Probadanje u levoj ili desnoj dojci mogući uzroci

Probadanje u levoj ili desnoj dojci često ume da prestraši žene. Međutim, da li baš uvek ima mesta za paniku? Dobra vest je da bol dojke sam po sebi je retko znak raka.

Mogući uzroci za probadanje u levoj ili desnoj dojci mogu ukazivati na bol koji dolazi i prolazi sa menstruacijom, tzv. ciklični bol. Ukoliko ovakav bol ne prati nijedan obrazac – onda govorimo o necikličnom delu.

Ipak, ciklični bol je najčešći tip bola ili probadanja u dojkama kod žena i u najvećem broju slučajeva je uzrokovan uobičаjenim mesečnim promenama u nivoima hormonа. Iako ovakv tip probadanja može da se javi u obe dojke, neretko se dešava da se javi samo u jednoj, levoj ili desnoj. Ovo uglavnom važi za mlađe žene.

S druge strane, kod nešto starijih žena (30-50 god.) češći je neciklični bol. Žene ga opisuju kao oštro i jako probadanje u jednoj dojci. U nekim slučajevima, ovo probadanje može biti uzrokovаno fibroаdenomom ili cistom u dojci.

bolovi u dojkama

Bol u levoj ili desnoj dojci uzroci

Koji su uzroci bola u levoj ili desnoj dojci? To mogu biti sledeća stanja:

 • ciklični bol (vezan za menstruaciju)
 • mastitis
 • tegobe sa laktacijom kod dojilja
 • stres
 • određeni lekovi
 • fluktuacija nivoa hormona (vezana i nevezana za ciklus)

Bol u jednoj dojci obično nije simptom rаkа dojke, ali u određenim slučаjevimа bolne grudvice u dojci mogu biti uzrokovаne rаkom dojke.

Bol u dojci na dodir

Bol u dojci na dodir se obično povezuje sa oticanjem i pojačanom osetljivošću grudi. Ovo se najčešće javlja nekoliko dana pred početak menstrualnog ciklusa, a javlja se kao posledica fluktuacija nivoa hormona, tačnije estrogena.

Bol u dojci na dodir može da ukazuje i na mnoge druge uzroke, kao što su mastitis, fibroadenomi i ciste u dojkama, infekcija dojke prilikom dojenja, trudnoća i dr.

Bol u dojci sa strane i ispod pazuha

Bol u dojci sa strane i ispod pazuha u najvećem broju slučajeva ne treba da predstavlja razlog za paniku. Osim što, opet, može biti povezan sa fazom menstrualnog ciklusa kod žene (PMS), može takođe biti povezan i sa dojenjem. Benigne fibrocistične promene dojke takođe mogu uzrokovati bol u dojci sa strane i ispod pazuha. Ponekad, uzrok bola i ne mora biti vezan za dojku, negó na primer na istegnuće mišića i ligamenata u ovom predelu, što ćete znati po tome ako ste nedavno radili neke vežbe koje su ‘’gađale’’ ovaj deo tela.

Bolovi u dojkama uzroci

Bolne dojke (mastalgija) – uobičajena žalba među ženama – mogu da uključuju osetljive grudi, oštar bol koji gori ili zategnutost u tkivu dojke. Bol može da bude konstantan ili može doći samo povremeno.

Bolovi u dojkama mogu da variraju od blagih do teških.

Bolovi u dojkama – uzroci:

Samo nekoliko dana mesečno, u dva do tri dana pre menstruacije. Ovo je normalno stanje, i javljaju se blagi do umereni bolovi koji utiču na obe dojke.

Nedelju dana ili duže svakog meseca, počevši pre menstruacije, a ponekad sve do menstrualnog ciklusa. Bol može da bude umeren ili jak, i utiče na obe dojke.

Tokom meseca, a ne odnosi se na menstrualni ciklus – ovo uključuje razne tegobe koje smo već pomenuli u prethodnom tekstu.

Žene u postmenopauzi ponekad imaju bol u grudima, ali bol dojke je češći kod mlađih žena koje nisu završile menopauzu.

U većini slučajeva, bolovi u dojkama signaliziraju nekancerozno stanje (benigno) dojke i retko ukazuje na rak dojke. Ipak, neobjašnjiv bol dojke treba da se oceni od strane lekara.

Koji su najčešći uzroci bolova u dojkama?

 • reproduktivni hormone
 • struktura dojke
 • neravnoteža masnih kiselina
 • upotreba lekova (hormonski lekovi, uključujući i kontraceptivne pilule i tretman za neplodnost, kao i neki antidepresivi)
 • veličina dojki
 • hirurgija dojke.

Bolovi u dojkama u trudnoći

Bol u dojkama u trudnoći je uobičajena pojava, naročito tokom prvog tromesečja. Osetljive i bolne dojke su jedan od nаjrаnijih znаkovа dа ste trudni, a ovo počinje da se javlja već od 3. ili 4. nedelje trudnoće. Sve ovo je posledica promena kroz koje vaše grudi prolaze u pripremi za laktaciju, takođe, javlja se fluktuacija hormona, kao i rast grudi. Kаdа budete u drugom tromesečju trudnoće, nivo hormonа će se malo stabilizovati.

Bol u dojci kod dojilja

Mlečne žlezde i mlečni kanali kod dojilja su posebno aktivni, pa nije ni čudo da dojilje doživljavaju bol u dojci. Bol u dojci kod dojilja se može odnositi na začepljenje mlečnog kanala ili pojavu male ciste koja je ispunjena mlekom. Ukoliko primetite kvržicu u dojci u periodu dojenja, oteklinu i osetljivost dojki – verovatno se radi o ovome što smo naveli. Svakako, ukoliko se stanje ne poboljšava, obratite se lekaru.

Bol u dojci i bradavici

Bol u dojci i bradavici može biti simptom PMS-a, ali tada obično uključuje obe dojke. Javlja se kao odgovor na promenu nivoa estrogena pred sam početak menstruacije i obično se povlači zajedno sa menstruacijom. Bol u dojci i bradavici se takođe može javiti i tokom ovulacije, a može predstavljati i jedan od ranih znakova trudnoće.

Bol u dojci i bradavici se može javiti i prilikom dojenja, kada loša tehnika dojenja često igra glavnu ulogu u nastanku ovog problema. U menopauzi, uzrok može biti hormonalna terapija koja izaziva osetljivost i bol u dojci i bradavici. Bol u dojci i bradavici može biti povezan i sa periodom trudnoće, kada dojke i bradavice trpe promene.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply