alga spirulina nacin upotrebe

Šta je alga spirulina ?

Alga spirulina je jedan od najstarijih oblika života na Zemlji. U stvari, ova modrozelena mikroalga je delimično odgovorna za proizvodnju kiseonika u atmosferi, koji milijardama godina unazad omogućava različitim oblicima života na planeti da se razviju. Alga spirulina je prva ”superhrana” na svetu, jedna od namirnica koja je najbogatija hranljivim sastojcima na Zemlji.

Dostupna je alga spirulina u prahu, kao i alga spirulina kapsule.

Spirulina ima između 55 i 70% proteina (više od govedine, piletine i soje), 8 esencijalnih i 10 ne-esencijalnih aminokiselina, kao i visok nivo gama-linolenske kiseline (GLA), beta-karoten, linolnu kiselinu, arahidonsku kiselinu, vitamin B12, gvožđe, kalcijum, fosfor, nukleinske kiseline RNK i DNK, hlorofil i fikocijanin, kompleks pigment-protein koji se nalazi samo u modrozelenim algama.

Spirulina je mikroalga oblika spirale, koja prirodno raste u toplim, svežim jezerskim vodama. Njena duboko modrozelena boja je ono što daje vodi zelenu boju. Spirulina se takođe neguje i ubira u veštačkim akumulacijama.

alga spirulina iskustva

Za šta je dobra alga spirulina ?     

Alga spirulina pruža širok spektar zdravstvenih koristi gotovo odmah nakon konzumiranja. Ona pruža trenutni podsticaj nečije energije, pomaže da se poboljša izdržljivost i smanjuje zamor. Spirulina poboljšava imuni sistem, a takođe pruža i izuzetnu podršku za srce, jetru i bubrege. Spirulina je takođe prirodni detoksifikator, oksigeniše krv i pomaže da se telo očisti od toksina i drugih nečistoća koje mogu biti uzrok bolesti ili drugih zdravstvenih komplikacija. Dakle, kada je u pitanju alga spirulina upotreba joj je zaista veoma široka. Spirulina je takođe prirodno sredstvo za smanjenje apetita, a to pomaže da se poboljša sistem za varenje tela. Ona takođe ima vrlo moćna antioksidativna svojstva i pomaže da se balansira pH organizma, čime se smanjuju upale po celom telu na bezbedan način.

Alga spirulina za mršavljenje

 Alga spirulina za mršavljenje dokazano ima pozitivan učinak. Kao što smo pomenuli, ona smanjuje apetit i poboljšava rad digestivnog sistema, pored toga što ubrzava metabolizam – što sve ide u korist zdravom i bezbednom gubljenju suvišnih kilograma. Alga spirulina je i prirodni prečistač organizma, pomaže eliminisanje svih toksina i nečistoća iz tela čime s etakođe pospešuje proces mršavljenja. Zahvaljujući svom bogatom nutritivnom sastavu, spirulina će vas dugo držati sitim i zadovoljiti dosta od vaših potreba za hranljivim materijama.

Kako se pije spirulina ?     

Kako uzimati spirulinu? Kao što smo rekli, alga spirulina je dostupna u obliku tableta i praha. Tablete se uzimaju sa malo vode i veoma su praktične za oralnu upotrebu. Spirulina prah se mahom dodaje u hranu ili pića, a i praktičniji je za spoljašnju upotrebu. Ako nemate spirulina prah, za spoljašnju upotrebu možete koristiti i izmrvljene spirulina tablete.

Što se tiče doze, obično se konzumiraju 2-3 spirulina tablete dnevno – mada bi dozu najbolje bilo odrediti u saradnji sa lekarom.

Spirulina dnevna doza

Kada je u pitanju spirulina dnevna doza obično iznosi od 2.000 do 3.000 miligrama, što se najčešće konzumira u četiri do šest porcija od 500 miligrama po svakoj. Navodi se da su čak i velike doze spiruline bezbedne, ali trebalo bi da izbegavate ovu algu ako imate fenilketonuriju ili autoimuni poremećaj. Čak i ako ste zdravi, razgovarajte sa doktorom pre uzimanja spiruline ili drugih suplemenata.

Alga spirulina iskustva  i nuspojave    

Kada je u pitanju alga spirulina isksustva su zaista u većini slučajeva pozitivna. Sportisti vole da koriste ovaj čudotvorni suplement, pre svega jer omogućacva povećanje izdržljivosti i energije. Takođe, spirulinu koriste osobe koje imaju povećanu potrebu za gvožđem i proteinima. Spirulina tablete se često koriste kao sredstvo za mršavljenje, ali i preventivno za jačanje imunog sistema. Generalno se mogu koristiti u različite svrhe, ali i u različitim dozama – shodno stanju koje se želi tretirati. Spirulina prah je popularan dodatak maskama za negu lica.

Kada je u pitanju alga spirulina nuspojave gotovo da i nema. Iskustva pokazuju da je alga spirulina bezbedna i efikasna super hrana, koja se veoma dobro vari, bez neželjenih dejstava. Ona, međutim, sadrži jod, tako da oni alergični ili osetljivi na jod treba da izbegavaju spirulinu. Takođe, spirulina se ne preporučuje osobama koje imaju bubrežne probleme, budući da ima visok sadržaj proteina.

Saznajte više>>> Spirulina alga za mršavljenje, jači imunitet, kontrolu pritiska i šećera

Neki suplementi spiruline i drugi oblici modrozelenih algi mogu biti kontaminirani bakterijom ili teškim metalima. U ovim slučajevima, ne postoji bezbedno doziranje, svaki iznos može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su uznemiren stomak, slabost, ubrzani rad srca i oštećenja jetre. Kontaminirane alge ponekad čak mogu biti i fatalne. Spirulina koja se uzgaja u prirodnom okruženju će najverovatnije biti kontaminirana, pa se držite sorti gajenih u kontrolisanim uslovima.

Tokom trudnoće i dojenja ne treba koristiti spirulinu, upravo zbog nedovoljnih istraživanja u vezi njenog dejstva na plod, kao i usled moguće kontaminacje alge teškim metalima.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply