Brusnice mnogi jedu kao poslasticu, najčešće se kupuju one u sušenom obliku i konzumiraju se uz musli ili druge žitarice. Međutim, jako malo ljudi zna koliko su one dobre po opšte zdravlje kao i na koje sve bolesti mogu pozitivno da utiču. Plodove brusnice najviše vole da jedu divlje životinje a za lečenje su je prvo koristili Indijanci. Mnogi plodove brusnice mešaju sa borovnicom iako brusnica ima plodove crvene boje. Pored čaja i sušenih bobica, mnogi vole da jedu brusnice u obliku kompota. Razlog za to je kiselost ploda koji je dosta ukusniji kada mu se doda šećer.

Plod brusnice je kiselog, malo oporog ukusa i crvene boje. Bogata je antioksidansima i flavonoidima i sadrži visok nivo C vitamina. Takođe je izvor mnogih sastojaka koji se koriste u proizvodnji lekova. U sledećim redovima će biti reči o tome kako je brusnica dobra za zdravlje celog organizma. U mnogim eksperimentima koji su izvođeni na životinjama, dokazalo se da brusnica ne samo da ubija ćelije raka već zaustavlja i njegovo širenje, tačnije metastaze. Ova biljka ima odlično dejstvo i na lečenje gihta i reume.

Brusnica i zdravlje

Kada je reč o lekovitosti brusnice, ona je najpoznatija kao lek za urinarne infekcije i za ešerihiju koli koja zahteva dugo lečenje. Lekari tvrde da sok od brusnice ovde igra najbitniju ulogu i da kada se iskoreni ova bakterija, posle ispijanja soka postoji 20% manje šansi da se ista vrati u organizam. Takođe, čaj od brusnice se dosta koristi za urinarne infekcije a takođe je plod brusnice odličan laksativ. Brusnica je odlična za lečenje gonoreje, bolesti jetre, kamena u bubregu, kancera, za artritis. Zbog svega navedenog, bitno je brusnicu konzumirati češće, kao preventivu.

Brusnica je bogatija vitaminom C više nego bilo koje voće, zbog čega je ovo jako hranljiva biljka koja odlično utiče na celokupno stanje u organizmu.Odlična je i za jačanje imuniteta. Ova biljka se u mnogim zemljama redovno koristi, u vidu bobica ili čaja, mnogi je smatraju univerzalnim lekom za sve zbog čega zauzima bitno mesto na trpezi. Brusnica se preporučuje za konzumiranje dijabetičarima jer snižava nivo glukoze u krvi a isto tako je dobra da se jede za poboljšanje vida. Za ovu biljku mnogi kažu da je prirodni antibiotik zbog prisustva hipurične kiseline koja je isto zaslužna i za antibakterijska svojstva brusnice. Isto tako, ovaj plod povišava dobri holesterol a smanjuje onaj loši i sprećava kvarenje zuba.

Sok od brusnice se pokazao kao jako delotvoran kada je u pitanju lečenje raka jajnika. Naime, zbog mnogih zračenja i lekova, telo postane rezistentno na sve terapije zbog čega dolazi i do slabljenja nervnog sistema kao i bubrega. Naučnici koji su radli na oom ispitivanju, koristili su ekstrakt od brusnice i tvrde da se prvi rezultati primete nakon ispijanje jedne čaše soka od brusnice. Antioksidans tipa A kojeg ima samo u brusnici, vezuje se uz protein u ćelijama tumora i ne da im da rastu.

Brusnica za urinarne infekcije

Kada je reč o urinarnim infekcijama najbolje sredstvo za lečenje je čaj od brusnice koji se odlično pokazao kod lečenja ešerihije koli, hlamidije a isto tako je dobar i za lečenje helikobakterije koja se stvara u želucu. Dokazano je da sastojci iz brusnice mogu da promene strukturu bakterije ešerihije koli zbog čega je ova biljka najefikasnija u suzbijanju ove bakterije.

Količina koju treba piti kada se ustanovi prisustvo bakterije je jako mala. Kada je reč o konzumiranju soka, dovoljna je jedna čaša dnevno.

Kako čaj od brusnice utiče na urinarne infekcije?

Krajnje pozitivno jer zahvaljujući ispijanju ovog čaja bakterije ne mogu da se zalepe za zid bešike. Takođe, mnoga naučna istraživanja su potvrdila lekovitost brusnice za urinarne infekcije a takođe je ovaj čaj dobar i za normalizaciju rada creva kao i za lečenje kandide. Takođe, s obzirom da ovaj čaj može da se pravi i od ploda i od lista ove biljke, oba su jednako delotvorna za urinarne infekcije.

Brusnica kao lek za bubrege

Pesak ili kamen u bubregu može da izazove velike probleme, najnesnosniji su bolovi koji se stvaraju kada se pesak ili kamen pokrene. Tada može pocepati sluzokožu i oštetiti organe što će rezultirati krvlju. kako ne biste razmišljali o posledicama koje ovo oboljenje modernog doba može da izazove, konzumirajte brusnicu, tačnije čaj od brusnice za koju je dokazano da čisto organizam od svih tipova infekcija. Za čaj od brusnice u slučaju bolesti bubrega čak kažu da je bolji od antibiotika, tačnije da posle dužeg ispijanja smanjuje potrebu za antibioticima. Bolje da konzumirate prirodne preparate nego da pijete lekove čiji sastav može da izleči neko oboljenje ali isto tako zbog hemijskih supstanci da stvori novo.

Brusnica za bebe i decu

Brusnica je odlična biljka koja se preporučuje u ishrani beba i dece, bebama smete da je dajete kad napune osam meseci. Brusnicu bebama možete pripremati zajedno sa voćem ili napraviti kašu, kao na primer kašu u kojoj ćete iskombinovati kajsije, brusnicu i grčki jogurt. Kajsije prvo operite i ubacite u blender, brusnice prvo potopite u vrelu vodu da omekšaju pa ih onda stavite u blender. Treba vam oko deset komada sušenih brusnica i dve sveže kajsije. Kad se usitni sve iz blendera, dodajte 4 kašike jogurta i ako je previše gusto možete dodati malo vode.
Ova kaša ne mora samo da bude za bebe, možete ovu smesu zamrznuti na štapiće i davati je i starijoj deci i ukućanima kao poslasticu.

Za bebe i decu bi trebalo doktor da odredi doziranje, jer čaj na primer, ne bi trebalo da se pije u neograničenim količinama.

Brusnica u trudnoći

Čaj od brusnice se preporučuje da se pije u trudnoći zbog urinarnih infekcija koje skoro svaka trudnica ima. Ovaj čaj je dobar da se pije za blaže upale, ako su kojim slučajem jače, prvo treba da se obratite lekaru i da se trudite da izbegnete antibiotike koji u trudnoći nisu preporučljivi. Brusnica je bezbedna ali zbog oksalne kiseline se ne preporučuje da se pije stalno, bitno je praviti pauze. Poslednja istraživanja su pokazala da brusnica pozitivno utiče i na bakterije u ustima ali isto tako i na čir na želucu i rak želuca.