snimak-pluca

Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) je termin koji obuhvata sve bolesti ili poremećaje koji oduzimaju dah, a to su hronični bronhitis i emfizem povezan sa otežanim prolaskom vazduha.

Ali, najčešće se ipak radi o hroničnom bronhitisu koji je odgovaran za 85% slučajeva otežanog disanja i opstrukcije pluća.

Najveća opasnost koja se krije iza ove bolesti je njena progresivnost, što znači da ako se ne prepozna na vreme i adekvatno se leči, dolazi do pogoršanja rada respiratornog sistema i razvoja brojnih zdravstvenih komplikacija.

Simptomi hronične opstruktivne bolesti pluća

Simptomi opstruktivne bolesti pluća često ostanu neprimećeni sve do kad ne dođe do značajnog oštećenja pluća koje se obično s vremenom samo pogoršava.

Ako se po prvi puta srećete sa reči hronična opstruktivna bolest pluća ili niste sigurni patite li od ovog stanja koje izaziva otežano disanje, ovo su glavni simptomi koji ukazuju na ovu bolest:

 • pomankanje daha tokom svakodnevnih aktivnosti
 • hronični kašalj
 • teško disanje
 • stezanje u grudima
 • česte respiratorne infekcije
 • umor i nedostatak energije
 • prva stvar koju uradite ujutro je prečišćavanje grla zbog viška sluzi u plućima
 • iznenadan gubitak težine

Hronični kašalj je najčešće prvi simptom bolesti. U početku se uglavnom javlja u jutarnjim satima, a sa vremenom se javlja tokom celog dana popraćen iskašljavanjem. Ali, kašalj se često zanemaruje jer ljudi misle kako se na taj način pluća prirodno čiste.

Ako imate 1 ili više simptoma na redovnoj bazi, svakako potražite savet lekara jer je rano otkrivanje hronične opstruktivne bolesti pluća  ključ za uspešno lečenje.

Nažalost, trenutno ne postoji lek za opstruktivnu bolest pluća, a broj obolelih sve više raste. Međutim, postoje mnogi načini kako se može usporiti njegov razvoj i uspešno se kontrolisati.

Izbegnite dim cigarete na bilo koji način

Dim cigarete može pogoršati napade astme

Najbitniji (ali mnogima i najteži) korak je prestanak pušenja.

Kad govorimo o prestanku pušenja, mislimo i na elektronsku cigaretu. Zapravo, trebali biste izbegavati dim bilo koje vrste. Ako niste pušač, pokušajte izbegavati pušačke prostore jer i pasivno pušenje može ostaviti negativne posledice na vaša pluća.

Budite aktivni

I odlazak u šoping može pomoći da se ublaže simptomi opstruktivne bolesti pluća

Fizička aktivnost druga je najvažnija stvar koju možete učiniti kako bi smanjili simptome opstrukcije pluća. Možda se na prvu ne čini logično kako bi oni koji imaju probleme sa disanjem trebali vežbati, ali redovno vežbanje zapravo može ojačati disajne mišiće, poboljšati disanje te ukupnu snagu i izdržljivost.

Bilo koja aktivnost, pa i šetanje ili odlazak u trgovinu mogu biti od velike pomoći.

Zdrava ishrana

Obogatite svoju ishranu s povrćem, voćem i omega-3 masnim kiselinama

Zdrava ishrana može poboljšati simptome opstruktivne bolesti pluća. Vaša ishrana bi se svakako trebala sastojati od svežeg povrća i voća kako bi organizmu osigurali obilje vitamina, minerala i vlakana, a agrumi su posebno korisni jer sadrže kvercetin.

Isto tako, morski plodovi, ribe i čia semenke bogate su omega-3 masnim kiselinama koje deluju protivupalno na upalu disajnih puteva.

Ako patite hronične opstruktivne bolesti pluća svakako morate izbeći pasterizovano mlečne proizvode jer oni mogu začepiti disajne puteve. Isto tako, klonite se konzervirane i smrznute hrane te šećera jer konzervansi i veštačke boje mogu pogoršati napade astme.

Lekovite biljke i dodaci hrani

I biljke mogu pomoći da se ublažite simptomi hronične opstruktivne bolesti pluća.

Nekoliko biljaka i dodataka ishrani se godinama koriste za ublažavanje simptoma sličnih opstrukciji pluća.

Neke od tih biljaka su začini kao što su majčina dušica i timijan, a drugi se koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini kao što su ginseng, kurkuma i crvena (plamena) kadulja.

Dodatak ishrani melatonin takođe može pružiti olakšanje.

Izbegnite stres

Smanjite stres i pročitajte koju dobru knjigu

Stres može pogoršati simptome hronične opstruktivne bolesti pluća kao što su otežano i plitko disanje, tako da je važno kontrolisati nivo stresa.

Naravno, ne možete izbeći sav stres, ali možete ga smanjiti određenim tehnikama i aktivnostima koje će vas smiriti i opustiti. Pokušajte sa tehnikama disanja, meditacijom i jogom, a ako ste jedan od onih koje ove aktivnosti više živciraju nego opuštaju, pokušajte da se opustite tako da popodne malo odspavate, slušate umirujuću muziku ili čitate knjigu.

Kontrolišite disanje

Naučite tehnike disanja.

Određeni položaji disanja i tehnike opuštanja mogu vam pomoći u efikasnijem disanju, a prema Američkom udruženju za disajne bolesti, tehnike disanja kao što su “napući usne” ili disanje iz dijafragme pozitivno deluju na disajni sistem.

Ove tehnike povećavaju nivo kiseonika u krvi, ubrzavaju cirkulaciju krvi te uklanjaju depresiju, teskobu i napetost.

Pa kako primeniti ove tehnike disanja?

Disanje “napući usne”

Polako udišite kroz nos dve sekunde.

Napućite usnice kao da svirate flautu ili gasite sveću i polako izdahnite.

Ponovite ove korake 3 puta.

 • Disanje iz dijafragmeLezite na leđa na ravnu površinu i savijte kolena.
 • Jednu ruku stavite na gornji deo grudnog koša, a drugu na stomak ispod rebara.
 • Polako udahnite kroz nos i brojite do 5.
 • Ruka na prsima trebala bi biti nepomična, a ona na stomaku bi se trebala podignuti.
 • Zadržite dah brojeći do 5
 • Polako izdahnite kroz usta, opet brojeći do 5.
 • Ponavljajte ovu vežbu 5 do 10 minuta (možete je raditi i sedeći na stolici savijenih kolena)

  Savesno uzimajte prepisane lekove

  Vaš  lekar će vam prepisati lekove koje bi trebalo da se uzimaju, ali vaši postupci kod kuće mogu osigurati da prepisani tretman bude što više efikasan.

  Pre nego što odete iz lekarske ordinacije, budite sigurni da ste shvatili sve uputstva koje vam je lekar objasnio.

  Ako vam određeni lek stvara zdravstvenih problema, odmah o tome obavestite lekara i nikada nemojte prestati na svoju ruku uzimati prepisane lekove.

  Ako koristite inhalatore za lakše disanje, budite sigurni da su uvek puni. Među kvalitetnijima su sigurno Philips inhalatori.

  I na kraju zapamtite da je hronična opstruktivna bolest pluća više nego bolest pluća. Iz nje se mogu razviti kardiovaskularne bolesti, osteoporoza i depresija. Sumnjate li da imate jedan od mogućih simptoma hronične opstruktivne bolesti pluća odmah posetite lekara.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply