ruzmarin-biljka

Ruzmarin predstavlja obavezan začin u svakoj dobro opremljenoj kuhinji. Oni koji vole da jedu meso kažu da je odličan kao sredstvo kojim se ono pre pripreme može istrljati, a svako zna da je fantastičan u kombinaciji sa belim lukom na pečenim krompirima. Ali poput majčine dušice i nane, ova biljka ima pozitivna dejstva koja sežu daleko preko kulinarskih. Ruzmarin poseduje čitavo bogatstvo lekovitih osobina, a možete ga gajiti i sami. Evo nekih najbitnijih informacija o pozitivnim dejstvima ruzmarina na zdravlje i o tome kako uzgajanje ruzmarina u kućnim uslovima može biti jedna od najjednostavnijih stvari koje možete sami uraditi. Uživajte!

Ruzmarin je drvenasta biljka sa igličastim listovima. Njegov miris se ne može pomešati ni sa čim drugim i može se naći u mnogim biljnim vrtovima. U pojedinim južnim predelima ruzmarin može rasti preko cele godine, a biljka se razvija u grmlje sa opojnim mirisom koje se može koristiti čak i za uređenje vrtova.

Blagotvorno dejstvo ruzmarina na zdravlje

Prema tvrđenju studija u časopisu JournalofNeurochemistryandNatureReviewsNeuroscience, aktivna komponenta ruzmarina, karnozolska(ruzmarinska) kiselina, može čak zaštititi mozak od oštećenja, uključujući ono kod šloga i degeneracije usled dejstva toksina i slobodnih radikala.

Grci su takođe primetili dejstvo ruzmarina u eliminaciji stresa. Moderna istraživanja su pokazala da su medicinske sestre izložene mirisu ulja ruzmarina pre polaganja ispita, ispoljavale daleko manju anksioznost na istom. Sugeriše se da miris esencijalnog ulja ruzmarina može zapravo smanjiti nivoe kortizola; kortizol je poznat kao stres hormon.

Međutim, nije samo miris ruzmarina lekovit; terapijska dejstva ruzmarina zalazi čak i u površinsku primenu. Pomešan sa uljem i primenjen na koži, ruzmarin se dokazao kao sredstvo protiv opadanja kose. Takođe se može koristiti za tretiranje mišićnih bolova i artritisa, pri čemu smanjuje intenzitet bolova istovremeno poboljšavajući cirkulaciju. Koristan je isto tako i kod kožnih tegoba, poput modrica i ekcema.

Konačno, preparati ruzmarina (kao što je čaj) mogu biti i za unutrašnju upotrebu. Problemi sa varenjem i glavobolje se lako mogu ublažiti ovim jednostavnim lekom sa kuhinjske police.

Pročitajte i Evo šta sve leči čudesna biljka ruzmarin

Mnoge od zdravstvenih blagodeti ruzmarina proističu iz njegovih antioksidantnih kvaliteta, štiteći ćelije od oštećenja koja nastaju delovanjem toksina i slobodnih radikala. Pozitivni efekti ruzmarina na zdravlje uključuju:

Smanjenje anksioznosti, podizanje raspoloženja
Poboljšanje memorije
Zaštitno dejstvo na mozak
Smirujuće delovanje
Olakšavanje bola
Olakšavanje glavobolje
Zaštitu protiv oštećenja DNK
Lečenje artritisa, anti-inflamatorno dejstvo
Toničko dejstvo na kožu
Toničko dejstvo na kosu
Smirujuće delovanje na digestivni trakt
Poboljšanje imuniteta
Poboljšanje cirkulacije
Detoksikaciju jetre
Prevenciju kancera (zbog toga što sadrži karnozol, supstancu za koju je utvrđeno da poseduje anti-kancerogene karakteristike)

Uzgoj ruzmarina – vodič

Uzgajanje ruzmarina je malo komplikovanije nego što je to slučaj sa nekim baštenskim biljem, ali se svakako radi o biljci „za početnike“. Možete je uzgajati napolju u sezoni, a u toplijim klimatima i preko cele godine. Ako niste sigurni u to kako će tolerisati vremenske prilike na vašem podneblju, stavite je u saksiju. Ruzmarin je odlična saksijska biljka.

Uzgajanje ruzmarina iz semena može biti teško. Iz tog razloga, mnogi savetuju da kupite već proizvedenu sadnicu iz lokalnog rasadnika. To vam daje početnu prednost i ostavlja malo mesta za neuspeh. Samo se postarajte da biljka koju kupite bude organskog porekla. Sadnice koje se prodaju po radnjama često znaju biti natopljene hemikalijama i po nekoliko puta pre nego što se nađu na policama.

Vašem ruzmarinu neće biti neophodna velika količina vode, iako voli vlažnije uslove. Imajte to na umu ukoliko nameravate da prebacite biljku unutra za vreme zimskih meseci. Obožava sunce i toplotu i istinski će napredovati samo kada dobija dovoljno sunčeve svetlosti, tokom čitavog dana – stoga ga nemojte saditi u hladovini.

Počnite tako što ćete posejati seme ruzmarina ili kupiti već proizvedenu sadnicu u lokalnom rasadniku (koji se bavi organskom proizvodnjom po mogućstvu).

Posadite ga na lokaciji gde će dobijati dosta sunčeve svetlosti; ruzmarin cveta na suncu. Postarajte se da se ne pregreje na toplom letnjem vremenu.

Povremeno ga zalivajte, ali pazite da ga ne natopite vodom; biljci ne treba mnogo vode da bi rasla. Dozvolite zemljištu da se osuši između dva zalivanja.

Ruzmarin možete uzgajati napolju tokom proleća i leta ako živite u delu sveta sa hladnim jesenima i zimama.

Pripremanje ruzmarina

Žetva ruzmarina je jednostavna i možete je obaviti čim dovoljno poraste. Jednostavno isecite grančicu 7-15 centimetara naniže. Skidanje vrhova neće doprineti rastu vaše biljke kao sečenje dužih partija grančica.
Ako želite da osušite ruzmarin, vežite njegove snopove kanapom i okačite naglavačke sve dok se ne osuši u potpunosti. Alternativno, možete za to upotrebiti dehidrator za hranu. Ruzmarin se vrlo lako suši i čuva svoje osobine i aromu tokom čitavog tog procesa.

Kada je reč o površinskoj primeni, ulje obogaćeno ruzmarinom je najbolje. Skinite listiće sa grančica i blago ih izgnječite kako bi pustili ulja. To možete učiniti pomoću oklagije. Teglu umereno napunite listićima ruzmarina i zalijte ih maslinovim uljem. Stavite teglu na osunčan prozor i dozvolite da se sadržaj natapa 3-5 nedelja; toplota sunca će pomoći da se oslobode ulja iz ruzmarina. Odstranite listiće ceđenjem i pretočite ulje u čistu teglu. Da pojačate lekovita svojstva još i više, dodajte nekoliko kapi esencijalnog ulja ruzmarina.