Znate li nekoga ko nije odrastao na sendvičima sa kikiriki puterom i želeom? Teško, barem ja ne poznajem takve. Sa kikiriki puterom možete da uradite mnogo toga – možete ga mazati na hleb, praviti kolačiće, koristiti kao užinu u bilo koje vreme, praviti energetske šejkove i čak jesti sa krekerima. Kikiriki puter je bio deo moje svakodnevne ishrane u detinjstvu, u ovom ili onom obliku, ali kako sam odrastala i počela da brinem o kalorijama i obimu struka, kikiriki puter je postao davna uspomena na detinjstvo, sve do nedavno. Puter od kikirikija, omiljena dečja užina, postao je zdrava hrana za odrasle zbog mnogih korisnih svojstava.

Sigurna sam da su se mnogi od vas nakon odrastanja držali podalje od ove namirnice, međutim, odskora lekari i nutricionisti preporučuju kikiriki puter kao deo svakodnevne ishrane. Verovatno se pitate zašto je kikiriki puter zdrav? Umerena količina kikiriki putera zadovoljava dnevne potrebe za hranljivim materijama, a preterivanje u bilo čemu nije dobro; isto važi i za puter od kikirikija. Da se ne biste pitali da li je kikiriki puter dobar za zdravlje, odabrali smo 10 najvažnijih korisnih svojstava ove namirnice. Pročitajte članak da biste saznali sve o dobrim stranama kikiriki putera.

kikiriki puter

 1. Odličan izvor proteina

Proteini su gradivni elementi našeg organizma. Oni stvaraju mišićnu masu bez sala, utiču na razvoj i regeneraciju mišića, a namirnice bogate proteinima se duže vare pa, iz tog razloga, imate duži osećaj sitosti. Ako tražite zamenu za meso, orašasti plodovi su izvrstan izvor proteina. 2 kašike kikiriki putera sadrže približno 7g proteina. Ako ste aktivni i bavite se sportskim aktivnostima, potrebno vam je više proteina u dnevnoj ishrani.

 • Umesto šećera, možete dodati 2 kašike kikiriki putera u šejk od banane ili smuti. Tako ćete dobiti sjajan proteinski šejk. Mnogi treneri preporučuju dodavanje putera od kikirikija u proteinski šejk jer se tako dodatno povećava sadržaj proteina.
 • Odličan način da započnete dan je malo kikiriki putera na kriški integralnog hleba; tako ćete dobiti proteine koji će vam obezbediti dovoljno energije za svakodnevne aktivnosti.

puter od kikirikija

 1. Dobar je za srce

Kardiolozi najtoplije preporučuju konzumiranje bar jedne pregršti orašastih plodova da bi srce bilo zdravo. Ako niste u mogućnosti da poslušate ovaj savet, onda je kikiriki puter odličan način da dnevnoj ishrani dodate i orašaste plodove. Puter od kikirikija će vam obezbediti sve dobre stvari koje dolaze od kikirikija. Ulje kikirikija smanjuje rizik za pojavu arteroskleroze, oboljenja kod koga dolazi do skupljanja arterija, njihovog tanjenja i sužavanja.

 • Sadržaj masti u kikirikiju sličan je onom u maslinovom ulju. One pomažu u regulaciji nivoa holesterola i snižavaju nivo triglicerida u krvotoku.
 • Druga masna hrana, kao što su maslac, margarin i obično ulje, imaju suprotan efekat u poređenju sa uljem kikirikija koje je nezasićena mast.
 1. Dobar izvor kalijuma

Svi smo čuli da je kalijum zdrav ali mnogi od nas ga ne unose dovoljno kroz hranu. Jedna od prednosti kikitiki putera je i ta da je on odličan izvor kalijuma. Glavna funkcija kalijuma je da poništava loš uticaj natrijuma. Naša hrana je prepuna natrijuma, a on je poguban za normalno funkcionisanje organizma. Štetna dejstva, usled dugotrajne akumulacije natrijuma, uključuju i hronične bolesti, kao što su visok krvni pritisak, gojaznost, srčana oboljenja i još mnogo toga.

 • Da biste povećali unos kalijuma, jednostavno uzmite neko povrće, kao što su šargarepa ili celer i iskoristite zdravi kikiriki puter kao umak.
 • Ako volite krekere, možete da uradite isto; samo namažite malo kikiriki putera na krekere i tako ćete neutralisati dugotrajno negativno dejstvo natrijuma, koga ima u velikim količinama u krekerima.
 • Vodite računa da kupujete nesoljeni kikiriki puter jer sada i njega ima u ponudi na tržištu.
 1. Doza mangana

Mangan je još jedan mineral koji je važan za zdravlje i vitalnost. Dve kašike zdravog kikiriki putera sadrže 0.58mg mangana, a to je veliki udeo u preporučenim dnevnim količinama ovog minerala. Ključna uloga magana je aktiviranje enzima koji smanjuju nivo toksina. Zdrav nivo mangana je važan za varenje jer ovi enzimi razlažu hranljive materije unete hranom i pomažu njihovu apsorpciju u krvi. Treba li da navedem još nešto da bih vas navela da jedete kikiriki puter?

 • Mangan utiče na regeneraciju i razvoj tkiva. Veoma je važan za zaceljenje posekotina i rana.
 • Dobar je za zdravlje kostiju i povećava njihovu gustinu.
 • Mangan stvara barijeru koja štiti naše ćelije od psihološkog stresa.
 1. Pojačava dejstvo niacina

Niacin, odnosno vitamin B3, je veoma važan za funkcionisanje naših ćelija. Za regulisanje metabolizma je potrebna zdrava doza niacina. Ovaj vitamin je zadužen za pretvaranje hrane u energiju i funkcioniše kao katalizator u hemijskoj reakciji koja dovodi do toga. Takođe, ima ključnu ulogu u regeneraciji i sazrevanju ćelija, kao i razvoju tkiva. Još jedan važan vitamin je vitamin B6; vitamin B6 jača imuni sistem i drži na odstojanju obične prehlade i grip.

 • Dve kašike kikiriki putera sadrže 4,4mg vitamina B3 i skoro 0,17mg vitamina B6.
 • Ovo možda izgleda kao beznačajna količina ali na duže staze ove male količine pomažu poboljšanju celokupnog zdravlja.
 1. Nenadmašan izvor „dobrih masti“

Verovatno znate da nisu sve masnoće loše, a da je vašem organizmu potrebna neka količina masti da bi bio zdrav i svakodnevno funkcionisao. Najveća briga koju većina ljudi ima u pogledu kikiriki putera jeste da se od njega goji. Da, ima visok sadržaj masti ali znate šta? Sve masti u kikirki puteru su „zdrave masti“ ili nezasićene masti. Ovo je dobra vrsta masti koja smanjuje nivo holesterola u krvi i tako pomaže srcu i jetri. Visok nivo holesterola izaziva niz problema, a konzumiranjem ovih zdravih masti možete se osloboditi holesterola ili barem smanjiti njegov nivo.

 • Vrsta masnoće koju sadrži kikiriki je slična onoj u maslinovom ulju i avokadu.
 • Ove zdrave masti funkcionišu kao gorivo i pomažu vam da budete aktivni čitavog dana.
 1. Trenutno podiže nivo energije

Kao što smo već rekli, kikiriki puter ima dobre količine proteina i masnoće pa vam može obezbediti priličnu količinu energije, dovoljnu za čitav dan. Zato je ovo savršen doručak. Dobro je da ga jedete i uveče kada se osećate iscrpljeno i kada vam je potrebno da momentalno podignete nivo energije. Ponekad, kada dugo ne jedemo, nivo šećera pada, stoga sledeći put kada vam se to dogodi, znate za čim da posegnete.

 • Ako bolujete od dijabetesa ili nekog drugog oboljenja koje izaziva nagli pad šećera u krvi, trebalo bi da držite pored sebe teglu sa kikiriki puterom.
 • Sendvič sa kikiriki puterom i integralnim hlebom je odličan obrok nakon vežbanja.
 • Dobićete sjajno energetsko piće ako pomešate dve banane, ¼ šolje mleka i dve kašike kikiriki putera. Ubacite sve u blender, dobro ppromešajte i dobićete trenutni „podizač“.
 1. Krcat vlaknima

Da li ste znali da je kikiriki puter, uz sve ostale hranljive materije, takođe i dobar izvor vlakana? Hranljiva vlakna imaju niz važnih funkcija; najvažnija je ta što pomažu varenje i regulišu pražnjenje creva. Lekari i nutricionisti insistiraju na zameni proizvoda od belog brašna onima od celog zrna jer su oni dobar izvor vlakana. Vlakna ne dolaze samo u obliku onih cerealija koje liče na karton, zapravo, unos vlakana možete povećati i brojnim ukusnim zamenama, kao i voćem, povrćem, sočivom i, naravno, kikiriki puterom!

 • Dve kašike kikiriki putera sadrže oko 2g vlakana.
 • Deluje kao mala količina ali je dodatni izvor vlakana.
 • Puter od kikirikija i ovseni keks sa suvim grožđem ne samo da su ukusna užina, već su i krcati vlaknima.
 • Kikiriki puter možete dodati i granola pločicama; tako ćete dobiri ukusan obrok prepun vlakana.
 1. Pomaže kod mršavljenja

Jedno od najčešćih pitanja „da li je kikiriki puter dobar za mršavljenje?“, ima jednostavan odgovor „DA!“; slučajno je ovo jedna od mnogih prednosti kikiriki putera. Ovo funkcioniše veoma jednostavno. Kada želite da skinete kilograme trebalo bi da dodate vlakna i proteine u ishranu, a izbacite ugljene hidrate i masti. Već smo vam naveli hranljiva svojstva kikirikija. Bogat je i jednim i drugim.

 • Još jedan razlog zašto bi trebalo da se prepustite uživanju u kikiriki puteru, posebno kada pokušavate da smanjite unos kalorija pa vam često nedostaje energija. Puter od kikirikija će vam obezbediti neophodnu energiju.
 • Ako pokušavate da smanjite porciju, kikiriki puter će i to da uradi! S obzirim na to da sadrži proteine i vlakna, a i jedno i drugo se duže vare, nećete dugo biti gladni.
 • Sendviči sa kikiriki puterom su odličan zalogaj u slučaju dnevnih napada gladi.
 1. Štiti od nekoliko zdravstvenih problema

Često posežemo za multivitaminima i suplementima kada nam hrana ne obezbeđuje hranljive materije neophodne za zadravu ishranu. Nema tu ničeg lošeg ali je uvek bolje uneti vitamine i minerale u prirodnom obliku. Organski, nesoljeni kikiriki puter je krcat svim ovim dobrim hranljivim sastojcima. Kikirki puter sadrži sve ono dobro čega ima u kikirikiju.

 • Redovno uzimanje kikirikija smanjuje šanse za pojavu dijabetesa tipa 2.
 • Kikiriki je orašasti plod ali je i mahunarka, a redovna upotreba kikirikija i njegovog ulja sprečava pojavu žučnog kamenca
 • Sadržaj kalijuma u kikiriki puteru poništava dejstvo natrijuma; tako nas štiti od problema kao što su visok krvni pritisak, oboljenja srca i moždani udar.
 • Prirodni vitamin E u kikirikiju deluje kao antioksidant i odličan je za kosu i kožu.

Trebalo bi da uvedete u dnevnu ishranu kikiriki puter u nekom obliku da biste osetili sva korisna svojstva o kojima smo vam govorili.

Saznajte više>>> Kako napraviti puter od kikirikija

Kako izabrati pravi kikiriki puter

Sada kada znate koliko je dobar kikiriki puter, verujemo da jedva čekate da se domognete jedne tegle ove ukusne namirnice. Na tržištu postoji mnogo vrsta kikiriki putera pa je veoma važno da znate ovih nekoliko saveta da biste izvukli maksimalnu korist iz kikiriki putera.

 • Uvek tražite prirodni kikiriki puter. Proivođači ponekad, da bi obogatili ukus, dodaju veštačke arome i mnogo šećera. Ovo možda popravlja ukus ali uništava dobra svojstva kikiriki putera.
 • Pročitajte deklaraciju na tegli kikiriki putera da biste videli koliko natrijuma sadrži. Ovo je najvažnija stvar koju morate da znate. Previše natrijuma ne samo da je loše po vas, već i ubija orašasti ukus kikirikija.
 • Birajte organske vrste kikiriki putera, kad god je moguće.
 • Ukoliko kikiriki puter želite da koristite za spremanje jela, izaberite one sa veštačkom aromom jer će to obogatiti ukus jela.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply