažite usnice vazelinom. Svaka tri dana četkicom za zube napravite piling usana tako da nežnim kružnim pokretima četkicom masirate usne namazane vazelinom.

2. Med

Med će ukloniti tamne mrlje sa usana, a takođe će omekšati i dati punoću usnicama. Namažite usne medom pre spavanja i probudite se s mekanim usnama ujutro.

3. Šećer

Kao što bi trebali vršiti piling svoga tela, tako bi morali vršiti i piling svojih usana kako bi ih oslobodili mrtvih ćelija kože. Pomešajte pola supene kašike šećera s istom količinom meda.

Smesu nanesite na usne i prstima ih nežno trljajte u krug petnaestak sekundi. Nakon pilinga obavezno nanesite hranljivi balzam za usne.

4. Sveži krastavac

Izrežite krastavac na tanke listiće i njima trljajte usnice. Kasnije namažite usne medom, vazelinom ili balzamom za usne. Krastavac će hidrirati i smiriti suvu kožu i osloboditi usne od tamnih mrlja.

5. Ulje i maslac

Maslac, maslinovo, susamovo, kokosovo i bademovo ulje će prirodno ovlažiti usne i nahraniti ih hranljivim materijama. Namažite usnice pre spavanja, a ostatke ulja ujutro iščetkajte četkicom.

6. Maslinovo ulje, med i šećer

Pomiješajte kafenu kašiku maslinovog ulja i kafenu kašiku meda s dve kafene kašike šećera. Nanesite pastu na usne i masirajte ih 15-ak sekundi nežnim kružnim pokretima. Promene će biti vidljive već za dva dana.

7. Vrećice zelenog čaja

Vrećice zelenog čaja jedan su od najstarijih domaćih lekova za ispucale usne. Namočite vrećicu zelenog čaja u vruću vodu i pritisnite vrećice čaja na usne kojih 4-5 minuta.

Što pre započnite s pravilnom negom usana to ćete pre imati zdrave, lepe, pune i rumene usne.  Ako vam ni ovi domaći lekovi neće pomoći, posavetujte se s dermatologom.

Možda je razlog suvim usnama i konzumacija određenih lekova, pa se posavetuje s lekarom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply