cvet-neven

Opekline su ozljede nastale zbog jakog djelovanja topline, električne energije, ultravioletnih zraka, radioaktivnih tvari ili kemi-1 jskih spojeva na kožu. Posljedica opeklina mogu biti površinske ili duboke rane na koži koje teško zacjeljuju.

PRVA POMOĆ ZA OPEKLINE IZ KUHINJE

Pšenično brašno: Opečeni dio tijela uroniti u pšenično brašno ili posipati pšeničnim brašnom.
Šećer u prahu: Ako se dijete opeče vrelom vodom opeklinu posipati šećerom u prahu.
Kava: Opeklinu nekoliko puta na dan posipati mljevenom prženom kavom.
Svježi sir ili jogurt: nu opeklinu staviti kao oblog svjež sir ili jogurt.
Kupus: Na opečeno mjesto staviti oblog od svježeg soka kupusa pomiješanog s bjelnjakom, ili naopečeno mjesto staviti lagano zgnječene listove svježeg kupusa.
Sirovi krumpir: naribati i staviti na opečeno mjesto na opečeno mjesto staviti plošku sirovog krumpira.
Crveni luk: Na opečeno mjesto staviti plošku sirovog crvenog luka.
Ocat: Opečeni dio tijela uroniti u kupku od jednake količine vode i octa.
Krastavac: Na opečeno mjesto staviti oblog od naribanog sirovog krastavca i glicerina. ^ Maslinovo Ulje: Maslinovo ulje pomiješati s voskom i nanijeti na opeklinu.

Liječenje opeklina ovisi o stupnju i površini opečene kože. Lakše opekline prvog i drugog stupnja koje zahvaćaju do 10 % kože moguće je samostalno liječiti, ali i one mogu uzrokovati teške promjene na koži. Teškim opeklinama smatraju se opekline drugog stupnja koje zahvaćaju 10-30 % površine tijela. Opeklina veća od 30% površine tijela je opasna po život i u većini slučajeva donosi smrt.
Svaka opeklina veća od površine dlana zahtijeva pomoć liječnika, osobito ako je ozlijeđeno dijete ili dojenče.

Opekline mogu zahvatiti i dublje slojeve tkiva

Po našoj klasifikaciji postoje 6 tih stupnja opeklina ili, po najnovijim klasifikacijama opekline se dijele na parcijalno ili kompletno uništenje kože. No, naš narod se naja šće služi klasifikacijama pod 4 s pnja opeklina. Prvi stupanj se odnosi na opeklinu kakvu dobijamo pretjeranim izlaganjem suncu. Karakteristične su bolne crvene površine, no takve opekline spontano prolaze kroz nekoliko dana. Slijedi 2. stupanj s dubljim oštećenjem kože kojega svi prepoznajemo po karakterističnim mjehurima na koži. Treći stupanj je oštećenje pune debljine kože, a karakteristična za to je prepoznatljiva tamna i tvrda površina, te, što je naročito važno za razlikovanje – potpuno je bezbolna zbog uništenja živčanih završetaka. Četvrti stupanj su one opekline koje zahvaćaju i dublje slojeve tkiva ispod kože, potkožje, mišiće, pa i samu kost.

Prva dva stupnja se liječe konzervativnim metodama, a to znači: održavanjem antiseptične situacije, previjanjem, uz pomoć nekih lijekova, dok su treći i četvrti stupanj predmet kirurških liječenja.
Prva pomoć se sastoji u tome da se što prije odvoji ozlijeđena površina od okoline, najčešće odjeće, te da se na ozljedu stavi sterilna gaza i zavoj. Ozljedu ne valja ničim premazivati. Na taj način spriječit ćemo kontaminaciju rane bakterijama. Inače, kod manjih ozljeda, najčešće u kućanstvu, kad se opečemo uljem ili vrelom vodom, korisno je primijeniti stari postupak da se opečena površina brzo stavi pod mlaz hladne vode. Tako barem jedan dio stanica sačuvamo od daljih termičkih oštećenja.

Melem od čuvarkuće
1 žlica listova čuvarkuće
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica meda
1 bjelanjak
Listove čuvarkuće dobro oprati osušiti i samljeti. Mljevene listove čuvarkuće kremasto umiješati sa maslinovim uljem, medom i bjelanjkom. Melem nekoliko puta tijekom dana u debelom sloju nanijei na opečeno mjesto.

Melem od kiselog kupusa
0,5 dl rasola kiselog kupus
0,5 dl maslinovog ulja
0,5 dl meda
Rasol kiselog kupusa, maslinovo ulje i med dobro umiješati, Emulziju nekoliko puta tijekom dana nanositi na opečeni dio tijela.

Oblog od meda
2 žlice meda
2 žlice maslinovog ulja
1 bjelanjak
Med, maslinovo ulje i bjelanjak dobro umiješati, u debelom sloju nanijeti na sterilnu gazu i kao oblog odmah staviti na opečeni dio tijela.

Oblog od bršljana
2-3 žlice listova bršljana
1 l hladne vode
Usitnjene suhe listove bršljana preliti hladnom vodom, zakipiti, kratko prokuhati i pokriveno ostaviti da odstoji 10-15 minuta. Čaj procijediti i upotrijebiti kao oblog, kupku ili za ispiranje opečenih dijelova tijela.

Oblog od lana
2 žlice sjemenki lana
5 dl tople vode
Sjemenke lana zdrobiti, preliti toplom vodom i pokriveno ostaviti da odstoji preko noći. Tekućinu procijediti, umočiti gazu i kao oblog staviti na opečeni dio tijela.

Krema od nevena
1 šaka latica i listova nevena
1 dl maslinovog ulja
5 kapi eteričnog ulja matičnjaka
20 g pčelinjeg voska
Usitnjeni suhi neven preliti maslinovim uljem, nad parom vruće vode lagano zagrijavati 10-15 minuta, a potom pokriveno ostaviti da odstoji još 15-20 minuta. Ulje procijediti, umiješati ribani pčelinji vosak i lagano zagrijavati dok se vosak ne otopi. U toplu kremu umiješati eterično ulje matičnjaka i miješati dok se krema ne ohladi.