Spelta zdrava žitarica za doručak, hleb, bebe – sok od spelte

Sadržaj:
– žitarica spelta i zdravlje
– hleb od spelte
– upotreba za bebe
– za doručak
– zeleni sok od spelte

Spelta, drevna žitarica, smatra se rođakom pšenice iako je nastala dosta pre nje. Mi je drugačije zovemo i krupnik ili pir a ono što je interesantno je da je ova žitarica puna hranljivih sastojaka zbog čega je i veoma lekovita. Spelta je prvi put počela da se uzgaja u Mesopotamiji, 5000 godina pre nove ere i tada se koristila najviše kao osnova za pravljenje hleba. Kasnije, masovno je počela da se koristi i u Severnoj Americi. Prijatnog je ukusa i vrlo lako se vari. U narednim redovima pročitajte za šta je sve žitarica spelta dobra i kako od nje možete napraviti hleb.

spelta zitarica

Za šta je dobra žitarica spelta

O lekovitim dejstvima spelte ima dosta podataka iako ona nije toliko popularna kod nas. Hranljiva je jako i bogata aminokiselinama, dobro utiče na ceo probavni sistem i dobra je za dizanje imuniteta. S obzirom da hleb od spelte spada u zdrav hleb, preporučuje se dosta i sportistima.Žitarica spelta se najčešće koristila u kineskoj medicini gde se občno davala iscrpljenim osobama kojima je zdravlje narušeno (usled povraćanja, dijareje, slabog varenja i opstipacije). Takođe se često koristi i tzv dijeta od krupnika, tj spelte koja je dobra za smetnje u metabolizmu, oboljenja bubrega i slično. Ako se leči određeno oboljenje, ne sme se prestati sa uzimanjem lekova, bez obzira što jedete speltu.

Spelta žitarica je puna vlakana zbog čega je dobra za održavanje dobrog holesterola i uništavanje lošeg, isto tako se preporučuje konzumiranje spelte kod srčanih oboljenja. Koliko je ona dobra po zdravlje govori i podatak da utiče na zdravlje digestivnog trakta i takođe može u mnogome da pomogne kod regulacije hormona. Fosfor, kalcijum i bakar iz ove žitarice pozitivno utiču na zdravlje kostiju i dosta utiču na obnavljanje hrskavice. Na ovaj način spelta sprečava oboljenja poput artritisa, osteoporoze i slično.

Hleb od spelte

Hleb od spelte jako podseća na ražani hleb jer je tamne boje a dobija se od speltinog brašna. Pravljenje ovog hleba je jednostavno, pravi se kao svaki drugi hleb samo uz izmenjene sastojke.

hleb od spelte recept

Brašno od spelte se pomeša sa vodom, toplom i doda se malo soli i maslinovog ulja. Sve to odstoji 30 minuta a onda se testo stavi u već podmazanu posudu i peče se na 150 stepeni oko 60 minuta. Kada se ispeče, hleb se zamota u krpu kako bi se lepo ohladio. Šta vam je tačno potrebno od sastojaka za hleb od spelte? Oko 500 grama brašna od spelte, 300-400ml tople vode, oko 3 kašičice maslinovog ulja, kašičica soli i prašak za pecivo. Brašno od spelte može da zameni skoro svako brašno, pšenično, integralno i možete ga koristiti u svim receptima.

Spelta za bebe

Za ishranu beba stručnjaci obično preporučuju da im ne dajete ono što vi inače ne biste jeli. Pa tako, kada je reč o spelti koja je jako zdrava i dobra za ceo organizam i uopšte za zdravlje, možete joj dati ovu žitaricu mešanu sa kinoom. Mnoge bebe pre nego što napune godinu dana probaju i nar i ove žitarice tako da što se spelte tiče, bojazni nema, ona je za bebe dobra. Naravno, samo nemojte preterivati sa količinom. Speltu možete bariti ali nemojte je predugo kuvati kako ne bi izgubila sve korisne materije.

Jedna napomena: Bebama je najbolje da uvedete speltu u trenutku kad počnete da joj uvodite hranu bogatu glutenom. Možete slobodno napraviti griz od spelte. Ova žitarica u sebi ima glutena ali je ovde krhkiji zbog čea se odlično rastvara u vodi. Takođe, u ovoj žitarici ima čak više vlakana nego što ima u pšenici.
Griz od spelte se isto sprema kao i pšenični, može da se sprema i sa vodom a isto tako vašoj bebi možete napraviti slatku i slanu varijantu.

Spelta za doručak

Spelta ima poseban način pripreme, obično se ostavi da odstoji preko noći i takođe se obično bari. Nju naravno možete jesti za doručak, pogotovu ako inače jedete žitarice, ubacite speltu u vaš doručak, odnosno musli i uživajte u ovoj hranljivoj žitarici koja će vam obezbediti neophodnu energiju od ranog jutra.

Zeleni sok od spelte

Zeleni sok od spelte, prvo je postao popularan u Americi kao potpuno prirodan proizvod koji se koristi u prevenciji tumora i raznih malignih oboljenja. Ovaj sok je apsolutno prrodan, dobija se od jedne žitarice-spelte i apsolutno je neškodljiv. Nakon mnogih istraživanja, utvrđeno je čak da zeleni sok pomaže u borbi sa rakom prostate, raka limfnih žlezda kao i kod šećerne bolesti, bronhitisa i osteoporoze. Takođe, ovaj sok koji je najveću primenu našao u lečenju raznih bolesti našao je primenu pre svega u lečenju a takođe je dobar i kao okidač za dobro raspoloženje jer sadrži triptofan, koji se naziva i hormon sreće. Ako se redovno uzima, ovaj zeleni sok od spelte poboljšava rezultate u periodu od 10 do 12 dana. Prvi rezultati su primetni u vidu jačeg gvožđa kao i nižem nivou glukoze.

sok od spelte

Ako vam ostane dosta soka od spelte, nemojte ga čuvati u frižideru. Sipajte ga u posudu sa ledom i zaledite ga. Tako ga na primer možete dodati u limunadu ili u čašu vode i osvežiti se i u isto vreme poboljšati zdravlje svog organizma. Ukus ovog soka baš i nije prijatan, kada ga pijete imate utisak da pijete sok od trave. Zbog toga, možete po želji dodati neko itno voće, ukus soka će se izmeniti a vi ćete uneti sve hranljive sastojke koji su vam neophodni. Sok od spelte možete sami da napravite samo prvo treba da zasadite semenke (najbolje bi bilo da ovo uradite ako imate baštu). ZA sok se bere trava, kada poraste i stavlja se u blender uz dodavanje leda. Preporučuje se da se nakon 20 dana ispijanja ovog soka koji je dobar za sve, napravi pauza.

Ako želite da konzumirate speltu, nju možete naći u više oblika, u vidu celog zrna, brašno, griz ili testenina od spelte. U kom god obliku da je konzumirate, biće odlična po vaše zdravlje.

Iako već izlazimo iz zime, spelta je inače poznata kao namirnica koja jako dobro greje, prirodno zagreva organizam. Zato je ona mnogima omiljena namirnica pogotovu u zimskom periodu

Loading...
loading...
loading...

Be the first to comment

Leave a Reply