mutna mokraca u trudnoci

Mutna mokraća nije neuobičajena pojava i, u brojnim slučajevima, to nije razlog za paniku. Međutim, ovo može da bude i znak nekog osnovnog oboljenja.

Zdrava mokraća je bistra i svetložute boje. Nezdrava mokraća može da bude mutna, tamna ili nalik mleku. Do ovoga dolazi usled brojnih različitih razloga, uključujući i polno prenosive bolesti, dehidraciju, infekcije ili bolesti koje uz urinarni trakt zahvataju i druge sisteme organizma. Premda se mutna mokraća javlja i kod muškaraca, kod žena je češća jer je građa ženskog tela pogodnija za razmnožavanje ešerihije koli u bešici.

U najvećem broju slučajeva, mutna mokraća je znak infekcije urinarnog trakta, odnosno infekcije mokraćnih puteva. Infekcija urinarnog trakta je druga po učestalosti vrsta infekcije kod ljudi. Godišnje više od 8 miliona pacijenata poseti domove zdravlja zbog infekcije mokraćnih puteva.

Uz zamućenost, moguće je da urin ima i neprijatan miris. Ovo može da bude alarmantno, a javlja se u svim starosnim grupama. Brojni pacijenti imaju mutan urin ali pojava nije praćena bolovima, dok drugi osećaju pečenje prilikom mokrenja.

Da bi lekar uspostavio tačnu dijagnozu i odredio odgovarajući način lečenja, prilikom pregleda morate detaljno da opišete sve prateće simptome mutne i beličaste mokraće.

Uzroci i simptomi

Simptomi kod mutne mokraće se razlikuju  u zavisnosti od uzroka. Ishodište problema može da bude u mokraćnim putevima, reproduktivnom, endokrinom ili kardiovaskularnom sistemu, kao i u drugim organima.

Budući da su infekcije mokraćnih puteva tako česte, dobro je znati moguće simptome:

 • bol u trbuhu
 • grčevi bešike
 • abnormalna boja mokraće, kao što su tamna, ružičasta ili krvava
 • neprijatan miris mokraće
 • često mokrenje ili smanjena količina mokraće
 • bolno mokrenje ili osećaj pečenja prilikom mokrenja
 • neizdrživa potreba za mokrenjem

Ovo su neki od simptoma koji mogu da upućuju na neki drugi problem a ne infekciju urinarnog trakta:

 • jaka glad
 • povišena telesna temperatura
 • povišeni krvni pritisak
 • ukočenost zglobova
 • mučnina i povraćanje
 • oticanje nogu, ruku, lica, a moguće i trbuha
 • dehidracija
 • uvećani limfni čvorovi
 • sekret iz vagine ili penisa
 • neočekivano smanjenje ili povećanje telesne težine

Neke osobe počinju da paniče istog časa kada primete da imaju mutan urin. Mutna mokraća u trudnoći je takav primer, mada često nema razloga za brigu.

Ovo su neki od mogućih uzroka pojave mutne mokraće kod opšte populacije:

 • infekcija mokraćnih puteva
 • kancer bešike
 • problemi sa bubrezima
 • upala ili infekcija prostate
 • polno prenosive bolesti
 • kardiovaskularne bolesti, uključujući i hipertenziju i zatajenje srca
 • neke autoimune bolesti
 • izlaganje vrućini ili dehidracija
 • dijabetes
 • srpasta anemija
 • leukemija
 • limfom

Mutna mokraća sa jakim mirisom

Osobe sa povišenim nivoom ketona u mokraći koje praktikuju ishranu sa malim unosom ugljenih hidrata ili poste, kao i oni koji imaju problema pri kontroli dijabetesa, mogu da imaju urin sa jakim mirisom. Kada je nivo ketona u mokraći povišen, ona ima slatkast miris sličan acetonu.

mutna mokraca u trudnoci

Mutna mokraća sa jakim mirisom može da bude i znak dehidracije, posebno ako miriše kao amonijak. Ako imate infekciju mokraćnih puteva ili ste trudni, mokraća takođe može da ima neprijatan miris.

Imajte na umu da i mokraća koja normalno izgleda, povremeno može da ima neobičan miris. Do ovoga dolazi usled namirnica koje jedemo. Pivo, beli luk i kafa, predstavljaju primere namirnica od kojih mokraća kože da ima jak miris.

>>> Tamna boja mokraće 3 glavna razloga

Mutna mokraća kod muškaraca i kod žena

Nije tajna da se muška i ženska anatomska građa razlikuju, shodno tome, i razlog zbog koga se kod različitih polova javlja mutna mokraće, takođe se prirodno razlikuje. Nakon polnog odnosa nešto sperme može da ostane u mokraćnoj cevi i prilikom mokrenja dovede do stvaranja mehurića na površini mokraće u WC šolji. Kod zdravog muškarca, sperma, koja je dospela u mokraćnu cev, obično se iščisti za nekoliko minuta.

U glavne razloge zbog kojih se javlja mutan urin kod muškaraca spadaju uvećana prostata, infekcija prostate, kancer prostate, epididimitis (infekcija pasemenika) i polno prenosive bolesti.

Kod žena mutna mokraća može da se javi u trudnoći, ali i usled polno prenosivih bolesti, kvasac infekcije ili endometrioze, odnosno tkiva materice u bešici.

Većina lekara kaže da i muškarci i žene obično pretpostavljaju da imaju infekciju urinarnog trakta kada se pojave simptomi. Veoma je važno da se stanje dobro ispita, kako bi se ustanovilo da li je u pitanju infekcija mokraćnih puteva ili nešto drugo.

Mutna mokraća u trudnoći

Mutna mokraća u trudnoći se javlja usled različitih faktora. Na primer, to može biti znak da se vaši hormoni menjaju. Ovo se obično događa u ranoj trudnoći. Nagla promena ishrane u trudnoći, takođe, može da ima uticaja na mokraću. Mutna mokraća u ranoj trudnoći može da bude i znak infekcije urinarnog trakta. Trudnice prirodno više mokre, a mutna mokraća može da bude posledica nedovoljno čestog pražnjenja bešike. Moguće je i da se sekret, koji je uobičajen u trudnoći, meša sa njom pa otuda i mlečni izgled.

Mutna mokraća u trudnoći postaje problem kada je povezana sa proteinurijom. Do ovoga dolazi kada mokraća sadrži visoke koncentracije proteina i to je rani znak preeklampsije.

Približno 2 – 4% žena ima infekciju urinarnog trakta tokom trudnoće. Nelagoda u donjem delu trbuha, kao i blagi bol u regiji karlice, mogu da ukazuju na infekciju mokraćnih puteva. Da bi se infekcija izlečila, neophodno je lečenje pod pažljivim nadzorom lekara.

Kako se leči mutna mokraća?

Ako usled ishrane imate mutan urin neprijatnog mirisa, rešenje je jednostavno. Prestanite da jedete hranu koja izaziva miris. Kada je mutna mokraća posledica infekcije mokraćnih puteva ili bešike, obično se leči antibioticima i prolazi za nekoliko nedelja.

Mutna mokraća usled bubrežnih kamenaca je prilično uobičajena pojava koja se leči analgeticima koji ublažavaju nelagodu. Kada kamen ne može da se izbaci prirodnim putem, urolog može da ga razbije na sitnije komade ultrazvukom ili udarnim talasima, nakon čega se izbacuje.

Proteinurija je često znak povišenog krvnog pritiska, a u slučaju trudnoće zahteva pažljivo lečenje. U nekim slučajevima se preporučuju ležanje i medikamenti za snižavanje krvnog pritiska.

Postoje brojni mogući uzroci koji dovode do pojave mutne mokraće, stoga se i lečenje razlikuje. Trebalo bi da tražite hitnu lekarsku pomoć ako stalno imate mutan urin, bolove ili krv u mokraći. Uzrok može da bude nešto što mora hitno da se leči ili može da bude znak osnovnog oboljenja koje zahteva duže lečenje.

Kućni lekovi i tretmani kod mutne mokraće

Hidroterapija – ispijanje velikih količina vode pomaže kod lečenja mutne mokraće. Zamućenost mokraće obično nastaje usled dehidracije i najčešće je bezopasna. Ispiranje sistema i bubrega je odličan prirodni način za povratak na normalno stanje.

Soda bikarbona – ona praškasta materija koja se koristi za spremanje kolača, može da ublaži i upalu i simptome infekcije mokraćnih puteva. Soda bikarbona je po prirodi alkalna pa neutrališe kiselost mokraće, a time ublažava simptome infekcije. Ponekad je dovoljna samo jedna kašičica sode bikarbona pa da se simptomi infekcije mokraćnih puteva ublaže. Možete da je uzmete tako što ćete je pomešati sa malo vode i progutati relativno lako.

Sok od borovnice – je prepun antioksidanata i drugih korisnih jedinjenja koji zaustavljaju pa čak i eliminišu bakterije izazivače infekcije urinarnog trakta. Sveže borovnice umesto soka su podjednako dobre.

Ananas – sadrži aktivni enzim bromelain i zato je ovaj plod odličan u borbi protiv infekcije mokraćnih puteva.

Sok od brusnice –  je jedan od najboljih prirodnih lekova kod mutne mokraće jer sprečava ešerihiju koli (najčešćeg uzročnika infekcije urinarnog trakta) da se zalepi za sluzokožu mokraćnih puteva. Pomaže i kod prevencije i kod lečenja infekcije urinarnog trakta.

Peršun – je sasvim obična, a jedan je od najboljih lekova kad se pojavi mutan urin. Pomešan sa vodom deluje kao prirodni diuretik, povećava učestalost mokrenja i količinu natrijuma koju bubrezi izbacuju, čime se neutralizuje kiselost mokraće.

Celer – prepun vitamina i antioksidanata, eliminiše bakterije koje izazivaju infekciju urinarnog trakta. To je uobičajeni kućni lek kad se javi mutan urin i urinarne infekcije.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply