spirulina-rastvorena-u-casi

Jačanje imuniteta je veoma važno, posebno ukoliko ste skloni čestim virusnim i bakterijskim infekcijama, ili pak osećate stalni umor.

U današnje vreme lekari sve češće preporučuju unos suplemenata tokom cele godine kako bi se ojačao imunitet i time sprečile respiratorne infekcije i druge bolesti.

Postoje mnogi prirodni načini za jačanje imuniteta. Pre svega, ukoliko primetite da vam je imunitet oslabio, smanjite svakodnevni stres i postarajte se da imate dovoljno sna jer se naš organizam kroz san najbolje brani i regeneriše.

Dalje znate i sami, jedite puno voća i povrća bogatih vitaminom c i unosite dovoljno tečnosti.

Međutim, pored ovih standardnih načina za ojačavanje imuniteta, postoji jedan na našim prostorima manje poznat suplement koji je prava energetska bomba i koji poboljšava imunitet momentalno.

u pitanju je njeno veličanstvo alga spirulina.

Šta je alga spirulina i gde je kupiti?

Alga spirulina jedan je od najstarijih oblika života na Zemlji. Ova modrozelena mikroalga zapravo je delimično odgovorna za proizvodnju kiseonika u atmosferi, koji milijardama godina unazad omogućava različitim oblicima života na planeti da se razviju. 

Alga spirulina prva je superhrana na svetu. To znači da je jedna od namirnica najbogatijih hranljivim sastojcima.

Može se kupiti u prahu ili u formi kapsula, ali pazite se jer cena spiruline ne bi trebalo da bude odrednica toga koju ćete nabaviti. Na tržištu je dostupno mnogo algi lošijeg kvaliteta koje su kontaminirane raznim metalima i dolaze iz Kine, te mogu doneti više štete nego koristi. Ne libite se da izdvojite više novca, ali da znate da ste napravili najbolji izbor. 

Zato se uverite da je kompanija od koje kupujete proverena i da uzimate 100% organsku i čistu spirulinu. Tajvan važi za jednog od najboljih proizvođača spiruline na svetu, što vam može biti smernica prilikom kupovine.

Kako spirulina jača imunitet?

Postoje brojna naučna istraživanja i dokazi koji potvrđuju da ova alga poboljšava imunitet i povećava nivo energije.

Kada pogledamo njen sastav, jasno nam je i zašto.

Spirulina ima između 55 i 70% proteina (više od govedine, piletine i soje), 8 esencijalnih i 10 neesencijalnih aminokiselina, kao i visok nivo gama-linolenske kiseline (GLA), beta-karoten, linolnu kiselinu, arahidonsku kiselinu, vitamin B12, gvožđe, kalcijum, fosfor, nukleinske kiseline RNK i DNK, hlorofil i fikocijanin – kompleks pigment-protein koji se nalazi samo u modrozelenim algama.

Spirulina zahvaljujući svom bogatom sastavu jača imunitet i sposobnost organizama za borbu protiv infekcija. Ona poboljšava funkcionisanje ćelija, a postoje i studije koje su dokazale da je i dobra prevencija protiv raka.

Takođe oksigeniše krv i pomaže da se telo očisti od toksina i drugih nečistoća koje mogu biti uzrok bolesti ili drugih zdravstvenih komplikacija.

spirulina-alga-mera

Za šta je još dobra spirulina?

Pored jačanja imuniteta, alga spirulina je poznata i po benefitima po zdravlje kada su mnoga druga oboljenja u pitanju, te njenim unosom ne samo što možemo sprečiti pojavu bolesti već neke od njih možemo lečiti i kada se već pojave.

  • Mršavljenje – alga spirulina za mršavljenje dokazano ima pozitivan učinak jer ubrzava metabolizam i smanjuje apetit. Takođe je, kao što smo već spomenuli, prirodni prečišćivač, te predstavlja najbezbedniji detoks organizma.
  • Jačanje mišića i poboljšavanje fizičke izdržljivosti – namernice pune antioksidanata, poput spiruline, pomažu da se mišići brže oporave nakon treninga i smanjuje osećaj umora.
  • Kontrola šećera u krvi – istraživanja su pokazala da je alga spirulina odličan suplement koji bi dijabetičari trebalo da koriste jer smanjuje nivo šećera u krvi, kao i još neke namernice poput peršuna, cimeta i drugih.
  • Ublažava simptome alergije – jedno istraživanje turskih lekara pokazalo je i da svakodnevni unos manje količine spiruline može pomoći osobama koje pate od hroničnih alergija. Ispitanicima koji su je konzumirali smanjili su se simptomi alergijskog rinitisa uključujući svrab, kijanje, pražnjenje nosa i začepljenost nosa.
  • Pomaže kod anemije – spirulina pomaže kod ublažavanja osećaja umora kod anemije, a dokazano je i da, kada je hemolitična anemija u pitanju, konzumiranje ove alge povećava nivo hemoglobina u crvenim krvnim zrncima.
 • Snižava krvni pritisak – Jedan od efekata Spiruline, koji se iznova i iznova dokazuje, je sniženje pritiska. Obzirom da visok pritisak izaziva mnoge bolesti poput srčanog udara, hroničnih bolesti bubrega i moždanog udara, ovo je jedan od najznačajnijih efekata koji spirulina alge imaju da ponude.

Spirulina nuspojave – kolika treba da bude dnevna doza?

Ova alga nema ozbiljnije nuspojave ukoliko se uzima po propisanim pravilima. Njena dnevna doza obično iznosi od 2.000 do 3.000 miligrama, odnosno dve do tri tablete dnevno. 

Navodi se da su čak i veće doze spiruline bezbedne, ali trebalo bi da izbegavate ovu algu ako imate fenilketonuriju ili autoimuni poremećaj. Usred prekoračenja dnevne doze, najgore nuspojave do kojih može doći su bol u stomaku, mučnina, i povraćanje.

Čak i ako ste zdravi, pre upotrebe spiruline ili bilo kojih drugih drugih suplemenata posavetujte se uvek sa doktorom.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli da saznate kako možete ojačati svoj imunitet jednim potpuno prirodnim i moćnim suplementom kao što je spirulina.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply